Peste 200 de programe de studii universitare ar putea să dispară din toamnă. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, care au dat publicităţii listele cu programele de studii acreditate pentru care nu s-a mai făcut cerere de evaluare şi listele cu programele autorizate provizoriu pentru care nu s-a făcut cerere de acreditare. Pentru zona Brăila - Galaţi sunt în această situaţie 12 programe de studii, împărţite astfel: de la Universitatea "Brâncoveanu" - 7, Universitatea "Dunărea de Jos" - 4 şi Universitatea "Danubius" - 1.
Astfel, cele mai multe programe de studii care ar putea să dispară din toamnă sunt la Universitatea "Brâncoveanu". Pentru aceste programe de studii universitare nu s-a făcut cerere de evaluare în termenul legal, în cazul în care programul era acreditat, sau pentru acreditare, în cazul în care programul era autorizat provizoriu. La Facultatea de Management şi Marketing în Afaceri Economice se află în această situaţie domeniile de studii autorizate provizoriu: Economie agroalimentară - cursuri de zi, Contabilitate şi informatică de gestiune - cursuri cu Frecvenţă Redusă, Finanţe şi Bănci - cursuri de zi, şi Management - cursuri cu Frecvenţă Redusă. La Facultatea de Ştiinţe Administrative şi ale Comunicării nu s-a mai făcut cerere de acreditare pentru domeniile autorizate provizoriu: Asistenţă socială - cursuri de zi, Administraţie publică - cursuri de zi şi Jurnalism - cursuri de zi. Dacă vom compara aceste domenii cu oferta celor două facultăţi de pe siteul Universităţii, se poate observa că vor mai rămâne doar domeniile Management şi Contabilitate, cursuri de zi, aceleaşi cu care universitatea a început acum mai bine de 20 de ani. Surse din cadrul Universităţii "Brâncoveanu" au declarat că este posibil ca în aceste liste să se fi strecurat erori, aşa cum s-a mai întâmplat, pentru că nu s-a auzit nimic până acum de restrângerea activităţilor educaţionale, dimpotrivă, chiar se discută de depunerea acestor dosare pentru acreditare.
Următoarea universitate pe listă, care nu a făcut cereri de evaluare sau acreditare şi care ar putea lăsa domenii să dispară, este Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi. La Facultatea de Litere, pentru programul de studii universitare Limba şi literatura română, atât la zi, cât şi la învăţământ la distanţă, nu s-a făcut cerere de evaluare sau acreditare. La Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor s-a renunţat la domeniul Inginerie geodezică, programul Măsurări terestre şi cadastru, cursuri de zi, iar la Facultatea de Mecanică s-a renunţat la programul Ingineria şi protecţia mediului, învăţământ cu frecvenţă redusă.
Universitatea "Danubius" ar putea renunţa la un singur program de studii, Relaţii internaţionale şi studii europene, autorizat provizoriu pentru învăţământ la distanţă.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.