Mergi la conţinutul principal

Brăila a «furat startul» la proiectul privind extinderea reţelei de gaze

• asta a declarat Francisk Chiriac, preşedintele CJ Brăila, în contextul în care premierul României, Ludovic Orban, a vorbit, recent, despre bani pentru centrale termice pe gaz şi atragerea de fonduri europene pe viitorul exerciţiu financiar  pentru înfiinţare de distribuţii de gaz în localităţile României • Chiriac a explicat că deja sunt 28 de localităţi brăilene în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Utilitate Publică “Brăila Gaz”, prin care se va implementa proiectul “Transgaz” de extindere a reţelei de gaze din judeţul nostru • la cârma „Transgaz” este director general, brăileanul Ion Sterian

 

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a ţinut să sublinieze recent importanţa faptului că judeţul nostru a început colaborarea cu “Transgaz”, companie condusă de brăileanul Ion Sterian, pentru extinderea reţelei de gaze. Asta, în contextul în care prim-ministrul României, Ludovic Orban, a vorbit despre bani care se vor aloca în viitor pentru montarea de centrale termice cu gaz în comune şi sate, aşa cum se precizează într-un articol capital.ro. Mai mult, Orban a amintit despre 1 miliard de euro, bani europeni pe care România îi poate accesa pentru acest deziderat, din care 800 milioane euro pe viitorul exerciţiu financiar.

„Din fonduri europene vom aloca un miliard de euro, în următorii şapte ani, pentru finanţarea proiectelor de înfiinţare de distribuţii de gaz în localităţile României. Pe exerciţiul 2014 - 2020 suntem pe punctul de a obţine aprobarea Comisiei Europene pentru alocarea unei sume de 200 de milioane de euro pentru aceste obiective de investiţii. Apelul de proiecte va fi lansat cel târziu în data de 1 august, în funcţie de momentul în care vom primi aprobarea de la Comisia Europeană pentru acest program de finanţare a distribuţiei de gaz. Restul de 800 de milioane din miliardul pe care l-am alocat vor fi prevăzuţi în bugetul pe care îl va avea România din bugetul Uniunii Europene pe exerciţiul financiar multianual 2021 - 2027. Prin această alocare, obiectivul nostru este să dublăm, cel puţin să dublăm, numărul gospodăriilor din România care sunt racordate la reţeaua de gaz”, a declarat Orban weekendul trecut, când a participat la punerea în funcţiune a reţelei de gaze naturale în comuna Moara din judeţul Suceava, după cum precizează presa centrală.

În acest context, Francisk Chiriac s-a arătat extrem de încântat de faptul că judeţul nostru a reuşit să “fure startul” prin demararea colaborării cu “Transgaz” pentru extinderea reţelei de gaze şi înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Utilitate Publică “Brăila Gaz”.

“Eu vorbesc de un an de zile despre chestiunea aceasta. Ideea este foarte bună! Am anticipat din momentul în care a fost înfiinţată această asociaţie, unde Consiliul Judeţean a intrat ca membru - deci subliniez că nu mi-am dorit preşedinţia acestei asociaţii şi nici nu mi-o doresc. Este un lucru bun pentru brăileni că vom extinde reţelele de gaze şi în satul brăilean. Tot proiectul, din punctul meu de vedere, dacă se vor putea accesa fonduri europene, va fi foarte bun, pentru că nu mai dă loc la interpretări. Procedurile sunt foarte clare, foarte transparente şi nu se mai pot face micile mişmaşuri, ca să le spun aşa. Deci eu cred că va fi un proiect de succes în folosul tuturor cetăţenilor din judeţul Brăila. Îl susţin în continuare! Am anticipat din momentul în care am solicitat primarilor care doresc să facă extindere sau îmbunătăţire pe reţelele de gaze, să se asocieze. Ceea ce s-a şi întâmplat. Aţi văzut că şi Consiliul Judeţean a intrat în cofinanţare cu dumnealor, pentru efectuarea studiilor de fezabilitate la care se lucrează anul acesta. Deci putem spune că am furat un pic startul. Exerciţiul nou financiar se va deschide în 2021, până când vor ieşi normele metodologice, până vor ieşi axele de finanţare, cred că în 2023 putem spune că Judeţul Brăila va avea un proiect eligibil pe fonduri europene, cu toate documentele în regulă şi se va putea apuca de treabă pentru extinderea acestor reţele. Cam aşa o gândesc eu şi repet, eu mă bucur că am anticipat lucrul acesta şi că în exerciţiul financiar 2021 - 2027, România are 1 miliard de euro pentru extinderea reţelei de gaze”, a precizat Chiriac.

Şeful CJ Brăila a adăugat că în momentul de faţă sunt 28 de comune în ADI “Brăila Gaz”. Chiriac a adăugat că unii primari au ales să meargă pe cont propriu, în contextul în care au demarat propriile proiecte. Dacă nu vor fi eligibili, sunt oricând bineveniţi în asociaţie, a adăugat acesta.

“Sunt comune care deja au reţele cu gaze sau sunt foarte aproape de reţele cu gaze existente, în genul Tichileşti, Gropeni, Chiscani, Siliştea. Sunt comune care au gaze, dar pentru extindere, ei s-au gândit că pot face singuri. Dacă sunt eligibili, nu am niciun fel de problemă. Chiar mă bucur pentru domnii primari, şi îi îndemn să depună proiecte pe fonduri europene. Dacă nu vor fi eligibili, îi vom primi înapoi în asociere şi vom depune proiectul împreună, sau pe grupe de comune”, a spus acesta.

Chiriac a reamintit faptul că proiectul privind extinderea reţelei de gaze se va completa ca un puzzle pe măsură ce fiecare primar va realiza studiile de fezabilitate pentru localitatea pe care o conduce, informaţii care se vor alătura la final şi vor da naştere unui plan extrem de complex.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro