Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bolnava de TBC, si-a riscat viata pentru a da nastere unui copil

O tinara in virsta de 23 de ani s-a prezentat, zilele trecute, in urgenta, la Spitalul de Obstetrica Ginecologie, unde a dat nastere celui de-al treilea copil, un baietel cu o greutate de 3.450 grame.
Potrivit purtatorului de cuvint al Maternitatii brailene, dr. Alexandru Balta, imediat dupa nastere, femeia a prezentat o alterare brusca a starii generale, cu cianoza grava (invinetire) si cu dispnee marcata (respiratie dificila si lipsa de aer).
"Echipa de garda, impreuna cu medicul ATI (Anestezie si Terapie Intensiva), a luat primele masuri de tratament ce se impun in astfel de cazuri. De asemenea, s-a suspectat si o embolie amniotica (propagarea in plamini, pe cale venoasa, de lichid amniotic fetal din cavitatea uterina, in timpul expulziei fatului).
Aceasta complicatie este o situatie rara, dar extrem de grava, ducind, de cele mei multe ori, la decesul pacientei, pentru ca se produce o stare de soc grava, cu zona de infarct pulmonar si cu fenomene de soc alergic", ne-a declarat dr. Alexandru Balta. Fiindca starea femeii era in continuare foarte grava, au fost chemati de acasa atit directorul unitatii spitalicesti (medic ATI), medicul sef al sectiei Obstetrica, cit si medicul cardiolog.
Dupa cum ne-a relatat dr. Balta, intregul colectiv de medici a facut eforturi deosebite, intreaga noapte, astfel ca, dupa 10 ore de tratament sustinut, situatia femeii s-a imbunatatit usor.
Bolnava a ramas in Reanimare, sub tratament intensiv, evolutia fiind usor ameliorata.
Ea le-a spus medicilor ca, in timpul sarcinii a prezentat tuse, in repetate rinduri, simptom pe care insa nu l-a luat in seama. De asemenea, a scazut foarte mult in greutate, ajungind, dupa nastere, la 47 kg.
"S-a suspectat, in contextul grav prezentat anterior, o suferinta pulmonara preexistenta. Radiografia efectuata la citeva zile dupa nastere a indicat o tuberculoza pulmonara activa, diagnostic confirmat si de medicul pneumolog. Astfel, s-a decis transferarea pacientei la Spitalul de Pneumoftiziologie, pentru tratament de specialitate", a mai declarat dr. Alexandru Balta.
Bebelusul, nascut la termen, sanatos, are o evolutie favorabila. Cum exista insa riscul transmiterii TBC de la mama la fat, si micutului ii vor fi facute investigatii, pentru a se stabili daca a luat boala de la mama.
Important de mentionat este faptul ca, desi femeia a fost luata in evidentele medicului de familie, pe perioada sarcinii, nu a fost consultata de nici un medic specialist.
"Am prezentat acest caz pentru a sublinia faptul ca o gravida cu o afectiune foarte grava nu a fost consultata, in tot cursul sarcinii, de medicul specialist si a ajuns la noi (la Maternitate - n.r.) intr-o stare extrem de grava, necesitind din partea personalului medical un efort deosebit, pentru salvarea vietii sale.
Revenim cu aceeasi problema, a necesitatii examinarii tuturor gravidelor de catre medicul specialist", a adaugat dr. Alexandru Balta.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii