Bolnavii nimănui. Oligofren trimis să plătească procedurile medicale pentru a-şi primi pensia de invaliditate! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bolnavii nimănui. Oligofren trimis să plătească procedurile medicale pentru a-şi primi pensia de invaliditate!

Deşi e într-un singur om, dr. Victoria Anghelescu, Comisia de Expertiza Muncii, care se ocupă şi de pensiile persoanelor cu handicap, din cadrul Casei Judeţene de Pensii, s-a transformat într-un soi de filtru pentru toţi cei aproape 10.000 de pensionari cu probleme de sănătate, invaliditate şi/sau incapacitate de muncă dată de handicap.
Asta se întâmplă după ce dr. Ana Boală, de la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (din care face parte şi Comisia pentru persoane cu handicap) a fost arestată de DNA şi scoasă din sistem, la fel ca şi colegele ei dr. Rodica Ţone (de la acelaşi serviciu) şi dr. Cristinel Andreicuţ, de la Serviciul de Expertiză Medicală din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială.
Pe măsură ce dosarele ajung la reconfirmare, câte 500 pe lună, sunt verificate actele medicale, iar pacienţii sunt trimişi la medici specialişti pentru a li se reconfirma afecţiunile. Aşa se face că, la acest control, ajung să pice şi dosare flagrante ale unor persoane cu handicap, care sunt în imposibilitatea vizibilă de a munci. Este şi cazul lui Ionel B., de 35 de ani, din municipiul Brăila, care, ieri, ne-a vizitat la redacţie şi ne-a relatat cum "asistenta doctoriţei Boală m-a trimis la să fac EEG, pe banii mei, altfel îmi taie pensia, dar eu n-am bani să fac EEG-ul ăla", ne-a explicat omul, cum s-a priceput.

Cel mai ieftin, 14 lei

Din actele medicale prezentate de bărbat rezultă că a avut numeroase internări la Psihiatrie, în spitale de specialitate, având oligofrenie de gradul al II-lea, retard mintal sever, cu tulburări de comportament, pe fond neurologic, epilepsie şi episoade halucinogene, plus pierdere de memorie şi episoade de dezorientare. Afecţiuni care, confirmate atât de neurolog, cât şi de psihiatru şi de o comisie specializată, nu pot duce la desfăşurarea vreunei activităţi. De altfel, în trecut, omul ar fi prezentat o electroencefalogramă, însă acum i s-ar fi spus că trebuie una nouă, altfel: "Adio, pensie!"
"Am fost la domnul neurolog (n.r. - ne-a şi arătat documentul) şi acesta mi-a spus că nu e nevoie de EEG, că la mine se vede handicapul. Am fost la spital şi mi-au zis să plătesc, dar eu n-am bani, că pensia aia e mică şi mai dau şi la medicamente", a mai spus Ionel. Omul vorbeşte cu greu, n-are însoţitor şi nici nu ştie încotro s-o apuce. Între două internări, unele la Baldovineşti, se preocupă să ia tratamentul. Că aşa i-a spus cineva drag din viaţa lui, când a murit: "Ionele, să nu uiţi să iei toată viaţa tratamentul!". Şi omul aşa face. Tocmai din acest motiv e liber, chiar dacă numele medicamentelor pe care le ia, psihotrope, abia dacă le suportă hârtia.
Reporterii noştri au sunat la spital şi astfel am aflat că encefalograma costă, cu programare, doar 14 lei, iar la un medic particular, în oraş, 60 de lei. 14 lei nu-i un capăt de ţară, însă Ionel nu are aceşti bani şi nu înţelege de ce trebuie să explice cât e de bolnav, dacă acest fapt se vede cu ochiul liber. Tot de la Judeţean ni s-a explicat că, fără plată, pot intra la examinare pacienţii care au trimitere de la un neurolog din sistemul de stat. Ionel nu este luat în evidenţe la un medic neurolog din sistemul de stat, motiv pentru care, vrea sau nu, plăteşte, altfel rămâne fără bruma de pensie.
În acest caz, l-am ajutat pe bărbat să se programeze la encefalogramă, însă este strigător la cer cum unii, în loc să-şi facă treaba cu simţ de răspundere, ajung să sufle şi-n iaurt şi să plimbe pe drumuri oameni incompatibili cu munca, cu spaţiul public, fapte evidente chiar şi pentru un novice.

Dosarele cu suspiciuni pleacă la Bucureşti

Ionel povesteşte că, deşi a făcut şcoală pe vremea lui Ceauşescu, ştie să scrie şi să citească, n-a muncit niciodată legal: "Sunt aşa de când mă ştiu! Am încercat să muncesc cu ziua, la curăţenie, dar n-am prea stat mult, că făceam crize şi mă dădeau afară". Omul e ancorat într-o realitate a lui, ştie exact o serie de lucruri care-l vizează direct, însă afecţiunile grave de care suferă nu-i dau voie să relaţioneze şi nici să se exprime.
"Într-adevăr, şi săptămâna trecută, au fost la mine vreo trei persoane în situaţii asemănătoare pe care le-am dirijat către dr. Anghelescu. Aceasta verifică, într-adevăr, dosarele, dar nu pe toate, că sunt peste 9.000, ci pe măsură ce reuşeşte să ajungă la ele. Unde lucrurile nu sunt clare, unde sunt suspiciuni, se redeschid dosarele şi chiar se trimit la Bucureşti spre reverificare", ne-a declarat Sorin Enache, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Brăila. Din aceeaşi sursă am mai aflat că, fiind singură, dr. Anghelescu nu dovedeşte să revizuiască toate cele 10.000 de dosare pe care le are în serviciu, însă revizuieşte cam 500 de pensii pe lună şi chiar dacă sunt cazuri clare, nu ezită să ceară documente justificative. Teama de DNA! Reamintim că dr. Victoria Anghelescu a fost ridicată odată cu dr. Ana Boală de anchetatori, însă la câteva ore după audieri la DNA Galaţi a fost pusă în libertate. Dr. Ana Boală, dr. Ţone şi dr. Andreicuţ au fost arestate în iunie a.c. pentru fapte de corupţie: luare de mită pentru stabilirea gradelor de handicap care permiteau primirea de pensii. În prezent, ele sunt sub control judiciar.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro