Bolnavi de diabet: "Am primit 6 ace pentru 180 de injecţii" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bolnavi de diabet: "Am primit 6 ace pentru 180 de injecţii"

Brăilenii dependenţi de insulină sunt nevoiţi să foloseasc acelaşi ac de mai multe ori, pentru că în farmacii este o penurie de astfel de produse. Mai mult, deşi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) asigură gratuit bolnavilor medicamentele şi analizele pentru monitorizarea bolii prin Programul Naţional de Diabet Zaharat, costul acelor nu este acoperit.
Din cauza stocurilor limitate din farmacii, diabeticii primesc un ac pentru fiecare stilou de insulină, ei fiind astfel obligaţi să "recicleze" acul până la terminarea substanţei.
Este şi cazul brăilencei Marieta Burlacu. Femeia s-a îmbolnăvit de diabet în urmă cu câţiva ani şi de când a trecut pe insulină primeşte pentru fiecare stilou un singur ac. Ea se declară indignată de faptul că este pusă să îşi facă injecţiile cu acelaşi ac de mai multe ori. "Am cerut mai multe ace la farmacie şi după o mică ceartă mi s-au mai dat 3 ace. Am fost pusă să scriu pe verso la reţetă că am primit acele şi nu mai am nicio pretenţie", susţine femeia. Mai mult, a fost refuzată chiar şi atunci când a vrut să le cumpere, fără a avea pretenţia să le primească gratis. Motivul: "farmacistul a spus că ar trebui să ia ace de la alţi pacienţi şi nu poate să îmi ofere 180 de ace pentru 3 luni de tratament. În această situaţie sunt mii de brăileni", susţine doamna Burlacu. Femeia spune că, după ce timp de câţiva ani a folosit câte un singur ac pentru fiecare "stilou" cu insulină, a aflat întâmplător că această conduită nu este corectă, din punct de vedere medical. "Credeam că aşa este normal să se procedeze, pentru că mereu mi se dădea insulina fără prospect. S-a întâmplat, însă, ca la o farmacie să primesc şi un prospect pentru stiloul cu insulină, iar acolo scrie clar: «Nu reutilizaţi acul!». Când i-am spus asta farmacistei, mi-a răspuns nervoasă: «Bine că ştii să citeşti...». M-a jignit, pur şi simplu!", ne-a spus indignată Marieta Burlacu.
Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila spun că programul nu acoperă costul acestor ace. "Acele care se dau pacienţilor nu sunt gratuite, sunt contracost. Ei au o reţetă gratuită pentru medicamente, insulină şi teste de automonitorizare. Însă farmaciile primesc o anumită cantitate de medicamente şi de cutii cu ace. Într-adevăr trebuie să li se dea atâtea ace câtă insulină este pe reţetă. Farmacia respectivă nu a procedat corect. Nu e normal să se înţepe cu acelaşi ac", ne-a declarat Marinela Ichim, inspector de specialitate CJAS.
Problema este că la farmacii nu se găsesc de cumpărat aceste ace de unică folosinţă, cum este şi cazul unei farmacii din zona Mihai Eminescu. "Au fost mereu probleme cu acele. Pacienţii se înţeapă de mai multe ori. Nu se găsesc mai multe de cumpărat. Din păcate, primesc un ac pentru un stilou de insulină. Separat nu avem de unde să dăm", explică un farmacist.
În concluzie, deşi nu se specifică clar în Programul Naţional de Diabet Zaharat câte ace are dreptul să primească un pacient, aceştia primesc un ac pentru fiecare stilou de insulină şi nici nu au de unde să şi le cumpere.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro