Mergi la conţinutul principal

Bombe din timpul războiului, detonate în poligonul de la Muchea

* opt elemente de muniție găsite pe raza județului, în perioada noiembrie 2020 - februarie 2021, au fost distruse cu ajutorul a 5,5 kg de exploziv

 

 

 

 

Pe raza județului nostru încă se mai găsesc proiectile rămase neexplodate din timpul războiului. Acestea ies la iveală, în general, în urma unor lucrări agricole de pe câmpuri, dar și ca urmare a unor săpături făcute în gospodăriile populației. Joi, 11 martie, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dunărea” al judeţului Brăila, a organizat şi desfăşurat în Poligonul de specialitate Muchea, o activitate de distrugere a unor astfel de elemente de muniţie găsite pe teritoriul județului, în perioada noiembrie 2020 – februarie 2021. Astfel, au fost distruse opt elemente de muniţie rămase din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este vorba despre trei proiectile explozive cal. 76 mm, un proiectil exploziv cal. 150 mm, un proiectil exploziv cal. 100 mm, un proiectil perforant cal. 47 mm, o bombă de aruncător cal. 60 mm. şi un focos de proiectil exploziv. Pentru distrugerea acestora s-au folosit aproximativ 5,5 kg exploziv, informează Biroul de Presă al ISU Brăila.

Specialiștii ISU atrag atenția că, în momentul descoperirii de către populație a unor astfel de elemente de muniţie, trebuie anunțate de urgenţă Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, organele de poliţie sau autorităţile publice locale. ”Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, se interzice: atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; topirea elementelor metalice ale muniţiilor; tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte; utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale; demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniţie”, se precizează în comunicatul ISU.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro