• Bogdan Ioan Popa este un copil vesel şi vioi din Brăila, care a fost diagnosticat cu o boală prea grea pentru un suflet atât de mic • în urmă cu câteva zile, medicii din Cluj au descoperit că băieţelul are tumoră la ficat, diagnosticul fiind hepatoblastom gradul IV cu metastaze pulmonare • pentru a se putea bucura de o copilărie fără griji, Bogdi, aşa cum îl alintă părinţii şi cunoscuţii, trebuie să urmeze un tratament cu citostatice şi apoi va avea nevoie de un transplant de ficat • după multe căutări şi consultări cu medicii de specialitate, părinţii micuţului au descoperit că şansa cea mai mare pentru vindecare se află la clinica Acidabem din Turcia, unitate la care vor pleca în câteva zile • drumul spre o viaţă sănătoasă va fi unul lung şi costisitor, însă şansele de supravieţuire sunt mari • brăilenii s-au mobilizat deja masiv pe Facebook pentru a-l ajuta pe Bogdi, în prezent derulându-se două campanii de strângere de fonduri
Are 3 anişori şi e un băieţel vesel şi plin de energie. Însă în spatele chipului frumos şi a zâmbetului cald se ascunde o povară prea grea pe care trebuie să o ducă un copil atât de mic. Bogdan Ioan Popa, un băieţel din Brăila, se luptă cu “buba-monstruleţ”, cum a denumit-o chiar micuţul, el fiind diagnosticat în urmă cu câteva zile cu tumoră la ficat. Totul a început de la o banală febră iar după vizite la mai mulţi doctori, în urmă cu câteva zile, la Cluj, medicii au confirmat diagnosticul: hepatoblastom gradul IV cu metastaze pulmonare. Însă şansele de supravieţuire ale micuţului sunt mari. Salvarea lui Bogdi, aşa cum este alintat de părinţi şi apropiaţi, se află la clinica Acibadem din Turcia, recunoscută la nivel internaţional pentru serviciile sale. Acolo va pleca în câteva zile şi va urma un tratament cu citostatice şi apoi i se va face un transplant de ficat. În prezent nu se ştie o sumă exactă la care se ridică toate acestea, însă drumul este lung şi cu siguranţa va fi şi foarte costisitor, mult peste posibilităţile familiei. Dar Bogdi are alături oameni care îl iubesc şi care ar face orice să îl ajute. Dovadă stau două campanii de strângere de fonduri desfăşurate pe Facebook în prezent. Mii de brăileni s-au mobilizat şi au donat pentru băieţel, iar suma adunată numai în cadrul unei campanii este una fabuloasă: 30.000 euro, strânsă în câteva zile. Iar lumea se mobilizează în continuare pe toate căile pentru că #impreună îl putem ajuta pe Bogdi să învingă tumora.
5 mai, ziua în care a început totul
O banală febră. Cu asta a început totul şi nimic nu părea să dea de bănuit că băiatul ar avea o problemă gravă de sănătate. Copilul făcea febră, însă fără a avea alte simptome specifice răcelii, aşa că părinţii au mers la un control la Galaţi, la un medic pediatru. Copilul se simţea bine iar febra îi mai scăzuse. După ce l-a examinat, medicul le-a spus părinţilor că băiatul nu are nimic însă apoi l-a controlat şi la burtică. A simţit imediat că ceva nu este în regulă şi le-a recomandat acestora să îi facă micuţului un ecograf. În ziua următoare au mers să îi facă ecografia băiatului şi cum a pus aparatul pe burtica lui medicul le-a spus părinţilor că s-ar putea să fie vorba de o tumoră la ficat. Au trimis rezultatele ecografiei medicului pediatru şi acesta le-a indicat să meargă de urgenţă la Spitalul de Copii din Galaţi pentru investigaţii suplimentare. Acolo, după o serie de analize, medicii au confirmat tumora. Tot la recomandarea medicului, vineri, aceştia au mers cu ambulanţa la Cluj, acolo unde medicii au confirmat diagosticul: hepatoblastom gradul IV cu metastaze pulmonare.
“Noi am fost şocaţi când ni s-a spus ce are pentru că nu am avut niciodată vreo problemă cu el. În afară de o răceală şi boli specifice vârstei nu a avut alte probleme de sănătate. N-am fost niciodată internată cu el în spital, a primit doar de două ori până la vârsta de 3 ani antibiotic. El mânâncă foarte bine, s-a dezvoltat cognitiv foarte bine, nu a scăzut niciodată în greutate, am fost periodic la control la medic. Nu a fost nimic care să ne dea de bănuit. Copilul meu nu a stat niciodată în pat să îi fie rău sau să îmi zică că îmi e rău. Încă de bebeluş este activ, chiar şi acum este foarte activ dacă îl vedeţi nu aţi spune că ar avea ceva. El este vesel. Culmea, el când se loveşte plânge, însă de când suntem prin spitale nu a plâns niciodată că îl doare burtica sau altceva. Chiar şi medicii de la Cluj nu pot să îşi dea seama cum un copil atât de vioi poate să aibă aşa ceva. Am fost socaţi! Te dărâmă o astfel de veste. Dar noi voi lupta!”, ne-a spus Sorina Popa, mama lui Bogdi.
Clinica Acibadem din Turcia, locul unde Bogdi poate primi o nouă şansă la viaţă
Imediat ce au confirmat diagnosticul, medicii din Cluj le-au spus părinţilor că micuţul are mari şanse de vindecare dacă va urma un tratament cu citostatice şi apoi va efectua un transplant de ficat, transplant ce ar fi indicat să fie realizat în străinătate. Aşa că părinţii lui Bogdi, ajutaţi de recomandările medicilor de specialitate, au căutat cea mai bună clinică unde puiul lor poate să realizeze şi tratamentul şi transplantul, astfel încât acesta să nu fie nevoit să le facă în două ţări diferite. Aşa au ajuns la concluzia că cele mai mari şanse de reuşită sunt la clinica Acibadem din Turcia, recunoscută la nivel internaţional pentru serviciile sale. Aşadar, şansa la o copilărie fără griji a lui Bogdi se află la Acibadem, locul în care micuţul şi părinţii vor pleca în câteva zile.
“Am ales să mergem în Turcia. Medicul de la Cluj care s-a ocupat de Bogdi ne-a spus că planul de tratament ar fi în primă fază chimioterapie, două săptămâni ar trebuie să dureze, vor vedea cum reacţionează şi dacă va fi nevoie vor schimba apoi schema de tratament. Va avea nevoie şi de un transplant de ficat. Aşa că am hotărât să mergem la Acibadem. Sunt cei mai buni şi pe partea de Europa şi de Asia. Soţul a discutat cu cei de la Acibadem, ei au terapii care nu se fac în Europa şi vizavi de chimioterapii şi vizavi de operaţie. Sunt terapii noi şi vom merge acolo. Mai întâi vom face noi investigaţii şi o echipă de medicii va stabili care sunt paşii de urmat”, a adăugat mama lui Bogdi.
În primă fază, suma la care se ridică investigaţiile este de 2.000 euro. Părinţii au fonduri pentru a plăti aceste analize, însă drumul va fi unul lung şi costisitor, mai ales că nu ştiu cu exactitate ce tratament trebuie să urmeze copilul şi cât va costa. Însă un lucru e cert: va fi nevoie de mulţi bani şi doar cu ajutorul nostru Bogdi se va face bine.
Mobilizare masivă pe pe Facebook. 30.000 euro în doar câteva zile
“Bogdi învinge tumora”. Aşa se numeşte acţiunea de strângere de fonduri demarată pe Facebook în acest weekend pentru a-l ajuta pe Bogdan Ioan Popa. În doar câteva zile, mii de brăileni dornici să fie alături de curajosul micuţ de numai 3 anişori au făcut donaţii pentru acesta direct prin intermediul reţelei de socializare. Iar metoda de a dona este una foarte simplă. Tot ce trebuie să faci este să intri pe pagina de Facebook dedicată strângerii de fonduri - “Bogdi învinge tumora”, iar acolo poţi alege suma pe care vrei să o dăruieşti: 80 lei, 195 lei, 390 lei, 975 lei sau o altă sumă. Selectezi suma şi poţi dona direct cu cardul completând doar câteva informaţii. Poţi face apoi postarea publică, poţi să dai share sau poţi să inviţi alţi oameni să doneze, astfel încât tot mai mulţi prieteni să se alăture demersului. Iar “mecanismul” acesta a mers din “cont de Facebook în cont de Facebook” şi a adunat de vineri seara şi până ieri, până la ora 18.00, aproape 30.000 euro, o sumă uriaşă venită de la brăileni cu inimi uriaşe.
În paralel, într-un grup creat special pe Facebook se derulează o altă campanie de strângere de fonduri, în care oamenii licitează diverse obiecte iar banii sunt redirecţionaţi apoi către cauza lui Bogdi. Grupul se numeşte tot “Bogdi învinge tumora” iar acolo se licitează orice. Rochii de mireasă, încălţăminte, role, jucării, dulciuri, scaun auto pentru copii, poşete, curs de make-up profesional şi bijuterii sunt doar câteva dintre sutele sau chiar miile de lucruri care au fost scoase la licitaţie. Iar oamenii intră pe pagină, îşi aleg obiectul pe care vor să îl cumpere, licitează pentru el şi depun suma oferită în conturile deschise pentru băieţel. Fac apoi dovadă plăţii şi obiectul dorit va ajunge în posesia lor. Dacă vrei să faci cuiva drag un cadou, cu siguranţă vei găsi pe pagina de Facebook a grupului ceva deosebit şi aşa îl ajuţi şi pe Bogdi. Sau poate ai acasă obiecte pe care nu le mai foloseşti şi doreşti să le scoţi la licitaţie. Orice metodă ai alege e binevenită.
Mobilizarea masivă de pe Facebook i-a lăsat fără cuvinte pe părinţii băiatului.
“Le mulţumim mult! Toţi prietenii din jur, toate cunoştinţele şi oameni pe care nu îi cunoaştem personal sunt formidabili! Nici noi nu am crezut că poate fi aşa, să ne ajute lumea atât de mult şi să facă atât de multe pentru noi. Le mulţumim tuturor. Nu avem cuvinte să le mulţumim”, ne-a spus Sorina Popa.
Cei care vor să facă donaţii au la dispoziţie şi două conturi în RON deschise pe
pe numele mamei lui Bogdi, Sorina-Mihaela Popa:
CONT RO02INGB0000999907943914, deschis la ING Bank
CONT RO92BRDE090SV53155850900, deschis la BRD
Precizăm că pentru aceste două conturi nu se percepe comision la depuneri sau transferuri bancare.
Cont în euro: Popa Cristian RO43BRDE090SV33301900900
Cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” demarează o campanie de strângere de fonduri
Cotidianul “Obiectiv” vrea să fie #împreuna pentru Bogdi şi demarează o campanie de strângere de fonduri direct la redacţie. Astfel, cei care doresc să îl ajute pe acest copil minunat o pot face printr-o donaţie la adresa noastră de pe Str. Mihai Eminescu, nr. 56, de luni până vineri, între orele 10.00-17.00. Sumele dăruite şi numele donatorilor vor fi făcute publice a doua zi.
#impreună îl putem ajuta pe Bogdi să învingă tumora!
Teatrul de Păpuşi, spectacol în Parcul Monument dedicat lui Bodgi
Teatrul de Păpuşi Brăila vă aşteaptă duminică, 20 mai 2018, la ora 18:00, la evenimentul caritabil pe care îl organizează în Parcul Monument (la rondou), pentru Bogdi. Cei care doresc să fie alături de BOGDI în lungul lui demers către vindecare, o pot face prezentându-se la acest eveniment, unde vor fi puse la dispoziţie urne mobile pentru donaţii.