• drumul până la Galaţi nu mai este o soluţie pentru pacienţii care au nevoie de aceste şedinţe, deoarece secţia a intrat în renovare • cel puţin trei luni de acum încolo, pacienţii trebuie să bată drumuri lungi până în oraşe precum Bacău, Iaşi, Bucureşti, Braşov sau Cluj-Napoca • achiziţia pentru un aparat nou la Brăila abia a început
Pacienţii brăileni diagnosticaţi cu cancer şi care au nevoie de radioterapie au intrat în impas. Asta după ce secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Andrei din Galaţi s-a închis de la 1 august pentru lucrări de modernizare şi pentru amplasarea unui accelerator liniar de particile. Lucrarea va ţine trei luni, informează Hotnews.ro. Practic, secţia gălăţeană “adoptase” şi pacienţi brăileni, după ce aparatul de radioterapie de la Brăila a cedat de bătrâneţe, în mai 2017, şi nici până în ziua de astăzi nu a fost înlocuit.
“Începând cu data de 1.08.2018 Secţia de Radioterapie s-a închis provizoriu ca urmare a lucrărilor de execuţie ce se efectuează în cadrul proiectului de extindere şi reamenajare ale secţiei şi pentru aducerea acceleratorului pe fondurile Băncii Mondiale. Pacienţii au fost înştiinţaţi, fiecare a semnat că a fost informat despre această închidere temporară a secţiei”, a anunţat managerului spitalului gălăţean, Valentina Dobrea, în cadrul unei conferinţe de presă.
Faptul că pacienţii brăileni au ajuns la Galaţi, pentru radioterapie, este menţionat şi pe site-ul spitalului din judeţul vecin: “În serviciul nostru sunt trataţi pacienţi din judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea şi Tulcea”.
Ce se întâmplă acum cu aceşti oameni? Sunt puşi pe drumuri lungi, cum ar fi până la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, Institutul de Oncologie dr. Alexandru Trestioreanu IOB Bucureşti, Spitalul Colţea Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila Bucureşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Braşov şi Institutul Oncologic Cluj-Napoca.
Anul trecut, când aparatul de radioterapie fabricat în anii '60 s-a defectat, pe lista secţiei brăilene figurau 40 de pacienţi, dintre care nouă erau bolnavi de cancer. Pe lângă aceştia, mai exista o listă cu bolnavi care intenţionau să urmeze mai multe şedinţe de radioterapie, suportate din banii proprii. De atunci şi până acum, numărul acesta a crescut, noi pacienţi fiind diagnosticaţi cu cancer. Deşi exista posibilitatea aducerii unui aparat, la fel de vechi ce-i drept, de la Spitalul de Urgenţă Slobozia, pe gratis, acest lucru nu s-a înfăptuit, nu se ştie din ce motive. Abia acum, la mai bine de un an de când secţia de radioterapie a rămas fără “obiectul muncii”, spitalul se află în faza de lansare a procedurii de achiziţie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.