Brăila, în top 3 cele mai îmbătrânite județe din România | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila, în top 3 cele mai îmbătrânite județe din România

* județul Brăila are o vârstă medie a locuitorilor de 45 ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică * pe primele locuri în clasamentul județelor ”bătrâne” se află Teleorman și Vâlcea, în timp ce la polul opus, județele ”tinere” sunt Iași, Ilfov, Suceava și Bistrița-Năsăud

 

Brăila se numără printre județele cu cea mai îmbătrânită populație din România. Potrivit unei analize hotnews.ro, realizată pe baza datelor Institutului Național de Statistică (INS), Brăila ocupă locul 3 în topul național al orașelor ”bătrâne”, cu o vârstă medie a locuitorilor de 45 ani. De asemenea, datele INS arată că vârsta medie a locuitorilor din Brăila a crescut cu aproape doi ani în perioada 2012-2020.

Pe primele locuri în clasamentul celor mai ”bătrâne” județe se află Teleorman (vârsta medie a locuitorilor de 46,8 ani), Vâlcea (46,1 ani), dar și județele Olt (44,7 ani), Hunedoara (44,5 ani), Mehedinți (44,5 ani), Buzău (44,5 ani) și Caras-Severin (44 ani). La polul opus, cele mai tinere județe (cu vârsta medie a locuitorilor în jurul a 40 de ani) sunt Iași (39,1 ani), Ilfov (39,6 ani), Suceava (40,1 ani) și Bistrița Năsăud (40,8 ani).

Jurnaliștii hotnews.ro susțin că printre posibilele efecte ale îmbătrânirii populației se numără lipsa forței de muncă și creșterea taxelor pe muncă: ”O populație care îmbătrânește înseamnă și un număr tot mai mic al populației active, un bazin de recrutare al forței de muncă tot mai mic care va pune presiune pe salarii sau va determina firmele să ofere practici flexibile de lucru. Românii care vor fi în câmpul muncii ar putea fi taxați mai mult pentru ca Statul să poată susține o masă de pensionari în creștere. Partea proastă este că un nivel mai ridicat de taxare are și un efect pervers în economie: descurajează munca și induce pesimism cu privire la decizia de a investi a antreprenorilor. Un sistem de impunere mai ridicat poate aduce și o scădere a productivității cu impact contracționist a ratei de creștere economică.

Alte posibile consecințe ale fenomenului de îmbătrânire a populației sunt creșterea cheltuielilor guvernamentale pentru asistență medicală și pensii, precum și creșterea numărului de pensionari.

Potrivit unui studiu finanțat de National Institutes of Health, în 2030, mai mult de un miliard de oameni de pe planetă vor fi în vârstă de peste 65 de ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro