Mergi la conţinutul principal
Record în luna mai

Brăila, în continuare la “negru”. Aproape jumătate de miliard, amenzi pentru munca “fără acte”

* într-o singură lună, inspectorii din cadrul ITM Brăila au amendat șapte angajatori cu 450.000 de lei pe motiv că foloseau angajați fără contract individual de muncă * cele mai multe firme sancționate sunt din domeniul construcțiilor * în total, în luna mai, au fost efectuate verificări la peste 200 de angajatori

 

Continuă "războiul" împotriva celor care folosesc munca nedeclarată, numită și "munca la negru".

Numai în luna mai 2022, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila (ITM) a desfășurat acțiuni de control la un număr de 211 angajatori, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 541.600 lei (528.600 lei în domeniul relațiilor de muncă - RM și 13.000 lei în domeniul securității și sănătății în muncă - SSM), pentru nerespectarea prevederilor legale.

Potrivit conducerii ITM Brăila, la un număr de șapte angajatori au fost depistate nu mai puțin de 39 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată ("la negru"), cele mai multe din domeniul construcții, fiind aplicate sancțiuni contravenționale pe măsură: 450.000 de lei.

 

 

Din cele 39 persoane identificate prestând muncă nedeclarată, 35 nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, trei au fost depistate la muncă în perioada în care aveau contractul individual de muncă suspendat, iar o persoană presta activitate în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial. Domeniile de activitate ale angajatorilor care foloseau "muncă la negru" sunt: construcții (4), cultivarea cerealelor (1), alte activități de asistență socială, cu cazare (1), fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (1).

 Dintre deficiențele frecvent constatate de inspectorii ITM Brăila amintim: primirea la muncă a unei persoane fără a avea forme legale de încadrare; netransmiterea contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență a salariaților (Revisal) cel târziu în ziua anterioară începerii activității; persoane depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul CIM cu timp parțial; nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară; neevidențierea timpului de muncă efectuat de salariați; neutilizarea EIP din dotare corespunzător activității desfășurate; neasigurarea unei instruiri adecvate în domeniul securității și sănătății pentru toți lucrătorii; angajatorul nu a desemnat un lucrător care să aplice măsurile de prim ajutor; semnalizarea riscurilor de accidentare necorespunzătoare.

"Pentru deficiențele constatate, au fost dispuse măsuri de remediere, cu termene de raportare la Inspectoratul Teritorial de Muncă. În controalele efectuate, ITM Brăila a urmărit în permanență conștientizarea angajatorilor și a lucrătorilor asupra importanței și necesității respectării legislației în domeniile de competență", a precizat Liviu Arhire, inspectorul șef al ITM Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro