Mergi la conţinutul principal

Boboteaza 2016: Brăilean cu noroc. A prins crucea pentru a doua oară consecutiv

Sute de brăileni s-au strâns, ieri, pe faleză pentru a asista la slujba de sfinţire a apelor, cu ocazia marii sărbători de Bobotează. Înaltpreasfinţia sa Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat atât slujba religioasă de la Catedrală, cât şi pe cea de pe Esplanadă, după care a plecat la Galaţi. Crucea aruncată în apele reci ale Dunării a fost recuperată de tânărul Andrei Nechita, pentru al doilea an consecutiv.

Deşi mult mai puţini ca în anii anteriori, sute de brăileni au participat la slujba de Bobotează, "înarmaţi" cu sticle pentru a lua Agheazma Mare acasă. Mai întâi, ÎPS Casian a oficiat slujba religioasă la Catedrala din Barieră, după care a pornit într-o procesiune pe Calea Călăraşilor, însoţit de un sobor de preoţi şi de zeci de credincioşi. După ce a ajuns pe Esplanadă, acolo unde erau pregătite şase budane din lemn împodobite cu crenguţe de brad şi pline cu apă, a început ritualul religios pentru sfinţirea acesteia. Zeci de jandarmi, poliţişti şi poliţişti locali au fost prezenţi pe faleză pentru a menţine ordinea publică, aşa că totul a decurs civilizat. La slujbă, au fost prezenţi şi oficiali ai administraţiei locale.

Publicul nu a putut vedea întrecerea pentru crucea de Bobotează

După ce ÎPS Casian a ţinut o predică la finalul slujbei de sfinţire a apei, zeci de oameni au rămas la budane pentru a-şi încărca sticlele cu Agheazma Mare. Majoritatea a mers, însă, pe malul Dunării, încercând să vadă cum cei mai curajoşi brăileni se întrec pentru a recupera crucea Bobotezei din apele Dunării. În zadar, pentru că cel mai aşteptat moment al zilei s-a petrecut într-un loc ascuns publicului, un restaurant plutitor, obturându-se unghiul de vizionare. "Organizare proastă, ca şi anul trecut! Nu am putut vedea nimic! La ce mai fac treaba asta dacă nu putem vedea şi noi cum înoată băieţii? O să mă uit la televizor ca să văd ce s-a întâmplat la Brăila, deşi am fost prezent pe faleză...", ne-a spus dezamăgit Marian, un brăilean care a încercat să vadă faimoasa cursă de Bobotează de pe mal. De aceeaşi părere au fost cei mai mulţi dintre cei prezenţi, mai ales că oamenii au ales să-şi exprime nemulţumirea faţă de organizare cu voce tare.
Dacă până marţi seara, pe lista curajoşilor dispuşi să se arunce în apele reci ale fluviului pentru a prinde crucea figurau opt doritori, ieri au mai rămas în cursă doar şase. Analizele medicale pe care le-au făcut dimineaţă au arătat că starea lor de sănătate nu le permite un asemenea efort, aşa că s-au retras din concurs. Imediat cum ÎPS Casian a aruncat crucea în Dunăre, cei şase tineri s-au şi avântat pentru a o recupera. Cel care a ajuns primul la obiectul sfânt a fost Andrei Nechita. Numele vă sună cunoscut, pentru că este cel de-al doilea an consecutiv când tânărul brăilean reuşeşte să prindă crucea. De precizat că un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean şi unul SMURD s-au aflat în permanenţă la faţa locului, gata oricând să intervină, însă, din fericire, niciunul dintre tineri nu a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a ieşit din apă.
Nechita a fost recompensat cu 500 lei din partea Primăriei, plus o pungă cu alimente. Ceilalţi concurenţi au primit doar alimente. Şi Arhiepiscopia i-a răsplătit pe cei şase cu câte un plic cu bani, suma rămânând necunoscută.
"Îmi pare bine că am reuşit să prind crucea şi în acest an! Nu m-am aşteptat, dar iată că Dumnezeu m-a ajutat!", ne-a declarat la final Andrei Nechita. Acesta are 32 de ani şi este vărul lui Bogdan Vasiliu, brăileanul care a recuperat crucea de opt ani la rând.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro