Mergi la conţinutul principal

Brânza, banii şi pastrama l-au trimis după gratii

Procurorul Mihaela Leu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Mihai Apostu, 58 de ani, consilier superior la Direcţia Agricolă, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
Potrivit dosarului penal, funcţionarul corupt a fost pârât la poliţie în Ajunul Crăciunului (24 decembrie 2014). Denunţătorul, Nicolae Horneţ, proprietarul unei ferme din comuna Chiscani, le-a spus poliţiştilor că, pe 3 noiembrie 2014, s-a deplasat la sediul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Brăila, pentru a se interesa de condiţiile în care putea obţine o subvenţie, în baza HG nr. 873/2014, pentru achiziţionarea unor berbecuţi de rasă. Lămuririle necesare le-a primit de la Mihai Apostu, consilier superior în cadrul Direcţiei Agricole care, precizează acuzarea, "încă de la început i-a spus că a făcut un efort de a veni la muncă din concediul medical", ca să se ocupe de dosarele de subvenţie. Funcţionarul DADR i-a dat de înţeles fermierului că ar face bine să-l recompenseze pentru "efortul" depus.
După câteva zile, Mihai Apostu l-a sunat pe Nicolae Horneţ şi i-a cerut cu nonşalanţă două bucăţi de brânză pentru efortul de a veni la muncă din concediul medical. Neavând încotro, fermierul s-a prezentat la sediul Direcţiei, unde, în parcarea din apropiere, i-a dat acestuia 4 kilograme de brânză.
În decembrie 2014, Apostu i-a cerut din nou şpagă lui Horneţ, de data aceasta pastramă de oaie, insistând să se prezinte personal acasă la acesta, în comuna Chiscani, pentru a ridica produsul. Astfel, în ziua de 10 decembrie, consilierul DADR a mai primit 4 kilograme de pastramă.
Pe 21 decembrie 2014, cu patru zile înainte de Crăciun, Apostu l-a sunat iarăşi pe Nicolae Horneţ, cei doi întâlnindu-se în aceeaşi zi în cartierul Viziru. "Funcţionarul i-a spus denunţătorului că trebuie să-i dea suma de 1.000 lei pentru efortul depus la întocmirea dosarului şi pentru că, în cursul anului 2015, dacă va dori să obţină subvenţii şi pentru bovine, va avea nevoie tot de el", precizează procurorul care s-a ocupat de caz. Aflând că Horneţ nu are cei 1.000 de lei la el, Apostu i-a spus că-l va contacta telefonic în altă zi. Între timp, însă, sătul să mai dea şpagă, Nicolae Horneţ a sesizat poliţia.
Pe 16 februarie 2015, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus supravegherea audio, video şi prin fotografiere a funcţionarului bănuit de corupţie, iar pe 18 februarie, neştiind ce i se pregăteşte, inculpatul l-a sunat pe denunţător, spunându-i că va veni în control la fermă, pentru a verifica existenţa faptică a berbecuţilor achiziţionaţi din fondurile gurvernamentale.
Într-adevăr, două zile mai târziu, însoţit de Monica David, consilier în cadrul Oficiului Judeţean de Zootehnie Brăila, care nu cunoştea intenţiile colegului de echipă, Mihai Apostu a efectuat un control la ferma lui Horneţ. La întoarcere în Brăila, după ce a rămas în maşină cu denunţătorul, Apostu a primit de la acesta suma de 600 de lei. În aceeaşi zi, în baza unui mandat de aducere emis de Tribunalul Brăila, ofiţerii DGA - Biroul Judeţean Anticorupţie Brăila şi IPJ - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice l-au adus pe funcţionarul corupt la parchet, pentru audieri.
Pus în faţa probelor, Mihai Apostu a recunoscut că a primit brânză, pastramă şi bani de la fermierul Nicolae Horneţ, însă a afirmat că a făcut acest lucru la insitenţele denunţătorului. Ulterior, a recunoscut şi regretat fapta comisă, precizează anchetatorii. Reţinut în aceeaşi zi, consilierul DADR Brăila a fost arestat preventiv pe 21 februarie 2015, pentru luare de mită.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro