Codul galben de ninsori şi viscol a fost prelungit cu câteva ore, astfel că nu va înceta azi, la ora 6.00, cum se anunţase anterior, ci la ora 14.00. Asta dacă nu cumva vremea se va răzgândi între timp şi va continua să ningă încă o oră, o zi sau o săptămână. Asta rămâne de văzut. Ce ştim sigur deja este că ninsoarea de ieri a pus la grea încercare capacitatea autorităţilor de a menţine drumurile circulabile. Însă, spre deosebire de ce s-a întâmplat în timpul codului galben din decembrie, la nivelul municipiului Brăila a fost, parcă, mai mult interes din partea edililor. Impulsionaţi probabil de criticile vehemente primite din partea brăilenilor, responsabilii cu deszăpezirea s-au arătat ceva mai activi decât rândul trecut. Astfel, ieri la ora prânzului puteau fi văzute utilaje cu lamă, acţionând două câte două, pe principalele artere ale oraşului. Pe Str. 1 Decembrie 1918, treceau în tandem două astfel de maşini, una a firmei "Brainiţă", alta a firmei "Tancrad". Asta nu înseamnă, însă, că activitatea de deszăpezire nu se mai află în sarcina operatorilor de salubritate RER, "Braicata" şi "Eco". "Tot operatorii se ocupă cu curăţarea străzilor de zăpadă, dar acolo unde a fost nevoie şi-au închiriat utilaje de la alte firme. Pe Str. 1 Decembrie 1918 acţionează RER, iar acest operator de salubritate a închiriat utilaje de la «Brainiţă» şi «Tancrad». Nu sunt utilaje în plus faţă de cele care au ieşit pe stradă în timpul ninsorilor din decembrie", ne-a informat Dan Apostol, directorul Direcţiei de Administrare şi Gospodărire Locală Brăila.
Chiar dacă utilajele au fost utilizate mai intens, ninsoarea neîntreruptă a afectat serios condiţiile de trafic pe străzile principale. Situaţia era şi mai gravă pe străzile din cartiere, unde nu se intrase cu nicio lamă.
Din cauza stării carosabilului, Poliţia Rutieră a consemnat, ieri, şapte tamponări, pe raza municipiului Brăila.
Şoferii care intenţionau să meargă spre Râmnicu Sărat erau sfătuiţi să se întoarcă din drum Dopuri pe drumurile judeţene
Până ieri seară, pe toate drumurile naţionale de pe raza judeţului Brăila se putea circula, în condiţii de iarnă. Erau, astfel, disponibile căile de acces spre Buzău, Slobozia şi Galaţi. Doar DN 22 Brăila-Râmnicu Sărat era anunţat ca fiind închis circulaţiei şi se instituise un filtru al Poliţiei Rutiere, la intrarea în comuna Cazasu. Poliţiştii aveau, însă, misiunea de a-i întoarce din drum doar pe şoferii care intenţionau să treacă de limita de judeţ. Asta deoarece pe DN 22 nu era niciun blocaj până la Gradiştea. Dincolo de Gradiştea, însă, pe teritoriul judeţului Buzău, erau probleme, iar conducătorii auto riscau să fie blocaţi. "Drumurile administrate de noi sunt practicabile. Acţionăm continuu, cu opt autobasculante cu lamă şi patru Unimoguri", ne-a declarat, ieri, la ora 14.30, Doiniţa Corban, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Brăila.
În ceea ce priveşte drumurile judeţene, situaţia era mai complicată, ieri după-amiază. Astfel, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, la ora 13.00 erau blocate următoarele căi de comunicaţii: Viziru-Bordei Verde, Cazasu-Gemenele, Ulmu-Făurei, Zăvoaia-Ulmu, Gradiştea-Racoviţa, Şuţeşti-Ianca, Bărăganu-Mihai Bravu şi Bordei Verde-DN2B. În Insula Mare a Brăilei erau impracticabile DJ 212A, de la trecerea bac până la Măraşu, precum şi drumurile de acces de la Frecăţei către DJ 212A şi de la Titcov către DJ 212A.
Din cauza viscolului, pe şosele alternau porţiunile de asfalt cu zonele pe care se afla zăpadă troienită, aşa-numitele "dopuri". Astfel de dopuri au blocat, de exemplu, DJ 211A, între localităţile Bordei Verde şi Viziru. Şoferii care n-au mai putut să-şi continue drumul, şi-au abandonat maşinile şi au mers pe jos până la cel mai apropiat sat, să caute adăpost. Din cauza troienelor şi a unui astfel de autoturism abandonat pe DJ 211A, un autotren marca Mercedes, cu o încărcătură de 13,5 tone, a trebuit să tragă pe dreapta. Şoferul a solicitat ajutor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, ieri dimineaţă, la ora 9.14. Până la ora 12.00, drumul a fost deblocat, iar tir-ul respectiv a putut să meargă mai departe.
Din cauza situaţiei din zonele Bordei Verde şi Ianca, prefectul judeţului Brăila a emis un ordin prin care a restricţionat traficul auto pentru maşinile cu masa mai mare de 3,5 tone, pe DJ 211, de la intersecţia cu DN2B până în Bordei Verde şi pe DJ 211A, între Bordei Verde şi Viziru. Aceeaşi restricţie a fost impusă şi pe DJ 221 Şuţeşti-Ianca. Nu fac obiectul restricţiei maşinile Ministerului Administraţiei şi Internelor, ambulanţele, utilajele de deszăpezire şi autovehiculele care efectuează alimentarea cu carburanţi şi lubrifianţi.
În cursul zilei de ieri, din cauza ninsorilor puternice, trenurile care au avut ca staţie finală Gara de Nord au ajuns la destinaţie cu întârzieri de maximum 50 minute, a comunicat marţi dimineaţă Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA. "În urma avertizării ANM cu cod calben de ninsori, începând de luni, 18 ianuarie, ora 22.00, au fost activate comandamentele de iarnă locale, care funcţionează non-stop pentru monitorizarea traficului. Temperaturile scăzute din ultimele 24 de ore, completate de ninsorile abundente şi viscolul puternic îngreunează, în special, circulaţia feroviară în partea de sud şi sud-est a ţării, întârzieri mai mari înregistrându-se la trenurile care circulă pe raza regionalelor de cale ferată Galaţi, Constanţa şi Bucureşti, acestea putând ajunge la destinaţie cu întârzieri cuprinse între 10 minute şi 50 de minute", se arată în comunicatul companiei.
În acest context, CFR a recomandat publicului călător ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile produse în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară.
Tot la capitolul transport, însă de această dată la nivel local, SC "Braicar", operatorul de transport public de călători, a precizat că nu înregistrează probleme majore din cauza vremii nefavorabile, dar a subliniat că circulaţia mijloacelor de transport se derulează în condiţii de iarnă. ()
Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila (SAJ) a intervenit cu dificultate în ultimele ore la solicitările din judeţ, din cauza ninsorii abundente. Ieri dimineaţă, o femeie din Vişani a născut la dispensarul din localitate, fiindcă ambulanţa nu a reuşit să răspundă solicitării la timp. Gravida, ajunsă la termen, a născut în dispensarul comunal, fiind asistată de o moaşă din localitate, înainte de sosirea echipajului de pe Salvare. Pe drumul spre municipiu, între Vişani şi Făurei, ambulanţa a ramas blocată în nămeţi, medicii solicitând sprijinul unui utilaj de deszăpezire pentru a putea ieşi din troiene. Mama şi nou-născutul au ajuns cu bine la Maternitate.
Tot ieri, 5 ambulanţe au plecat spre Bucureşti, pentru transferul unor pacienţi în stare gravă la clinici de specialitate, maşinile ajungând fără probleme la destinaţie. "Se circulă acceptabil, mai încet, în condiţii de iarnă, dar se răspunde solicitărilor venite din partea bolnavilor. Din cauza zăpezii de pe carosabil, problema este că se ajunge cu mici întârzieri, însă nu semnificative", ne-a declarat dr. Tudorel Rizea, directorul medical al SAJ Brăila.