Zilele toride de vară aduc cu ele şi o serie de afecţiuni, cele mai des întâlnite fiind toxiinfecţiile alimentare, alergiile, conjunctivita şi, bineînţeles, insolaţiile.
În această perioadă, toxiinfecţiile alimentare sunt pe primul loc în topul celor mai des întâlnite boli de vară, iar cauza este de cele mai multe ori depozitarea neadecvată a alimentelor.
De aceea, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că folosirea foliei de prospeţime pentru păstrarea fructelor şi legumelor în frigider nu este tocmai indicată, deoarece oxigenul nu mai pătrunde printre ele şi astfel este favorizată dezvoltarea bacteriei care provoacă botulismul.
Intoxicaţia sau toxiinfecţia alimentară apar după ce s-au consumat alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme (bacterii, virusuri şi alţi paraziţi) provenite de la persoane care au manevrat mâncarea sau din mediul înconjurător. Afecţiunea poate să fie provocată şi de plante otrăvitoare, cum sunt unele ciuperci, de pildă.
Simptomele pot să apară la o oră de la infectare sau după 2 luni, debutând cu greaţă, vomă, crampe intestinale şi diaree. De regulă, se instalează şi durerile musculare, durerile de cap şi febra.
Iritaţiile sunt şi ele prezente în majoritatea cazurilor, sub forma unor bubiţe roşii apărute în zone aleatorii ale corpului, pe suprafeţe mici sau mari, care provoacă mâncărimi similare cu cele ale înţepăturii de ţânţar. Un alt simptom care te poate duce în eroare sunt eczemele, alte iritaţii cutanate declanşatoare de mâncărimi, dar şi de durere, răspândite în special la nivelul feţei, în coate şi pe genunchi.
Reacţiile alergice care pot să apară atât în cazul toxiinfecţiei alimentare, de la ouă, în special, cât şi în cazul muşcăturilor de insecte, provoacă umflături şi roşeaţă (eritem), cel mai des în jurul cavităţii bucale.
Alergiile sunt la loc de cinste în topul afecţiunilor estivale, căldura, umiditatea, praful şi poluarea fiind factori alergeni care agresează organismul.
Conjunctivita dă mari bătăi de cap în multe cazuri, dar această afecţiune trebuie să fie tratată de medicul specialist, leacurile precum ceaiul de muşeţel, compresele sau folosirea de antibiotice fără recomandarea medicului putând doar să agraveze situaţia.
Insolaţia ne poate pune viaţa în pericol
Evident, insolaţia este una dintre afecţiunile care dau cele mai mari bătăi de cap în timpul verii.
Cunoscută drept una dintre cele mai periculoase boli provocate de căldură, insolaţia reprezintă o situaţie de urgenţă în care viaţa persoanei afectate poate fi pusă în pericol. Victima poate manifesta dureri de cap, incoerenţă în vorbire, stări de leşin, halucinaţii, convulsii şi chiar comă în cazurile foarte grave. Temperatura corpului poate ajunge la 40 de grade Celsius, sau chiar peste. Persoana care suferă de insolaţie este atât de deshidratată, încât pielea sa nu mai transpiră şi este uscată şi caldă la atingere.
Cei mai sensibili la insolaţie sunt copiii, vârstnicii, persoanele cu boli cronice, organismele tarate, cu afecţiuni cardiovasculare, renale, hepatice sau cu etilism cronic, dar şi persoanele cu părul închis la culoare. Expunerea la soare la orele de vârf, 10-18, vestimentaţia necorespunzătoare acestei perioade sunt factori care favorizează insolaţia.