Brăila, în pragul epidemiei de rubeolă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila, în pragul epidemiei de rubeolă

Rezultatele analizelor de laborator primite recent de la Institutul "Cantacuzino" din capitală vin să confirme temerile părinţilor elevilor bolnavi de "pojărel" şi cel mai îngrijorător scenariu al autorităţilor sanitare: Brăila se află în pragul declanşării unei epidemii de rubeolă. Numai ieri au fost depistate încă patru noi cazuri de suspiciuni de rubeolă, validate clinic, urmând ca probele prelevate de la copiii bolnavi să fie trimise pentru analize la Bucureşti. Odată cu deblocarea drumurilor, a fost reluată şi colaborarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, cu Institutul "Cantacuzino", astfel încât se conturează tot mai exact amploarea fenomenului îmbolnăvirii în colectivităţile de şcolari din Brăila. Iniţial a fost vorba despre cazuri izolate, însă, dat fiind potenţialul contagios al bolii, acestea au dus la apariţia altor cazuri conexe. Dacă de la începutul anului nu erau confirmate de laborator decât 4 cazuri de rubeolă în judeţul nostru, iată că deodată numărul acestora a ajuns la 19, după ce au sosit noi rezultate de la Bucureşti, după cum ne-a informat dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al DSP Brăila. "Alte 13 cazuri au fost infirmate şi unul a fost confirmat ca rujeolă. Mai sunt încă 7 probe biologice în lucru la Cantacuzino. Astăzi (n.r. luni) au mai apărut 4 suspiciuni, mâine vom trimite probele la Cantacuzino. Se conturează o epidemie la nivelul judeţului Brăila, numărul de cazuri este mult mai mare decât ne aşteptam. Iar perspectiva este de creştere a numărului de îmbolnăviri: de la fiecare caz confirmat, mai pot apărea încă 10 persoane infectate", ne-a declarat dr. Andreia Gavrilescu.
Grav este faptul că cei mai afectaţi de această boală a copilăriei sunt elevii cu vârste între 15 şi 18 ani, adică generaţia care nu a beneficiat de imunizare complexă împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului. "Este vorba despre liceenii care în copilărie au făcut doar vaccinul împotriva rujeolei", a precizat dr. Gavrilescu. De teamă să nu contacteze boala în sălile de clasă de la colegi, zeci de elevi de liceu şi-au făcut în ultima perioadă vaccinul anti rubeolic. Acesta are efect asupra bolii dacă se administrează în primele 72 de ore de la contactul iniţial cu virusul.
Rubeola este una dintre aşa-numitele "boli ale copilăriei", cunoscută popular ca şi pojărel sau pojarul german. Este o boală contagioasă care se transmite pe cale respiratorie, produsă de virusul rubeolic. Se manifestă prin erupţie pe piele, inflamarea ganglionilor din zona gâtului, discretă faringită şi secreţii nazale. La unele cazuri, inflamarea ganglionilor poate să rămână singura manifestare a bolii (rubeola fără erupţie), semn care poate persista de la câteva săptămâni până la câteva luni.
În anul 2011, la nivelul judeţului Brăila nu au fost înregistrate decât 2 cazuri de rujeolă (pojar) şi unul de rubeolă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro