"Sperăm ca băncile să facă ce trebuie într-o perioadă de criză şi ţinând cont de condiţiile economiei româneşti. Nu avem instrument direct de a da dispoziţii băncilor, dar putem avea instrumente alternative prin care, la un moment dat, să concepem o politică fiscală prin care băncile pot suferi dacă nu sunt solidare cu efortul pe care Guvernul îl face, şi românii la fel, de a depăşi această perioadă de criză. Ştiţi la ce mă refer, celebrul Robin Hood. Dar nu vreau să mai dau detalii acum pentru că sper să nu fie cazul", a declarat Boc în judeţul Dâmboviţa.
Premierul a spus că, odată ce rezerva valutară a BNR a crescut în urma împrumutului de la FMI şi rezervele minime obligatorii au fost diminuate, vor fi "inevitabil" mai mulţi bani pe piaţă.
Premierul a declarat la 19 mai că Guvernul ar putea lua măsura supraimpozitării profitului dacă bancile comerciale din România nu vor respecta înţelegerea iniţială cu statul român şi îşi vor retrage liniile de finanţare."Dacă băncile străine, prin reprezentanţele lor în România, nu vor înţelege că au obţinut profituri extrem de importante în România în vremuri foarte bune, iar acum când vremurile sunt dificile vor arunca povara crizei numai pe umerii românilor şi să-şi retragă banii la băncile din străinătate, atunci avem posibilitatea de a aplica măsuri precum acea taxă "Robin Hood", de supraimpozitare a profiturilor", a declarat Boc la postul public de radio.
El a precizat atunci că nu are deocamdată semnale că băncile intenţionează să retragă liniile de finanţare ca urmare a diminuării rezervelor minime obligatorii.