Totuşi pasul acesta este considerat drept un angajament serios al autorităţilor de la Sarajevo pentru implementarea reformelor necesare atingerii standardelor Uniunii Europene. Comisia Europeană va aloca, în următorii trei ani, un miliard şi jumătate de euro pentru sprijinirea reformelor din Bosnia Herţegovina şi pentru dezvoltarea infrastructurii.
Analiştii nu cred, însă, că ţara are şanse să fie acceptată în Uniune mai devreme de anul 2025. Ultimul val de extindere a UE a avut loc în 2013, când Croaţia s-a alăturat blocului comunitar după negocieri care au durat 10 ani.
Pe de altă parte, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, consideră că există riscul ruperii Uniunii Europene. „Criza migraţiei cu care ne confruntăm acum testează Uniunea Europeană până la limită. Ceea ce s-a rupt nu poate fi reparat. Acesta este un moment critic. Dar riscul de rupere este real", a avertizat Donald Tusk.
Preşedintele UE a precizat că reuniunea Consiliului European de la sfârşitul săptămânii va fi una „crucială" pentru Uniunea Europeană.