Boboteaza la Brăila. Căldură nefirească, tradiții, credință și un dublu campion | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Boboteaza la Brăila. Căldură nefirească, tradiții, credință și un dublu campion

* pe o vreme frumoasă și caldă, ca de primăvară, sute de brăileni au participat, ieri, la slujba de sfințire a Agheasmei celei Mari, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian pe Faleza Dunării * preoții au pregătit 44.000 de sticle cu agheasmă pentru brăileni, 14.000 fiind aduse numai pe Esplanadă, astfel că nimeni nu a stat la coadă și nu s-a îmbulzit pentru apă sfințită * Crucea Bobotezei a fost prinsă de veteranul concursului, Răzvan Rahel, care a mai câștigat o Cruce în anul 2012  

 

Zi binecuvântată de soarele mai degrabă primăvăratec decât de iarnă, în marea sărbătoare creștină a Botezului Domnului, de anul acesta - cea mai caldă Bobotează din ultimele decenii.

Nu mai puțin de 14.000 de sticle de agheasmă, de 0,5 litri fiecare - pregătite din vreme de preoți și voluntari - au fost așezate, ieri, în fața scenei de pe Faleza Dunării, pentru a fi binecuvântate de ierarh, astfel că, spre deosebire de anii trecuți, brăilenii prezenți la marea sărbătoare a Bobotezei nu au stat la cozi și nu s-au îmbulzit ca să primească apă sfințită. La acestea se adaugă alte 30.000 de sticle cu agheasmă, împărțite la toate bisericile din oraș, plus alte sute de litri de apă sfințită păstrate în recipienți mai mari.

Sărbătoarea de ieri - prinos de recunoștință și de evlavie - a fost, prin excelență, un dar al Lui Dumnezeu pentru brăilenii de rând, un îndemn la rugăciune și la fapte bune. Ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, a fost prezent, mai întâi, la Brăila, pentru a săvârși slujba de sfințire a Agheasmei cele Mari, iar abia apoi a purces la Galați, unde-l așteptau credincioșii.

 

"Cei ce sunteți însetați, mergeți la APĂ..."

Sărbătoarea Botezului Domnului a început de dimineață, la Catedrala "Nașterea Domnului", din Bariera Călărașilor, cu oficierea Sfintei Liturghii. Slujba a fost săvârșită de ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu părintele protopop Mircea Băncilă.

În jurul orei 11.00, ierarhul Dunării de Jos, preoții și credincioșii au pornit în procesiune pe Calea Călărașilor, cu Icoana Bobotezei și Muzica Militară a Garnizoanei Brăila în frunte. Instrumentiștii au intonat Imnul Bobotezei ("În Iordan, botezându-Te, Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat..."), iar Părintele Arhiepiscop Casian i-a botezat pe brăileni până pe Esplanadă, unde așteptau alte sute de credincioși, zăbovind, din loc în loc, pentru a le spune o vorbă bună.

Odată ajuns la Faleză, ierarhul, laolaltă cu cei 20 de preoți și diaconi prezenți, precum și reprezentanții autorităților publice locale - în frunte cu primarul Marian Dragomir și președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac - i-au salutat pe cei prezenți. Au fost puțin peste 1.000 de persoane, vizibil mai puțini decât în anii trecuți, pentru că, deși au putut participa și cei nevaccinați, iar vremea a fost una superbă, oamenii s-au temut să iasă din case, iar cei care au făcut-o au preferat să meargă să ia agheasmă de la biserici, decât să coboare treptele către Esplanadă. Valul 5 al pandemiei pare că a ajuns să le dea fiori brăilenilor - și pe bună dreptate. 

De la ora 11.30, ÎPS Arhiepiscop Casian, secondat de preoți, s-a rugat pentru binele și sănătatea brăilenilor, a celor care vor fi gustat din apa sfințită. Ierarhul a evocat, totodată, importanța Dunării - acest "Iordan al României". A numit România "Grădina Maicii Domnului" și a citit din prorocul Isaia ("Cei ce sunteți însetați, mergeți la APĂ...") și Evanghelia după Marcu, iar toți cei prezenți au ascultat despre Botezul Domnului și minunea de la Iordan, de acum 2000 de ani.

 

"Veteranul" Răzvan Rahel a câștigat, a doua oară, Crucea Bobotezei

Sfințirea Apei Celei Mari, numită și Agheasma Mare, a reprezentat, de departe, punctul culminant al sărbătorii de Bobotează. Concomitent, ierarhul a purces pe vasul "Chira Chiralina", împreună cu primarul Marian Dragomir și cu președintele CJ, Francisk Chiriac, pentru a arunca Crucea de lemn în apele Dunării, nu înainte, însă, de a-i boteza și îmbărbăta pe cei prezenți pe malul Dunării.

Inițial, profitând de vremea excelentă, s-au înscris la concursul de Bobotează  15 temerari - cei mai mulți din ultimii ani. Șase dintre ei nu au trecut, însă, de vizita medicală, astfel că în apele fluviului s-au aventurat, însă, numai 9 brăileni, unii dintre aceștia fiind adevărați "veterani" ai confruntării de Bobotează. De altfel, Crucea Bobotezei de anul acesta a fost câștigată de Răzvan Rahel, de 35 de ani, care a plonjat în apele Dunării pentru a 12-a oară. În 2012, Răzvan a mai câștigat o dată Crucea Bobotezei, pe care a dăruit-o nepoțelului în vârstă de 6 ani, ca să-i fie de ajutor.

"Ce simt acum, când am prins Crucea pentru a doua oară? Bucurie, sănătate... Îmi doream mult să mai câștig o Cruce a Bobotezei, pe care să o păstrez pentru mine și pentru familia mea și astăzi mi s-a îndeplinit dorința. Am participat de 12 ori la acest concurs, dar dacă voi mai participa și la anul, îi voi lăsa pe alții să prindă Crucea, că așa se cuvine, săștige și alții...", a spus, emoționat și fericit peste măsură Răzvan Rahel, care s-a angajat, între timp, la Marina Militară.

Campionul Bobotezei de anul acesta a primit drept răsplată un plic cu suma de 500 de lei, din partea Primăriei Brăila. De asemenea, Arhiepiscopia Dunării de Jos le-a oferit tuturor celor nouă temerari participanți la întrecerea de Bobotează câte 100 de lei. Aceștia au primit pungi cu daruri din partea municipalității, precum și câte un păhărel de țuică fiartă, după obicei.

Imediat ce vasul "Chira Chiralina" a acostat la mal, ierarhul Dunării de Jos a plecat la Galați, unde, pe Faleză, îl așteptau nerăbdători creștinii din orașul vecin, să primească binecuvântarea de Bobotează.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro