Bolnavii de cancer din Brăila vor primi în continuare tratament, inclusiv cu morfină, chiar dacă aceasta nu va mai putea fi administrată sub formă de pastile, deoarece lipsesc de pe piaţa românească. După cum ne-a informat şeful secţiei Oncologie din Spitalul Judeţean Brăila, dr. Cosmin Boldeanu, există alternativă la tratamentul cu morfină pastile, astfel că pacienţii îşi vor putea alina suferinţa cu ajutorul morfinei sub formă injectabilă sau plasturi. "Morfina pastile începe să nu se mai găsescă, este pe cale de dispariţie, deoarece firma producătoare se retrage de pe piaţă. Putem prescrie morfină sub formă de plasturi sau injectabilă, mai puţin plăcute pentru pacient. Situaţia de la nivel naţional nu este o chestie care să-i liniştească pe pacienţii noştri, dar aceştia vor fi trataţi în continuare, pentru că există alternativă", a explicat dr. Boldeanu. Deşi la nivel naţional bolnavii oncologici se confruntă cu lipsa mai multor produse, fie că este vorba despre morfină, citostatice sau inhibitori hormonali, la nivel local situaţia pacienţilor este mai puţin gravă, asta deoarece există medicamente pentru tratament, după cum susţin reprezentanţii Spitalului Judeţean. "Citostatice sunt, la fel şi celelalte medicamente necesare în tratamentul oncologic", a precizat dr. Boldeanu. Asta nu înseamnă însă că bolnavii brăileni nu sunt, de multe ori, puşi în situaţii dramatice, fiind nevoiţi să suporte din buzunar o parte din costul medicamentelor necesare supravieţuirii. "Există posibilitatea ca pacienţii să şi plătească, pentru că există preţul de referinţă, dar dacă nu găseşte acel medicament în farmacie, apare coplata. Sau, preţul de referinţă există doar pe hârtie, dar în realitate medicamentul nu poate fi găsit", a declarat dr. Cosmin Boldeanu. Potrivit datelor furnizate de sursa citată, anul trecut au fost consultaţi şi trataţi simptomatic aproape 3.000 de bolnavi. Numai 1.817de pacienţi au beneficiat de programul naţional de tratament al bolnavilor cu afecţiuni oncologice, costul mediu realizat/bolnav tratat fiind de 6.770 lei, conform informării Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Brăila. Comparativ cu 2010, numărul bolnavilor a crescut, însă banii alocaţi au rămas cam aceiaşi, respectiv au fost 1.788 beneficiari, cu un cost mediu realizat/bolnav tratat de 6.533 lei.
Guvernul dă bani pentru morfină
Pacienţii oncologici de la nivel naţional au rămas, din 21 februarie, fără morfina, pentru că Mundipharma, principalul producător de analgezice opioide şi morfină retard, a anunţat că pleacă din România. Firma a argumentat ieşirea de pe piaţa locală prin prelungirea termenelor de plată la medicamente, la peste 300 de zile, şi taxa claw-back.
Secretarul de stat Vasile Cepoi a promis că situaţia morfinei se va rezolva în câteva zile şi că până atunci pot fi folosite analgezice injectabile pentru bolnavii de cancer care au dureri. "Sperăm ca in 2-3 zile să avem medicamentele în ţară", a declarat Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Firmele distribuitoare susţin, însă, că situaţia s-ar putea prelungi până la jumătatea lui martie. Potrivit oficialilor, Mundipharma s-a angajat să îşi onoreze comenzile până la retragerea definitvă de pe piaţă şi să aducă cantităţi suficiente de medicamente pentru pacienţi. În total, au fost alocaţi 750.000 de lei pentru a cumpăra produsele care lipsesc. Banii prevăzuţi pentru achizitionarea morfinei din fondul de rezervă urmează a fi recuperaţi din bugetul CNAS la prima rectificare bugetară.
Medicamentele în cauză sunt pentru calmarea durerii în cancer, cu administrare orală şi cu acţiune rapidă. Pe piaţă există ca alternative variante cu administrare orală sau injectabilă, dar cu efect retard.