• morga Serviciului de Medicină Legală a devenit un focar de infecţie, un adevărat pericol pentru angajaţii care-şi desfăşoară activitatea acolo • asta, din cauză că din anul 2000, de când s-a dat în folosinţă acea încăpere, a avut loc o singură igienizare generală, în 2005 • aceste igienizări ar trebui făcute periodic, altfel bacteriile se înmulţesc şi devin din ce în ce mai greu de distrus • dar nu numai bacteriile sunt o problemă, ci şi ţevile ruginite ce stau să se spargă, geamurile care nu se mai deschid, faianţa spartă, infiltraţiile de apă în pereţi, mucegaiul, iar acoperişul de la intrare stă să cadă • în plus, o parte a arhivei SML e depozitată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, în condiţii improprii • bani pentru renovarea morgii nu există nici la SJU, nici la Consiliul Judeţean şi nici la Ministerul Sănătăţii • singura variantă pentru rezolvarea problemelor sunt fondurile proprii ale Serviciului
Apuse-s vremurile când Serviciul de Medicină Legală Brăila era un model pentru celelalte servicii din ţară, atât în ceea ce priveşte locaţia, cât şi dotările cu aparatură medicală. Acum, morga-i degradată, angajaţii se tem să nu se spargă ţevile ruginite şi să-i inunde, se tem de mucegaiul de pe pereţi, de infiltraţiile de apă din pereţi, de geamurile care au început să nu se mai deschidă, dar, cel mai important, se tem pentru sănătatea lor, căci spaţiul nu este igienizat periodic, iar toate aceste aspecte au transformat încăperea într-o bombă biologică. De fapt, Morga actuală a fost dată în folosinţă în anul 2000, iar de atunci a fost efectuată doar o igienizare generală în 2005, iar hidroizolaţia refăcută în 2007. În plus, SML Brăila mai are o mare problemă: arhiva care înseamnă o bază de date ştiinţifică, statistică şi juridică. O parte din ea este depozitată în sediul Medicinei Legale din Policlinica Hipodrom, iar cealaltă este depozitată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, în condiţii nu tocmai propice, aşa cum ne-au precizat reprezentanţii Serviciului brăilean. Angajaţii, în frunte cu conducerea, s-au tot zbătut în ultimii ani pentru a reabilita morga şi pentru a avea toată arhiva într-un singur loc, ţinută în condiţii bune. Dar, în zadar...niciodată nu s-au găsit bani. Acum, s-a găsit o soluţie pentru remedierea problemelor: fondurile proprii ale Serviciului de Medicină Legală, fonduri din care se asigură şi “creşterile” salariale de pe urma cărora câţiva angajaţi au pierdut la leafă sume importante de bani.
Pentru 2018, conducerea SML şi-a propus să realizeze cele două obiective, însă rămâne de văzut dacă va fi dus la bun sfârşit măcar unul dintre ele, având în vedere că bani nu prea sunt. “Sunt două obiective laborioase, pe care le-am susţinut în faţa mai multor echipe manageriale, începând cu doamna Rodica Sin, apoi domnul Mihai Iugulescu şi în prezent cu cea condusă de doamna Delia Râşnoveanu care a înţeles importanţa acestor solicitări. De 4-5 ani scriem referate, argumentaţii - note de fundamentare şi, mai nou, note conceptuale. (...) Ţin să precizez că arhiva îşi avea locul în Policlinica Hipodrom, într-un spaţiu generos solicitat şi obţinut de la Primăria Brăila printr-o hotărâre CLM Brăila. Acum, o parte din arhivă se află în sediul SML Brăila din Policlinica Hipodrom, iar cealaltă parte la Spitalul Judeţean de Urgenţă depozitată în condiţii nu tocmai propice”, ne-a precizat dr. Gina Ilie, şefa SML Brăila.
Morga, bombă biologică
Cât despre morgă, aceasta a fost dată în folosinţă în anul 2000. De atunci, spaţiul a suferit o singură igienizare generală, iar hidroizolaţia a fost refăcută în 2007. “Reabilitarea şi modernizarea prosecturii medico-legale este un proiect pe care-l punem pe tapet din 2013. Am mai cârpit, am mai reparat, s-a înlocuit câte ceva, dar timpul a lucrat în mod necruţător. În prezent, există un nivel înalt de degradare a construcţiei, fisuri la pereţi, infiltraţii ale apei, de deterioare a instalaţiilor de apă, încălzire, canalizare, a celei electrice, a tâmplăriei de lemn. Ţevile de alimentare cu apă sunt corodate atât de mult, încât trecem cu neplăcere pe lângă ele de teama unui «duş» neavenit”, ne-a povestit dr. Gina Ilie.
Pe lângă toate aceste aspecte povestite de şefa SML Brăila, mai există unul şi mai important: viaţa angajaţilor este pusă în pericol, zi de zi. De ce? Pentru că neefectuarea lucrărilor de igienizare periodică, elementară de tip văruit-vopsit, învechirea şi degradarea meselor de autopsie, efectul acţiunii factorilor de risc chimici, fizici, biologici, absenţa condiţiilor de igienă personală pentru persoanele care lucrează direct cu cadavrele, “toate acestea au determinat transformarea morgii medico-legale într-o bombă biologică în interiorul căreia trebuie să lucrăm noi - medici, autopsieri, brancardieri, asistenţi, îngrijitoare de curăţenie, noi, «privilegiaţii» care avem salarii nesimţite şi vrem sporuri pentru condiţii deosebite de muncă”, a adăugat şefa Medicinei Legale.
Dr. Ilie s-a bazat pe acte, când a făcut această declaraţie. Mai exact, riscul a fost transpus pe hârtie, la finele anului 2017, prin expertiza locurilor de muncă efectuată de compartimentul abilitat al DSP Brăila, ne-a precizat sursa citată. “E.coli, stafilococul auriu, proteus, piocianic, streptococul, clostridium etc. sunt «tovarăşii» noştri de muncă”, ne-a declarat, ironică, dr. Gina Ilie.
Veniturile proprii, singura soluţie pentru modernizarea morgii
Cum speranţa moare ultima, reprezentanţii SML încă se gândesc că, pe viitor, vor avea condiţii bune în care să-şi desfăşoare activitatea. Şi cum bani la bugetul judeţului nu există pentru Serviciul de Medicină Legală, mai există o singură variantă pentru modernizarea arhivei şi a morgii: fondurile proprii. “În curând, se dă startul etapei iniţiale a proiectului. Acest fapt ne bucură atât de mult încât nu ne mai gândim că ne va apuca anul viitor. Etapele proiectului sunt mari mâncătoare de timp, licitaţiile de timp şi de nervi şi de reguli făcute împotriva celui care doreşte să realizeze ceva. Nu mai contează nici faptul că nicio entitate judeţeană cu atribuţii în sănătate, Consiliul Judeţean, Spitalul Judeţean de Urgenţă sau Ministerul Sănătăţii nu ne dau niciun leu pentru finanţarea proiectului care va costa undeva la 600.000 - 800.000 lei. Vă întrebaţi în mod firesc de unde vor fi bani? Din munca noastră. SML Brăila primeşte de la Ministerul Sănătăţii, deci nu din banii Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, 270.000 lei lunar, pentru salarii, în condiţiile în care necesarul este de aproximativ 318-320.000 lei. Automat, suma este insuficientă şi suntem nevoiţi să o acoperim tot noi, din venituri proprii”, ne-a mai precizat şefa SML.
Din aceleaşi venituri proprii, Medicina Legală îşi cumpără materiale sanitare, dezinfectante, insecticide pentru pureci şi păduchi, birotică, arhivă, chitanţiere, facturiere etc, la care se adaugă şi cheltuielile pentru utilităţi: curent electric, apă, telefonie fixă şi internet. “Ba mai mult, plătim şi contract Asociaţiei de locatari în care s-au organizat Cabinetele medicale individuale, pentru că trecem pe holurile policlinicii, pentru că se mătură în faţa uşilor noastre şi pentru toate reparaţiile. Nu luăm nimic de la nimeni, iar şederea noastră în Policlinica Hipodrom este cu mult anterioară asociaţiei. Asta aşa, spre ştiinţă!”, a adăugat sursa citată.
Dr. Gina Ilie ne-a explicat şi de unde provin aceste fonduri proprii, din care trebuie să asigure atâtea: de la persoanele fizice care solicită consultaţii şi expertize, precum şi de la instituţiile cu care colaborează SML: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, Parchete şi instanţe. Există însă o nemulţumire legată de preţurile practicate de Medicina Legală, şi anume că acestea nu au mai fost actualizate din 2006. “Într-o ţară în care totul se indexează cu indicele inflaţiei, tarifele medico-legale au rămas de 25 lei, 38 lei, 63 lei, 135 lei şi 185 lei”, a precizat dr. Ilie.
Şi cum reabilitarea clădirii în care funcţionează morga, dar şi amenajarea unei arhive se bazează tot pe fondurile proprii ale Serviciului, angajaţii s-au văzut nevoiţi să muncească mult mai mult, pentru a strânge ban cu ban ca să-şi creeze condiţii decente de lucru. “Pentru a realiza toate obiectivele propuse pentru anul 2018, trebuie să depunem un efort extraordinar pe toate liniile de activitate pentru a strânge fonduri proprii. De asemenea, avem rugămintea ca beneficiarii lucrărilor noastre - Poliţie, Parchete şi instanţe - să ne sprijine prin achitarea facturilor în cel mai scurt timp”, este apelul lansat de Medicina Legală brăileană.
Tot în această direcţie, conducerea SML intenţionează să transmită către Institutul de Medicină Legală Iaşi o solicitare de sprijin financiar prin alocarea unei sume la rectificarea bugetară. “Trebuie să facem aceste eforturi pentru că Serviciul de Medicină Legală Brăila a fost un model de funcţionare, dotare, iar de circa 5-6 ani am observat că riscăm să pierdem acest statut din cauza faptului că aparatura s-a învechit, iar celelalte dotări s-au deteriorat”, a mai spus dr. Gina Ilie.
Gazcromatograful, încă o problemă pentru Medicina Legală brăileană
Şi dacă tot a deschis subiectul despre aparatura medicală, Medicina Legală mai are o mare problemă legată de gazcromatograf, aparatul pentru determinarea alcoolemiei atât de necesar unui astfel de serviciu mai exact laboratorului de toxicologie. A trecut un an de când se tot încearcă achiziţionarea lui. Bineînţeles, cumpărarea se face prin licitaţie, proces care durează mult şi bine. Spre exemplu, prima licitaţie a fost un eşec. Şi asta, pentru că o firmă străină a blocat procesul de achiziţie. Reluându-se licitaţia, SML a fost la un pas să spună “Gata, am rezolvat cu gazcromatograful!”. Când colo, aceeaşi firmă şi-a făcut apariţia, din nou, şi a dat în judecată Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila şi Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), iar procesul durează pe puţin câteva luni. Finanţarea pentru acest aparat medical a fost asigurată din fondul de dezvoltare al Spitalului Judeţean Brăila.