Ziua Mondială a Sănătăţii, celebrată pe 7 aprilie, are în acest an o campanie cu tema "Bolile transmise prin vectori", respectiv acele entităţi mici (ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele, melcii de apă dulce) care pot transmite diferite boli la om. În România, campania având sloganul "Entităţi mici, pericol mare!" este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică. Scopul campaniei este de a sensibiliza populaţia, profesioniştii din domeniul Sănătăţii şi autorităţile publice în privinţa ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia, stimularea familiilor şi comunităţilor pentru a acţiona şi a se proteja.
La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila vor fi organizate activităţi de distribuire a unor materiale informative în locuri publice, vor avea loc discuţii cu pacienţii în cabinetele medicilor de familie, spitale şi policlinici, vor fi ţinute prelegeri în şcoli despre importanţa acestei zile şi pericolul pe care îl reprezintă aceşti vectori.
Deoarece bolile transmise prin vectori încep să se răspândească dincolo de graniţele tradiţionale, acţiunile întreprinse trebuie să fie extinse şi în afara ţărilor în care aceste boli apar în prezent.
Bolile transmise prin vectori sunt răspunzătoare pentru 17% din totalul global estimat pentru toate bolile infecţioase.
În judeţul Brăila au fost înregistrate, din 2011 până în prezent, patru cazuri de malarie, toate de import, boala fiind transmisă prin înţepătură de ţânţar, un caz de boala Lyme, transmisă prin muşcătură de căpuşă, şapte cazuri de meningită cu virus West-Nile, transmisă prin înţepătură de ţânţar şi trei cazuri de febră butonoasă, transmisă prin muşcătură de căpuşă.
Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an pe 7 aprilie, pentru a marca înfiinţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în anul 1948.