Mergi la conţinutul principal
PSD, PNL, aceeaşi mizerie?

Boboc vrea funcţia de prefect al Brăilei

• acesta ar fi propunerea pentru înlocuirea lui George Adrian Paladi în fruntea Prefecturii Brăila •  Boboc trebuie să îndeplinească însă o condiţie înainte de a fi numit, aceea de a avea calitatea de funcţionar public, pe care în prezent nu o îndeplineşte • nu este exclus ca-n viitorul apropiat, fostul senator de Brăila să devină funcţionar public pentru a putea fi reprezentantul Guvernului în teritoriul brăilean, aşa cum a făcut Gheorghi Obreja, dacă vă aduceţi aminte

 

Următorul prefect al judeţului Brăila ar putea fi liberalul Cătălin Boboc, fost parlamentar de Brăila şi fost preşedinte al Comisiei Juridice a Senatului. Informaţia a apărut iniţial pe site-ul mihaeladanpress.ro, unde se menţionează că Boboc urmează a fi numit prefect joi, 12 decembrie.

Contactat telefonic, fostul senator de Brăila ne-a confirmat informaţia, mai puţin data numirii. Întrebat dacă este funcţionar public sau înalt funcţionar public, acesta a răspuns sec: “Îndeplinesc condiţiile pentru a ocupa această funcţie conform Codului Administrativ”. Am insistat să ne spună unde anume şi-a desfăşurat activitatea de funcţionar public. “La Parlamentul României”, ne-a răspuns liberalul. “Un mandat încheiat de parlamentar în cazul de faţă ajută. În momentul acesta, este o propunere şi o intenţie, urmează să se deruleze procedurile legale”, ne-a mai declarat Boboc.

Însă, potrivit unor surse bine documentate, deşi legislaţia a fost modificată, Codul Administrativ actual prevede aceeaşi condiţie pentru a fi prefect: persoana în cauză să fie funcţionar public. Contactat telefonic, din nou, pentru a lămuri situaţia, de data aceasta Cătălin Boboc a insistat că data menţionată în presa locală, 12 decembrie, ca fiind cea a numirii sale în funcţia de prefect nu este reală. “Momentan, este o propunere, opţiunea premierului. E la nivelul de intenţie astăzi. Urmează să fie desfăşurate toate procedurile legale”, a spus sursa citată, lăsând să se înţeleagă că nu este exclus să devină funcţionar public în viitorul foarte apropiat.

În prezent, în ultimele şedinţe de Guvern, au fost adoptate hotărâri pentru schimbarea mai multor prefecţi şi subprefecţi din ţară.

Reamintim că liberalul Cătălin Boboc a fost senator de Brăila şi preşedinte al Comisiei Juridice a Senatului. Pe lângă acest aspect, numele său a apărut şi în seria investigaţiilor jurnalistice “Cum se toacă banii judeţului”. Mai exact, în articolul din 18 iulie 2019, v-am prezentat cum firma lui Boboc, “Ergorom Edilica” a câştigat mai multe lucrări la Viziru, beneficiarul fiind chiar Primăria comunei, condusă de un liberal. Printre aceste lucrări, amintim de reparaţia clădirii primăriei, ce a costat 419.000 lei fără TVA şi terenul de sport din localitate ce urma a fi construit în schimbul sumei de 250.000 lei. A existat inclusiv o sesizare la redacţia cotidianului “Obiectiv-Vocea Brăilei”, în care se menţiona că societatea fostului senator s-ar afla printre “firmele de casă” ale Primăriei. Mai mult, felul în care a ajuns această lucrare la “Ergorom Edilica” este interesant. Serviciul de Achiziţii Publice al primăriei a fost externalizat către firma “Yantra Kubera”, deţinută de Costel Gabriel Olteanu şi Simona-Maria Marian. Potrivit unor surse, Costel Gabriel Olteanu ar fi un apropiat al lui Boboc. Nu ştim dacă este o coincidenţă sau nu faptul că “Yantra” a atribuit direct, în 2018, contractul de 419.000 lei către “Ergorom Edilica”, pentru lucrări de reparaţii interioare şi exterioare la primărie. De altfel, cei care ne-au sesizat cazul spun că aceste lucrări ar fi constat, de fapt, într-o mână de var şi înlocuirea parchetului. Mai mult, valoarea estimată pentru lucrări este foarte aproape de pragul valoric maxim admis pentru achiziţiile directe pentru lucrări de construcţie, respectiv 450.200 lei.

O altă încredinţare directă este cea a construcţiei unui teren de sport. Proiectul a fost făcut de “Invproiect” SRL, firma deţinută de Cornel Beliciu şi apropiat al lui Olteanu cu care are societatea “Proiect Brăila”. Serviciile de proiectare pentru terenul de sport au costat 6.380 lei fără TVA şi fiind atribuite direct societăţii lui Beliciu în data de 14 august 2018. Trei săptămâni mai târziu, “Ergorom Edilica” primeşte prin atribuire directă sarcina de a construi terenul de sport din Viziru, în schimbul sumei de 250.000 lei fără TVA. “Noi nu avem personal pentru scrierea proiectelor. De aceea proiectele ni le face Beliciu Cornel, care are firmă de proiectare. El a făcut proiectul pentru stadion”, ne-a declarat, evaziv, primarul Victor Doagă, în iulie 2018.

“Ergorom Edilica” are sediul social în satul Cazasu şi aparţine fostului senator PNL Cătălin Boboc şi lui Adrian Nicolae (ambii cu cotă de participare de câte 50%). Firma ar avea doar 5 angajaţi.

Un alt episod în care apare numele lui Cătălin Boboc a fost cel cu firma de avocatură, unde unul dintre asociaţi ar fi chiar cumnatul fostului senator. Concret, Primăria Viziru avea de plătit 200.000 lei casei de avocatură SPRL Călinescu & Asociaţii pentru două contracte de asistenţă juridică semnate în aceeaşi zi.

Revenind la numirea lui Boboc în fruntea prefecturii, cazul seamănă izbitor cu cel al fostului lider al PC Brăila, Gheorghi Obreja, care a fost uns prefect în vara lui 2013, după ce s-a transformat în poliţist comunitar – adică funcţionar public - într-o comună din judeţul Braşov. Jenant!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro