Mergi la conţinutul principal
Averea candidaţilor la generale

Bogaţi şi săraci pentru Parlament

• terenuri de sute de hectare, apartamente, case, maşini luxoase şi conturi babane - cam aşa arată profilul general al celor care se află pe locurile eligibile pe listele partidelor mari • cu toate acestea, există şi excepţii, candidaţi care abia dacă au vreun teren sau o casă, iar alţii care sunt “îngropaţi” în datorii

 

Dacă v-aţi întrebat vreodată cum arată averea unui candidat pentru un fotoliu de senator sau deputat din partea partidelor mari, răspunsul este unul intuitiv: de la foarte bine în sus. Cel puţin asta a reliefat o răsfoire rapidă a declaraţiilor de avere ale candidaţilor brăileni de la Alegerile Parlamentare din 6 decembrie. Desigur, ne-am concentrat pe opţiunile venite din partea partidelor parlamentare pentru locurile considerate eligibile. Pe scurt, sute de hectare, apartamente, zeci de case, bani în conturi, lefuri babane - cam aşa se prezintă lucrurile în taberele PSD şi PNL, dar nu numai. Desigur, există şi excepţii, candidaţi care nu au mai nimic pe numele lor, sau alţii “îngropaţi” în datorii. Iată deci cât de bogaţi declară că sunt candidaţii din Brăila pentru Parlamentul României în 2020:

 

PSD-iştii aspiranţi la un fotoliul de parlamentar “au valoare”

Numărul 1 la Senat pe lista PSD Brăila, Ion Rotaru, deţine împreună cu familia 98 ha de teren agricol pe raza comunei Bordei Verde şi în oraşul Ianca, plus două loturi de teren intravilan (3.692 mp în Bordei Verde şi 17 mp în municipiu), 3 case de locuit, un apartament şi un spaţiu comercial, toate în municipiu. Rotaru este titularul unui cont curent de 139.200 lei, precum şi al unui card de credit cu un sold de 43.000 lei. Nu are maşini, bijuterii, obiecte de artă cu valori mari şi nici nu a înstrăinat bunuri cu o valoare de peste 3.000 euro fiecare în ultimul an. Ca plasamente şi investiţii directe, senatorul brăilean a trecut în declaraţie acţiunile deţinute la Patria Bank şi Iproeb Bistriţa plus părţile sociale la SC “May Trade” SRL Brăila, a căror valoare însumată se ridică la puţin peste 415.000 lei. Mai are însă de plătit ultimii doi ani la un credit contractat în 2007 în cuantum total de 154.900 franci elveţieni. Ca senator a raportat venituri de 141.636 lei, plus pensia sa de 42.100 lei şi a soţiei de 19.504 lei.

Florin Mircea, cel care ocupă primul loc la Camera Deputaţilor pe lista PSD, a trecut un teren în intravilanul localităţii Tichileşti, moştenire din partea soţiei sale, în suprafaţă de 1.454 mp, completată cu o casă de locuit în aceeaşi localitate şi un apartament aici, în municipiu. De asemenea, are cumpărat, din 2009, împreună cu soţia, un apartament de 66 mp în oraş. La capitolul Bunuri Mobile a menţionat 2 autoturisme, ambele marca Skoda Octavia, iar la Active Financiare, 4 conturi curente şi depozite bancare cu un sold cumulat de 42.162 lei. Pentru apartamentul cumpărat în 2009 mai este dator la Consiliul Judeţean, cel mai probabil în cadrul programului “Locuinţe pentru tineri” cu ratele lunare ale ultimilor 4 ani dintr-un credit pe 15 ani. Din salarii a realizat venituri de circa 312.000 lei, din care 86.500 leafa ca director general de la Regia Autonomă Administraţia Zonei Libere Brăila şi 116.261 lei salariul de la Camera Deputaţilor, în timp ce soţia a avut un aport de aproape 109.500 lei ca angajat la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est. 

Social-democratul Nicu Niţă (locul 2 la Cameră) are în proprietate 135,8 ha de teren agricol, 4 loturi de teren intravilan, cu o suprafaţă de 10.800 mp (din care 750 mp în municipiul Brăila şi 81 mp în Eforie Nord) plus un teren de aproape 1.500 mp în Predeal. De asemenea, mai are 4 case (două case de vacanţă şi alte două case de locuit) cu o suprafaţă totală de circa 1.800 mp, plus 10.552 mp - spaţii comerciale. A vândut pe finalul anului trecut un teren agricol pentru suma de 463.183 lei. Anul acesta a scăpat sau e pe cale să închidă două contracte de ipotecă pentru garantarea a două linii de credit, în valoare cumulată de 0,8 milioane lei, pentru societatea aparţinând familiei sale, SC “Brai-Niţă” SRL. De asemenea, în decembrie anul viitor va termina şi cu un alt credit de 70.000 lei la Reiffeisen Bank. În ce priveşte veniturile realizate, deputatul social-democrat a menţionat subvenţia de 8.847 lei încasată de la APIA, ca producător agricol individual, pentru o suprafaţă de 7,31 ha, salariul de la Camera Deputaţilor în cuantum de 131.412 lei, alţi 30.000 lei venituri din chirii, arenda de 139.000 lei, plus 52.000 lei de pe urma unui contract de arendă vizând cele 7,31 ha pentru care ceruse subvenţia de la APIA.

Adrian-George Paladi, fost prefect al judeţului Brăila, care ocupă poziţia 3 pe lista social-democraţilor pentru Camera Deputaţilor, are trecute în declaraţia de avere nu mai puţin de 10 loturi de teren agricol în judeţ, cu o suprafaţă totală de circa 20 ha, majoritatea concentrate pe raza localităţilor Traian şi Lacu Sărat şi cumpărate împreună cu soţia. De asemenea, mai deţine şi 3 locuri de teren intravilan, două în municipiu (1.250 mp), iar al treilea în Lacu Sărat cu o suprafaţă de aproape 1.776 mp. Loturile au fost dobândite în ultimii 10 ani. Mai are şi două case de locuit, una în municipiu, iar a doua, achiziţie din acest an, în localitatea Lacu Sărat. Candidatul social democrat a menţionat că deţine două autoturisme (un Opel şi un WV Passat), dar şi că a înstrăinat un autoturism Toyota şi o remorcă Schmitz pentru 77.000 lei. Declaraţia de avere continuă cu un cont curent şi un depozit bancar cumulate la puţin peste 111.000 lei. Nu are datorii la bănci ori către terţi. La capitolul venituri a menţionat salariul, norma de hrană, indemnizaţia de alegeri şi tichete de vacanţă încasate, anul trecut, de la Prefectura Brăila, toate însumând aproape 151.600 lei, la care se adaugă venituri obţinute din agricultură (arendă) în cuantum de 13.065 lei, salariul obţinut de soţie de la două companii de aproape 23.000 lei, plus alocaţiile copiilor.  

 

Tabăra PNL Brăila la Senat şi Cameră se «scaldă în galbeni»

Alexandru Bucălău, cel care ocupă locul 1 pe lista PNL pentru Senat, deţine 5 loturi de teren intravilan şi 12.500 mp de teren agricol, la care se adaugă 4 case de locuit şi un spaţiu comercial, majoritatea dobândite prin moştenire. Candidatul a preferat să secretizeze în totalitate adresele acestor bunuri, în sensul că nu se menţionează în declaraţia de avere nici măcar localităţile sau judeţele unde se află aceste bunuri. Mai deţine 2 autoturisme, o remorcă şi o barcă. Potrivit propriei declaraţii, a înstrăinat anul trecut un imobil pe raza Însurăţei pentru suma de 50.000 euro, iar anul acesta, o casă de locuit în comuna Gugeşti (judeţul Vrancea) pentru suma de 18.000 euro. Are la bănci 3 conturi curente cu un sold de 65.200 lei şi aproximativ 25.000 euro, la care se adaugă circa 85.300 euro în fonduri de investiţii. În ce priveşte veniturile, a menţionat, printre altele, în propria declaraţie de avere că a realizat din servicii profesionale notariale la propriul birou individual notarial undeva la circa 149.000 lei, la care se adaugă indemnizaţia de creştere copil a soţiei şi alocaţiile junioarelor.

Alexandru Popa numărul 1 pe lista PNL Brăila pentru Camera Deputaţilor, fiul primarului din Cireşu, Radu Popa, îl întrece pe seniorul PSD-ist Nicu Niţă la capitolul terenuri. Tânărul de 30 de ani, de profesie inginer agronom, are o avere notabilă având ca “motor de multiplicare” cele 4 loturi de teren agricol însumând o suprafaţă totală de 138,7 ha, cumpărate în ultimii 10 ani pe raza comunelor Cireşu şi Mircea Vodă. Mai deţine şi 8.357 mp teren intravilan pe raza localităţii Cireşu, unde, de altfel, şi-a construit, în 2018, o casă de locuit cu o suprafaţă de 350 mp. Nu are maşină pe numele său, nici plasamente, investiţii sau conturi ori depozite bancare, dar nici datorii. În calitate de consilier local în comuna de reşedinţă a încasat suma de 5.933 lei, completată de suma de 50.749 lei - venituri din arendă, şi 606.306 lei venituri din activităţi agricole realizate, aproape la paritate, cu soţia. 

Vasile Varga (locul 2 pe lista PNL pentru Cameră) îşi menţine, în linii mari, nivelul averii, aşa cum reiese din declaraţia disponibilă pe pagina web a Camerei Deputaţilor. Astfel, liberalul deţine împreună cu familia 828 mp de teren intravilan aici, în municipiu, două case de locuit şi un spaţiu comercial, plus 4.000 mp la Lepşa, la pachet cu o casă de vacanţă, în judeţul vecin, Vrancea. A donat la începutul acestui an un apartament în municipiu cu o valoare declarată de 145.000 lei. În ce priveşte obiectele de valoare şi bijuteriile colecţionate, Varga a trecut suma totală de 102.000 euro, iar la conturi de depozite bancare, a făcut precizarea că deţine la 4 bănci astfel de active financiare în valoare totală de puţin peste 1 milion lei, aproape 29.000 euro şi 2.000 USD. De asemenea, pentru 2019 a trecut venituri anuale de aproape 1,7 milioane lei, din care cea mai mare parte provine din activitatea sa ca notar public (1,4 milioane lei).

 

Zeci de apartamente şi case pentru populari

Doruleţ Iorga, nr. 1 pe lista PMP la Senat stă destul de bine la capitolul terenuri. Acesta notează în declaraţia sa de avere trei terenuri, unul agricol şi două intravilane cumpărate anul acesta, în comuna Agapia, satul Văratec, judeţul Neanmţ. Cel agricol are 5.430 mp, în timp ce terenurile intravilane cumulează 6.044 mp. Campion la case de locuit, Iorga precizează că deţine pe numele său, sau în cotă parte cu alte rude, nici mai mult, nici mai puţin de nouă apartamente în mai multe judeţe din ţară, dar şi trei case. Patru apartamente au fost cumpărate în 1995, 2013 şi 2019 în Brăila, trei în 2013 - 2014 în Bucureşti, iar două, anul acesta, în Năvodari, Constanţa. Două dintre casele sale au fost achiziţionate în 2010, respectiv 2020, una de 95 mp, alta de 94 mp în Brăila, în timp ce o alta, de 98,92 mp în 1998, în Galaţi. La capitolul maşini, PMP-istul bifează doar o Dacia 1300 din 1978. Acesta are două conturi curente, unul din 2009 de 29.707 lei la ING Bank, altul de 291.152 lei din 2018 la Libra Internet Bank, un depozit bancar la ING de 150.000 lei, dar şi un fond de investiţii din 2019 de 110.974 lei. Iorga mai notează şi că deţine acţiuni de 200 lei la SC I'Dor Investments SRL, de 6.000 lei la SC Eco Team Trade SRL, dar şi împrumuturi acordate în nume personal de 5.000.000 lei la “I'Dor”, respectiv de 2.000.000 lei la “Eco Team”. Acesta nu are datorii iar la capitolul venituri, precizează salariul de administrator de 106.519 lei la SC Ecologic 3R Ambalaje SA Brăila, plus încă 60.372 lei ca preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii. De asemenea, Iorga mai precizează dividende în valoare de 12.554.319 lei la SC I'Dor Investments SRL (Bucureşti).

