Mergi la conţinutul principal

Bolnavii de cancer, pusi pe drumuri

Desi aparatura de cobaltoterapie din Laboratul de Radioterapie al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" din Galati s-a defectat de joi, oficialii unitatii medicale nu au dorit sa faca public incidentul, acesta fiind recunoscut abia ieri. "Incidentul s-a produs saptamana trecuta si a fost monitorizat de medicii si de asistentii Laboratorului de Radioterapie. Au venit cei de la CNCAN (Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, n.r.) si de la Igiena Radiatiilor, au facut masuratori si evaluari, in urma carora s-a constatat ca nu exista niciun risc pentru nicio persoana. Nu a fost depasita nicio limita si nu se pune problema de iradiere", a declarat, luni, directorul adjunct al ASP Galati, dr. Costinela Georgescu. Spitalul Judetean din Galati are nevoie de 80.000 de lei pentru repunerea in functiune a aparatul de cobaltoterapie, fonduri care au fost solicitate Ministerului Sanatatii. Aparatura veche de 5 ani, necesita inlocuirea unui kit, dar se impune si efectuarea unei revizii, obligatorie dupa o asemenea perioada de functionare. "Sunt cinci sau sase asemenea aparate in tara si ele necesita revizii o data la cinci ani. Aparatul a fost inchis si trebuie sa schimbam un kit, care costa 80.000 de lei. Ministerul Sanatatii trebuie sa aprobe suma si sa o trimita Spitalului Judetean, care trebuie sa faca plata firmei care va livra acest kit", a declarat dr. Costinela Georgescu.

O mie de bolnavi pe listele de asteptare

De viteza de reactie a Ministerului Sanatatii depinde viata a 80 de bolnavi care faceau cobaltoterapie la Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" din Galati. Pana la aprobarea fondurilor necesare repunerii in functiune a aparatului de cobaltoterapie de la Galati, pacientii din regiune vor fi trimisi pentru tratament la centre din Bucuresti, Constanta sau Iasi, care sunt deja supraaglomerate, ceea ce implica un timp mai mare de asteptare.
Situatia este cu atat mai dramatica cu cat pe langa cei 80 de pacienti aflati in tratament, sunt alte o mie de persoane din judetele Braila, Galati, Tulcea si Vrancea, aflate pe lista de asteptare. Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica Galati considera ca o eficientizare a tratamentului bolnavilor de cancer ar putea fi facuta prin dotarea spitalului cu un accelerator de particule mediu, care este insa foarte scump. Dr. Costinela Georgescu a precizat ca au fost facute demersuri la Ministerul Sanatatii in vederea alocarii de fonduri pentru dotarea Spitalului Judetean din Galati cu un accelerator de particule mediu, insa solicitarea a ramas fara raspuns.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro