Prima ediţie a Festivalului Brânzei de Gulianca a avut loc, în acest weekend, în localitatea Gulianca. Evenimentul se doreşte a deveni o tradiţie, iar brânza cu gust unic în România obţinută de la oile care pasc pe solul sărăturat din zonă să devină una dintre emblemele judeţului nostru.
Sărbătoarea a început la Căminul Cultural, unde primarul comunei Salcia Tudor, Florin Moroiu, şi reprezentanţii Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală, Direcţiei Agricole Brăila şi Camerei Agricole Brăila au vorbit celor prezenţi despre importanţa certificării ca Marcă Înregistrată a brânzei de Gulianca, dar şi despre înfiinţarea unei asociaţii a ciobanilor din localitate.
Evenimentul a continuat pe islazul aflat la marginea localităţii. Aici, trei dintre oierii satului şi-au expus marfa spre degustare şi comercializare. Cei care au gustat din telemea, din caş sau din urda proaspătă au fost plăcut impresionaţi, mulţi afirmând că este cea mai bună brânză pe care au mâncat-o vreodată şi că ar fi păcat dacă un asemenea produs nu ar ajunge un brand cunoscut peste hotare.
„Am 400 de oi, le am din moşi-strămoşi. E o tradiţie din familie. Nu e o afacere foarte bănoasă, dar ne ajută să trăim decent. Am început de la 18 ani, iar acum am 46 de ani şi am preluat stâna de la tata. Sunt de acord cu asociaţia pe care vrea domnul primar s-o înfiinţeze, ne ajută. Eu o să intru în asociaţie alături de câteva rude", ne-a spus Sima Cristinel, unul din oieri.
Ciobanii speră că, odată intraţi în asociaţie, îşi vor putea valorifica marfa pe pieţele din străinătate, scăpând astfel de samsarii care au monopol pe plan local. „Am oile din 1968. E o afacere de familie. Deşi am aproape 1.000 de oi şi 40 de vaci, părerea mea este că nu se mai merită să te mai ocupi cu aşa ceva. Stau samsarii la poartă, iar oamenii dau laptele pe te miri ce. Chiar aş vrea ca această asociaţie care se va înfiinţa să ne scape de samsari, iar munca noastră să fie apreciată", a adăugat un alt producător şi comerciant al brânzei de Gulianca, Niţă Mihai.
Cei prezenţi au putut admira oi din rasa Merinos şi Carabase, ale ciobanilor din zonă, dar şi câini din rasa ciobănesc mioritic. Practic, a fost recreată atmosfera de la stână, spre încântarea curioşilor de la oraş. „Îmi place ce văd. Mi-aduce aminte de ograda bunicilor de la ţară. Eu sunt din Brăila, dar când eram copilă mergeam în fiecare vacanţă la ţară, tocmai pentru a fi în mijlocul naturii şi animalelor", ne-a povestit Mariana, care a venit însoţită de cei doi copii pentru a le arăta ce înseamnă viaţa în mediul rural.
În partea opusă standurilor cu brânzeturi, pe scena special amenajată pentru festival, mai multe ansambluri de dans popular, din judeţele Brăila, Galaţi, Braşov, Vrancea şi Tulcea, au susţinut programe artistice pe parcursul celor două zile de sărbătoare.
Spectatorii s-au putut înfrupta din tradiţionalii mici, dar şi din fripturi din carne de miel şi mămăligă, făcute la ceaun.
„E prima ediţie a Festivalului Brânză de Gulianca. Vrem să-l promovăm, să ajungă un brand. De trei ani încerc să organizez acest eveniment, de când am fost ales primar. Am reuşit de-abia anul acesta, cu greu, dar îşi merită efortul. E ceva binevenit pentru comunitate, pentru oamenii care păstoresc acest pământ. Avem în jur de 20.000 de ovine şi aproximativ 2.300 de hectare de păşune. E păcat să nu profităm de acest produs şi de munca noastră" , ne-a declarat primarul comunei Salcia Tudor, Florin Moroiu.