La rândul său, preşedintele PMP Brăila, Viorel Botea, cel care deschide lista popularilor la Camera Deputaţilor, a declarat că a moştenit în 2016 un lot de 4 ha de teren agricol plus 1.388 mp de teren intravilan în comuna Tufeşti, cu tot cu o casă de locuit. Tot la capitolul clădiri a trecut alte 3 case de locuit, cumpărate înainte de 2000, cu o suprafaţă totală de 211 mp. Plăteşte impozit pentru 3 autoturisme: o Dacia 1310, o Lada 112 şi un Suzuki SX4. Mai are şi un depozit bancar de 50.000 lei. A declarat că a realizat venituri anuale, împreună cu soţia, în cuantum de circa 170.000 lei, ca profesori, inspector şcolar general şi consilier judeţean. 

 

Cu ce a trăit anul trecut Cătălin Stancu de la USR – PLUS?

Nicuşor Ciocan, locul 1 la Senat din partea Alianţei USR-PLUS, este cu mult mai avut decât colegul său de la Cameră, Cătălin Stancu, în contextul în care a menţionat două terenuri intravilane cumpărate în 2007 şi 2015 la Tărtăşeşti (judeţul Dâmboviţa), respectiv Tudor Vladimirescu (judeţul Brăila), are două apartamente în Brăila şi o casă de vacanţă la Tudor Vladimirescu. Are de recuperat de la două firme pe care le-a împrumutat în nume personal suma de 67.156 lei, iar, la rândul său, a contractat trei credite în cuantum de 74.000 euro şi 130.000 lei. Împreună cu soţia a realizat anul trecut venituri din salarii de 94.256 lei.    

De cealaltă parte, Cătălin Stancu, din partea Alianţei USR-PLUS, locul 1 la Cameră, spune că are doar un teren intravilan de 896 mp, la Chiscani, cumpărat în 2011 şi.... cam atât. Potrivit declaraţiei datate august 2020, nu are maşină, bani puşi deoparte, obiecte de valoare sau bijuterii, dar nici datorii. Practic plăteşte impozit doar pentru terenul intravilan. Iar “plăteşte” este impriopriu spus deoarece, culmea, potrivit aceleiaşi declaraţii, omul nu a realizat nici un venit anul trecut. Nu a completat nimic la capitolul venituri, unde toate câmpurile sunt goale! Să înţelegem că a trăit din mila publică ori a prietenilor?!

 

Pro România stă cam «PROst» cu datoriile

Silviu Dorin Petrea, candidatul Pro România Brăila la Senat are pe numele său un apartament de 82 mp în municipiu, cumpărat în 2013, cu ajutorul unui credit imobiliar de 27.000 euro, scadent în 2043. Tot la capitolul Datorii, candidatul a menţionat un card de credit cu un sold de 29.870 lei şi un credit de nevoi personale în cuantum de 10.000 lei, scadent anul acesta. A realizat împreună cu soţia venituri anuale în cuantum de aproape 162.000 lei, plus alocaţiile copiilor.

Fostul ministru pentru Mediul de Afaceri în Guvernul Tudose, Ilan Laufer, locul 1 la Camera Deputaţilor din partea Pro România Brăila, a menţionat în propria declaraţie că deţine la Corbeanca un teren intravilan de 782 mp, cumpărat în 2007. Nu tu casă de locuit, casă de vacanţă, apartament ori spaţii comerciale! Este, în schimb, dator la bancă, unde s-a împrumutat în 2008, cu suma de 200.000 euro (sold la zi), creditul fiind scadent în 2028. Cu ce bani a reuşit anul trecut să achite ratele la împrumut, mare mister, deoarece candidatul nu a declarat la venituri decât o pensie alimentară de 18.000 lei (adică 1.500 lei lunar) şi alocaţia copilului.

 

Averea «subţire» a candidatului independent Adrian Tabarac

Candidatul independent la Camera Deputaţilor, Adrian Tabarac (fost preşedinte al municipalei PNL Brăila) a cumpărat anul acesta un apartament de 82 mp, în municipiu, pentru care s-a împrumutat la bancă, pentru 30 de ani, cu suma de 257.000 lei. Deţine un autoturism Seat, iar ca director de vânzări la o firmă locală cu afaceri în domeniul colectării deşeurilor metalice a raportat venituri anuale din salariu în cuantum de 23.908 lei, adică aproape 2.000 lei lunar. Seamănă la venituri cu alde Lucian Căprariu şi Cătălin Boboc, candidaţii susţinuţi de PNL la cele două funcţii importante în administraţia brăileană: primar şi preşedinte al CJ.

  

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro