Mergi la conţinutul principal

Bogătaşii Brăilei, mai puţini

Numărul de multimilionari în euro brăileni este în scădere. În ediţia 2014 a clasamentului Forbes, judeţul nostru figurează cu doar 2 bogătaşi, faţă de 3 în anii precedenţi. În ordinea averii pe primul loc este Florin Cîrligea de la "Comision Trade" cu 18 milioane euro, urmat de Marin Moraru de la "Marex" cu 10 milioane euro. Comparativ cu ediţia de anul trecut asistăm la o răstunare de situaţie în sensul că Moraru a coborât în clasament 255 de locuri, în timp ce Cîrligea a urcat 111 locuri. Plus că din Top Forbes 2014 a dispărut Gheorghe Caruz care până anul trecut se menţinuse în clasament cu o avere estimată la câteva milioane de euro. Mai spală un pic "onoarea" judeţului nostru ieşeanul Constantin Duluţe, actualul concesionar al Insulei Mari a Brăilei, new-entry în clasamentul din 2014 cu o avere de 20 milioane euro. În continuare Galaţiul are o evoluţie ascendentă faţă de Brăila: anul acesta are 13 multimilionari în euro prezenţi în Top Forbes cu o avere de aproape 430 milioane euro, faţă de 12 bogătaşi în ediţia de anul trecut. Printre gălăţenii care au strâns averi importante se numără, cum altfel, şi familia Stăncic, proprietara afacerii "Tancrad", compania căreia nu-i scapă la Brăila aproape nimic în materie de contracte pe bani publici. În doar un an averea acestei familii a sporit cu 3 milioane euro.

Am rămas cu doar 2 bogătaşi în clasamentul realizat de Forbes ediţia 2014. Şi nu e singura involuţie faţă de ediţiile trecute întrucât şi valoarea cumulată a averilor brăilenilor din acest clasament a scăzut. Pe primul loc este Florin Cîrligea, proprietarul afacerii "Comision Trade", fost subprefect şi actual lider al structurii locale a Partidului Democrat-Liberal. "Comision Trade înfiinţată în 1994 deţine 20 de benzinării având ca principal partener grupul Rompetrol. Societatea şi-a mărit capacitatea de transport putând transporta peste 260.000 litri de combistibil pe zi. Anul trecut Comision Trade a avut o cifră de afaceri de 106 milioane euro, cea mai mare din judeţul Brăila. Afacerile sunt cu 4,3% mai mici decât în anul precedent. Profitul net a fost de 2,8 milioane euro. (...) Ca orice om de afaceri care se respectă, Florin Eugen Cîrligea este implicat şi în fotbal. El este patronul echipei FC Brăila care joacă în Liga 2 şi este finanţatorul clubului", se menţionează în materialul de prezentare a omului de afaceri brăilean. "Este onorant pentru mine şi echipa mea faptul că şi în acest an realizatorii clasamentului Forbes au recunoscut efortul comun de a ne menţine ba mai mult de a ne depăşi, toate acestea într-o perioadă destul de dificilă pentru mediul de afaceri", ne-a declarat Cîrligea. De precizat că anul acesta, în primăvară, "Comision Trade" a preluat reţeaua de benzinării AutoMat - fără personal de deservire în cadrul unei tranzacţii de circa 2 milioane de euro. "Această achiziţie va fi cuantificată de realizatorii de clasamente ale averilor oamenilor de afaceri abia în ediţia de anul viitor întrucât Top Forbes 2014 se bazează pe datele de bilanţ din 2013", a mai explicat sursa citată.

Moraru pe locul II

În acest an, Marin Moraru omul de afaceri care împreună cu familia conduce destinele firmelor reunite în grupul "Marex" a căzut în clasamentul naţional 254 de locuri de la 54 anul trecut - cu o avere de 70 milioane euro - la poziţia 309 în acest an - cu o avere de doar 10 milioane euro. "Compania Marex Brăila, una dintre cele mai mari companii de procesare a cărnii din regiune controlată de omul de afaceri Marin Moraru a intrat în insolvenţă, la propria cerere, în mai 2014. Administratorul judiciar al Marex este un consorţiu format din Prime Insolv Practice SPRL şi Sierra Quadrant Filiala Brăila. Potrivit presei centrale, Marex Brăila este la un pas de faliment, după ce administratorii judiciari au propus această măsură survenită pe fondul lipsei de lichidităţi, transparenţă şi ca urmare a gradului mare de îndatorare. Decizia însă urmează să fie luată de instanţă", apare în prezentarea realizată de Forbes pentru omul de afaceri brăilean. Rămâne de văzut cum se va clasa şi în TOP 300 Capital şi, mai ales, cu ce avere pentru că, aşa cum cunoaşteţi, în fiecare an au apărut diferenţe între estimările făcute de echipa Forbes şi cea de la Capital. Oricum ar sta lucrurile, de remarcat totuşi reducerea substanţială a averii lui Moraru, de circa 7 ori, la 10 milioane euro.

Caruz a ieşit din clasament

În ediţia din acest an a clasamentului primilior 500 cei mai bogaţi români realizat de Forbes, omul de afaceri Gheorghe Caruz este menţionat la "ieşiri din Top". Cu o avere estimată în ediţia de anul trecut la 7 milioane euro, Caruz n-a mai reuşit să se menţină în clasament: "terenurile şi clădirile Complexului de Porci Brăila SA al cărui acţionar este Gheorghe Caruz, fost preşedinte al Patronatului Român al Cărnii de Porc, au fost scoase la licitaţie de către lichidatorul judiciar ZRP Insolvency. Gheorghe Caruz declară că închiderea unora dintre fermele la care era acţionar a dus la pierderea a peste 500 de locuri de muncă şi peste 200 de utilaje agricole". De altfel, această idee a fost subliniată de Caruz şi în cea mai recentă conferinţă de presă, ocazie cu care s-a plâns că afacerile îi sunt împinse spre faliment de un sistem mafiot din care fac parte politicieni de la Bucureşti, judecători şi afacerişti concurenţi. Toate relele i se întâmplă, zice Caruz, de când a refuzat să dea o şpagă de 5 miliarde de lei vechi unor "persoane cu funcţii înalte". În ciuda insistenţei ziariştilor prezenţi la conferinţa de presă din luna octombrie, omul de afaceri a refuzat să spună concret cine anume sunt cei care vor să-i închidă afacerile sau cine i-a cerut şpagă. Tot atunci Caruz a mai afirmat că inclusiv câţiva şefi din cadrul firmelor sale îl fură pe faţă având protecţia aceluiaşi sistem mafiot.

IMB face în continuare bogătaşi pe bandă rulantă

Dacă până anii trecuţi, Culiţă Tărâţă era în mod constant printre marii bogătaşi ai României cu avere de zeci de milioane de euro realizată mare parte de pe urma afacerilor derulate în Insula Mare a Brăilei, acum ştafeta a fost preluată de ieşeanul Constantin Duluţe, patronul "Agricost", firmă care exploatează cele circa 56.000 de hectare din insulă. De altfel realiztorii clasamentului Forbes au remarcat la capitolul new-entry prezenţa lui Duluţe a cărui firmă a înregistrat anul trecut un salt substanţial în ce priveşte cifra de afaceri şi profitul realizat. "Agricost", vârful de lance când vine vorba despe profit în rândul companiilor din agricultură, a început în forţă 2013 după un 2012 cu profit infim de doar câteva mii de lei. Boom-ul înregistrat este generat de preluarea administrării Insulei Mari a Brăilei de la vechiul concesionar, familia omului de afaceri Culiţă Tărâţă, după ce Curtea Supremă de justiţie a tranşat problema concesionării terenului din IMB în favoarea afaceristului Constantin Duluţe. Dacă în 2012 "Agricost" raportase o cifră de afaceri de aproape 2,5 milioane lei cu un profit net de puţin peste 91.000 lei cu doar 2 salariaţi, în 2013 schimbarea este fabuloasă: o cifră de afaceri de 316,2 milioane lei, un profit net de 41 milioane de lei cu o echipă de peste 900 de angajaţi preluaţi de la fostul concesionar al insulei.
De altfel "Agricost" este şi topul latifundiarilor cu cele mai mari subvenţii pentru agricultură încasate anul trecut. Potrivit datelor prezentate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), compania a primit subvenţii în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS) - Campania 2013 în valoare de 43,2 milioane lei.
Cu titlu informativ, anul acesta Culţiă Tărîţă a coborât pe locul 232 în Topul Forbes cu o avere estimată la 15 milioane euro, după ce în ediţia de anul trecut el era cotat cu o avere de 110 milioane de euro.

Galaţiul are 12 bogătaşi

Ediţia din acest an a clasamentului realizat de Forbes abundă în gălăţeni multimilionari în euro. Cea mai bogată este familia Rapotan care administrează afacerea "Arabesque", reţeua de magazine specializate în comercializarea materialelor de construcţii. Familia ocupă locul 21 la nivel naţional cu o avere de 120 milioane de euro. Pe locul 45 se poziţionează Costel Miron cu 83 milioane de euro, având afaceri în domeniul comerţului cu produse metalurgice. Următorul gălăţean bogat este Corneliu Găvăneanu cu o avere de 59 milioane de euro (locul 67 la nivel naţional) adunată din prestarea de servicii portuare, comerţ şi producţie prelucrare şi comercializare produse siderurgice.
Acesta este urmat de Marian Andreev, proprietarul fabricii de ulei "Prutul" cu o avere de 33 milioane euro, în urcare faţă de ediţia de anul trecut când se discuta despre 25 milioane euro. El este urmat îndeaproape de familia Stăncic, cea care deţine afacerea "Tancrad" firma care în ultimii ani a reuşit să câştige cam toate contractele importante ca valori scoase la licitaţie de către autorităţile locale din municipiul şi judeţul Brăila. Cristian şi Elena Stăncic au urcat în acest an pe locul 131 naţional cu o avere de 25 milioane euro, faţă de poziţia 179 anul trecut cu o avere de 22 milioane euro. În paranteză fie spus, compania alături de administratorul acesteia, omul de afaceri Stăncic Cristian Cătălin, a fost trimisă în judecată de către procurorii anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi uz de fals, toate acestea în mega-dosarul DNA în care vedetă este preşedintele Consiliului Judeţean Brăila Gheorghe Bunea Stancu.
Revenind, familia Istrate cea care deţine în Galaţi grupul "Vega" specializat în construcţii îi secondează pe cei de la "Tancrad" cu o avere estimată la 22 milioane euro, fiind poziţionată pe locul 148 în Top Forbes 2014. Urmează gălăţenii Spiru Mantu şi Mihai Humă, parteneri în afacerea "Arcada Company", firma care a realizat reabilitarea şi modernizarea staţiei CFR Brăila, cu o avere de 20 respectiv 21 milioane euro. Mai departe în clasament, cu o avere de 15 milioane euro, urmează Cătălin Chelu cel supranumit de presa centrală "geniul malefic al tranzacţiilor bursiere" - proprietar direct şi indirect a pachetului de control de acţiuni la SC "Braiconf". Locul 279 naţional este ocupat de omul de afaceri Marcel Comşa în portofoliul căruia este firma "Euro Pec" specializată în distribuţia şi comercializarea energiei electrice societate a intrat pe lista "băieţilor deştepţi" din energie. Omul de afaceri are o avere estimată la 11 milioane de lei înscădere faţă de ediţiile precedente. Lista bogătaşilor gălăţeni continuă cu Marian Băilă pe locul 346 la nivel naţional cu o avere de 8 milioane de euro. El este cel care a cumpărat în 2011 cotidianul "Viaţa Liberă" din Galaţi în cadrul unei tranzacţii de 1,6 milioane de euro. Ultimii în clasament, pe locul 415, sunt Gheorghe Anghel şi Mircea Ureche cu o avere de 6 milioane euro fiecare.

Ioan Niculae, cel mai bogat român
• el are o avere estimată la 1.100 milioane de euro

Topul Forbes 500 de miliardari din acest an, realizat de revista Forbes România, este condus de omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului "Interagro", cu o avere estimată la 1,1 miliarde de euro. Niculae este urmat în clasament de Ion Ţiriac cu 950 milioane euro şi pe locul III Frank Timiş cu 650 milioane euro. Dan Grigore Adamescu a coborât pe locul IV, cu o avere de 550 milioane euro (950 de milioane de euro în ediţia de anul trecut). Clasamentul se continuă cu oamenii de afaceri Veronica Guşă Drăgan (550 de milioane de euro), Gabriel Comănescu (520 de milioane de euro), Dragoş şi Adrian Pavăl (420 milioane euro), Gruia Stoica şi Vasile Didilă (420 milioane euro), Ovidiu Tender (400 milioane euro) şi în fine locul X naţional, Zoltan Teszari (380 de milioane de euro). Cei mai mulţi miliardari provin din Bucureşti (197 persoane), dar şi din judeţele Cluj - 36 persoane, Constanţa - 24 persoane, sau Iaşi, Sibiu, Braşov şi Timişoara cu câte 14 persoane.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro