• în urma unei lucrări, proprietarul casei a descoperit un proiectil de aruncător, calibrul 60 mm, în stare avansată de oxidare • era vorba despre o bombă din cel de-al Doilea Război Mondial • s-a dat alarma, iar pompierii şi jandarmii au intervenit imediat
O bombă din cel de-al doilea război mondial a fost descoperită în curtea unei locuinţe din Lacu Sărat. S-a dat alarma, iar pompierii au intervenit imediat, jandarmii limitând accesul în zonă.
În data de 1 martie, la ora 18.40, o patrulă de jandarmi, aflându-se în misiune, a fost înştiinţată şi îndrumată, prin apel 112, în localitatea Lacu Sărat, la intersecţia străzilor Gării cu Prunilor, pentru a asigura şi limita accesul la locul în care a fost găsit un proiectil de aruncător. Zona a fost asigurată până la sosirea specialiştilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, aceştia fiind apoi însoţiţi până la depozitul Protecţiei Civile Brăila.
Echipa pirotehnică a inspectoratului a executat o misiune de asanare a terenului de muniţie rămasă neexplodată în gospodăria din localitatea Lacu Sărat. În urma unor lucrări în curtea gospodăriei, a fost descoperită o bombă de aruncător calibrul 60 mm în stare avansată de oxidare. Aceasta a fost ridicată, transportată şi depozitată în siguranţă, ulterior urmând să fie distrusă în poligonul de specialitate.
Specialiştii ISU revin cu recomandări pentru brăileni, cu privire la pericolul reprezentat de aceste bombe care, la prima vedere, par inofensive. În momentul descoperirii unor astfel de elemente de muniţie, trebuie anunţate de urgenţă Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, organele de poliţie sau autorităţile publice locale. Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, se interzice: atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
introducerea muniţiilor în foc; topirea elementelor metalice ale muniţiilor; tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte; utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale; demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniţie.