Bolnavii, hraniti mai prost decit puscariasii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bolnavii, hraniti mai prost decit puscariasii

Subfinantarea sistemului sanitar se reflecta nu numai in lipsa unor medicamente sau materiale sanitare din spitale, servicii medicale de o calitate indoielnica, ci si in hrana zilnica pe care o primesc bolnavii internati.
De un an de zile, prin Hotarirea nr. 508/2005, Guvernul Romaniei a modificat nivelul de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice si din crese, dar sumele alocate pentru hrana bolnavilor ramin in continuare la jumatatea celor destinate puscariasilor.
Aflati pe patul de suferinta, cei mai multi dintre bolnavi s-au obisnuit sa apeleze la hrana adusa de familie sau cunostinte, pentru a completa mincarea primita in spital, pentru ca nu pot ingurgita un pumn de pastile pe stomacul care nu intelege ca sistemul este intr-o continua subfinantare.
De altfel, in unitatile spitalicesti, alocatia zilnica de hrana este minutios dramuita, in functie de afectiuni: cu cit esti mai mult cu un picior in groapa, cu atit creste interesul guvernarii pentru hrana bolnavilor. Cei mai "favorizati" din acest punct de vedere sint bolnavii de HIV/SIDA, de TBC, neoplazicii, bolnavii de hepatita si diabet, carora li se aloca intre 7 si 9 RON pe zi pentru mincare.
In rest, interesul guvernantilor si al sistemului de sanatate pentru hrana zilnica a bolnavilor inseamna 3 lei sau de 4 lei (RON).
De alocatii de hrana oarecum decente mai beneficiaza bolnavii de lepra aflati in leprozerii, cei arsi, bolnavii cu afectiuni psihice sau lauzele internate in unitati sanitare.
"Pentru sectia de Ginecologie, alocatia de hrana este de 4,7 RON pe zi, la Obstetrica este de 6,3 RON, iar pentru nou-nascuti, 1,4 RON. Lehuza care alapteaza beneficiaza de 7,7 RON, pentru ca se ia in calcul alocatia gravidei, la care se adauga cea a nou-nascutului", am aflat de la dr. Mioara Salcudean, directorul Spitalului de Obstetrica - Ginecologie.

Puscariasii primesc hrana de 8,3 RON pe zi

La Penitenciarul Braila, detinutii primesc hrana de 250 RON pe luna, adica 8,3 RON pe zi. Aceasta, in conditiile in care 60 - 70 la suta din produsele consumate provin din gospodaria proprie si nu necesita costuri la nivelul pietei de cumparare. In plus, statul roman apara, cum este si firesc, sanatatea puscariasilor si acestia primesc zilnic 2600 - 3000 kilocalorii, in functie de efortul fizic depus, in timp ce bolnavii primesc doar jumatate. "Detinutii care muncesc primesc un numar mai mare de calorii, iar cei care stau in celule, mai putin", ne-au informat surse din din cadrul Penitenciarului.
Poate pentru ca bolnavii internati in spital nu pot munci, pentru a-si cistiga hrana zilnica si spitalele nu detin gospodarii proprii, nivelul alocatiei de hrana pentru unitatile sanitare publice tine doar de mila guvernantilor si de procentele pe care acestia le scapa printre degete pentru bugetul sistemului sanitar.
La Spitalul Judetean de Urgenta, cea mai mare unitate spitaliceasca din Braila, valoarea calorica a unei portii de mincare este de 1235 kcal, la care se adauga 750 kcal, piinea, intr-o zi in care meniul consta in: ceai cu lamiie si brinza de vaci - dimineata, ciorba de legume cu taitei, friptura de pasare cu sote de legume - la prinz, iar la cina - budinca de fidea cu brinza de vaci si ceai, plus 907 grame de piine.
In ceea ce priveste alocatia zilnica pentru ratia alimentara a bolnavilor, aceasta oscileaza in functie de afectiuni: la comun - 4,7 RON, cardiaci - 4,7 RON, colita - 4,7 RON, copii intre 1 si 3 ani - 4,6 RON, copii intre 3 - 18 ani - 5,2 RON, bolnavi cu ulcer - 4,7 RON, cu afectiuni renale 4,7 RON si lista "hranei de 5 lei" poate continua. "Favorizati" in aceasta lista a rusinii hranei din spitale sint bolnavii de HIV, pentru care Guvernul a decis ca merita sa primeasca mincare de 9 RON daca sint adulti si 7,2 RON daca sint copii, si hepaticii, la fel, iar pentru diabetici costurile se ridica la nivelul celor bolnavi de HIV.
Cu aceste costuri, politicienii s-au spalat pe miini de ceea ce inseamna alocatie de hrana pentru bolnavii din spitalele Romaniei printr-o Hotarire de Guvern si au lasat spitalele sa se descurce, fara a incalca prevederile legale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro