Mergi la conţinutul principal
A dat Dumnezeu!

Bobotează fără restricții la Brăila

* anul acesta, Boboteaza se va desfășura fără restricții, cu procesiune pe Calea Călărașilor și concurs pentru prinderea Crucii la care s-au înscris, deja, nouă temerari * slujba de sfințire a Apei Celei Mari va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepsicopul Dunării de Jos * la eveniment pot participa și cei vaccinați și cei nevaccinați

 

Marea sărbătoare creștină a Botezului Domnului, de anul acesta - pe scurt, Boboteaza - se va desfășura conform vechilor obiceiuri, fără restricții, joi, 6 ianuarie, cu participarea tuturor credincioșilor - vaccinați și nevaccinați - cu procesiune pe Calea Călărașilor și cu slujba de sfințire a Apei Celei Mari oficiată de însuși Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Potrivit comunicatului trimis de Primăria Municipiului Brăila, programul sfintei sărbători de Bobotează va debuta joi, 6 ianuarie, ora 8.00, la Catedrala "Nașterea Domnului" din Bariera Călărașilor, cu Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Concomitent, se vor oficia slujbe religioase și sfințiri ale Agheazmei Celei Mari în toate lăcașurile de cult ortodoxe din județele Brăila și Galați.

Tot joi, la ora 11.00, ierarhul Dunării de Jos, preoții și credincioșii vor porni în procesiune religioasă către Faleza Dunării, cu icoana Bobotezei în față, însoțiți de Muzica Militară a Garnizoanei Brăila, urmând traseul: Catedrala "Nașterea Domnului" - Calea Călărașilor -Fântâna Cinetică - scena de la Faleză. Între orele 11.20-12.00, la scena de pe Faleză va fi oficiată Slujba de sfințire a Apei Celei Mari, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian al Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La ora 12.00, este programat mult-așteptatul obicei al aruncării și prinderii Crucii în Dunăre. Până marți, 4 ianuarie, erau înscriși nouă participanți la concursul de Bobotează, de anul acesta, asta și datorită temperaturilor  neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a anului. Nici vorbă de "gerul Bobotezei" din anii trecuți, când pluteau sloiuri pe Dunăre!

Mai trebuie precizat faptul că, la aruncarea Crucii în Dunăre, vor participa șalupele "Chira Chiralina" și "Zorile", care vor pleca de la pontonul situat în spatele scenei de pe Faleză. Totodată - lucru deosebit de important - la sărbătoarea Bobotezei, de anul acesta, pot participa atât persoanele vaccinate, cât și cele nevaccinate, precizează municipalitatea.

Reamintim că, anul trecut, sărbătoarea Bobotezei s-a desfășurat în condiții de pandemie. Preoții au împărțit peste 35.000 de sticle de agheazmă credincioșilor în biserici, după care au oficiat o slujbă de binecuvântare pe Faleza Dunării, unde au fost prezenți câteva zeci de brăileni, precum și primarul Brăilei, Marian Dragomir, președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac și subprefectul Vasilica Vîlcu. Boboteaza 2021 a fost una fără procesiune cu fanfara Garnizoanei, fără concursul pentru prinderea Crucii și fără particparea ierarhului Dunării de Jos. Ea s-a încheiat, simbolic, cu aruncarea unei Cruci de flori în culorile naționale, roșu, galben și albastru, în apele Dunării.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro