Mergi la conţinutul principal

Botezul cailor și cursele pe islaz, un obicei care ia din nou avânt în județul Brăila

• pentru al doilea an consecutiv, în ziua Bobotezei, zeci de atelaje cu cai gătiți de sărbătoare au trecut pe la bisericile din Viziru și Lanurile, pentru a fi botezate de preoți • a urmat cursa de pe islazul comunal, câștigătorii fiind recompensați cu diplome, trofee, șampanii și premii în bani • reînviat după căderea comunismului, botezul cailor prinde avânt în Bărăgan și în Lunca Dunării

 

Reînviat imediat după căderea comunismului - deși gospodarii satelor obișnuiesc să-și boteze animalele și casa de când se știu, iar originea obiceiului se pierde în negura veacurilor - botezul cailor prinde avânt în satele Bărăganului și în cele din Lunca Dunării.

Dacă în anii trecuți proprietarii de căruțe și șarete de la Viziru și Lanurile se mulțumeau doar să meargă la biserică și să-și boteze bidiviii, mai nou aceștia participă în mod organizat la concursul de Bobotează, care se desfășoară pe islazul comunal, după ce primesc binecuvântarea preotului. Evenimentul este organizat de Primăria Viziru și Asociația Grupul de Inițiativă Viziru, iar câștigătorii concursului sunt răsplătiți cu diplome, cupe și premii.

Astfel, la sărbătoarea Botezului Domnului din acest an, pe 6 ianuarie, zeci de căruțe au mers la cele două biserici din comuna Viziru (cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sf. Treime”) și la cea din satul Lanurile, unde, după oficierea Sfintei Liturghii și a slujbei de sfințire a Agheasmei celei Mari, preoții i-au stropit cu aghesmă, ca să le meargă bine și să aibe parte de sănătate și de belșug tot anul.

Botezul Domnului a fost prilej de mare bucurie pantru toată suflarea comunei Viziru, pentru că, după „botezul cailor” a urmat concursul de Bobotează, organizat de Primăria Comunei Viziru și de Asociația Grupul de Inițiativă Viziru, care i-au premiat pe câștigători cu diplome, cupe, șampanii și premii în bani, cu ajutorul sponsorilor din localitate.

„Toți caii din comună au mers la biserică, pentru a fi botezați, în prezența credincioșilor și a autorităților locale. Obiceiul s-a perpetuat de-a lungul timpului, însă un concurs organizat avem de numai doi ani, la propunerea Asociației Grupul de Inițiativă Viziru. Concursul de Bobotează s-a desfășurat pe două secțiuni, trap și galop, pe islazul comunei, iar în satul Lanurile a fost organizată doar cursa cu doi cai la căruță. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu să facem lucruri frumoase pentru copiii și pentru localitatea noastră !”, ne-a mărturisit Virgil Burcuș, inimos animator al vieții culturale, gospodar al satului și organizator al întrecerii cu cai și căruțe de la Viziru.

Ocupanții locurilor I, II și III la concursul de Bobotează de la Viziru, care s-au evidențiat în parcurgerea celor 600 de metri cât are terenul transformat, ad-hoc, în hipodrom, au primit premii în bani, diplome și trofee din partea primarului comunei Viziru, Ana-Cornelia Măcrineanu, și a viceprimarului Florin Cărbunaru, cu aportul sponsorilor din localitate. Premii au primit și câștigătorii concursului din satul Lanurile. Sute de vizireni au participat la eveniment, încurajându-și concurenții preferați, atât la cursa de trap, cât și la cea de galop.

„Boboteaza cailor” urmată de curse pe islazul comunal au fost organizate, de asemenea, în mai multe localități ale județului. La Tichilești, spre exemplu, proprietarii celor mai aprigi cai din localitate s-au întrecut în cadrul a două concursuri organizate cu sprijinul primarului Gicu Davidescu. În primul concurs, s-au aliniat la start concurenții călare, iar în cel de-al doilea căruțele cu cai, după ce au primit binecuvântarea preotului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro