• liberalul Cătălin Boboc a declarat că unitatea sanitară nu mai are bani de salarii pentru lunile rămase din 2018 şi, cel mai probabil, acest lucru se va rezolva la rectificarea bugetară pe care Guvernul Dăncilă a promis-o • şefa SJU, Delia Râşnoveanu, l-a contrazis, spunând că banii de la CJAS acoperă inclusiv măririle salariale din acest an
Fostul senator PNL Brăila, Cătălin Boboc, a susţinut, într-o conferinţă de presă, că Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila nu mai are bani pentru salarii până la finele anului 2018. În opinia acestuia, vinovaţii nu sunt neapărat cei din conducerea unităţii sanitare, ci mai degrabă membrii Consiliului de Administraţie al SJU, în majoritate şi membri ai partidului aflat la guvernare, PSD. Mai mult, unitatea spitalicească nu ar avea perfuzoare, iar bugetul pentru materiale sanitare şi medicamente este pe terminate.
“Vreau să vă vorbesc despre problemele din Spitalul Judeţean. Mai concret, lipsa fondurilor de acolo pentru acest final de an, cred că ştiţi, sau, dacă nu, vă spunem noi. În Spitalul Judeţean nu mai sunt bani suficienţi până la finalul anului nici pentru salarii, nici pentru procurarea celor necesare îngrijirii bolnavilor, materiale, medicamente. Eu văd o mare problemă de management, dar nu neapărat de management executiv, ci a Consiliului de Administraţie care, din păcate, este alcătuit pe criterii politice. De ce spun asta? Pentru un spital care are deja contract cu Casa (Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate -n.r.), schema, numărul de cazuri rezolvate nu diferă foarte mult de la an la an, rămâne aceeaşi cazuistică la Brăila. Adică, ai un istoric după care îţi poţi construi un buget în privinţa cheltuielilor de funcţionare şi de materiale foarte bun, foarte larg, este foarte greu să greşeşti dacă eşti atent. Spun asta pentru că nu e o problemă de execuţie, cât o problemă de concepţie a acelui buget, iar Consiliul de Adminsitraţie are rol primordial. Înţeleg că astăzi, că s-au luat nişte decizii, că se va întruni Comisia de Sănătate, e foarte în regulă. Dar ştim foarte bine că sunt nişte proceduri, că va dura până se vor găsi bani, că va dura până va avea loc acea rectificare bugetară pe care o promite Guvernul Dăncilă, din nou. Cu siguranţă că vor găsi bani, probabil vor tăia de la Dezvoltare, unde gradul cheltuielilor pentru acest an este de doar 40%. E evident că de acolo vor lua bani şi vor acoperi găurile. Dar sunt nişte proceduri de durată. Vom ajunge la finalul anului şi vom cheltui pe repede-înainte nişte bani. E o urgenţă pe care o creăm singuri, în momentul în care concepem aceste bugete fără nicio viziune”, a declarat liberalul Cătălin Boboc. Acesta şi-a continuat ideea susţinând că cei care construiesc bugetul ori nu sunt capabili ori “prea dependenţi” de factorul politic, odată ce nu au viziune, şi poate că ar fi cazul ca membrii Consiliului de Administraţie al SJU să fie înlocuiţi de profesionişti, indiferent de apartenenţa lor politică. “Aşadar, vom fi atenţi, în acest sfârşit de an, la cheltuirea acestor bani, pentru că, aşa cum spuneam, va fi nevoie să se facă nişte achiziţii pentru că, astăzi, în spital e tragedie, adică nu sunt nici banalele perfuzoare, aşa cum nu s-a mai întâmplat demult la noi. Suntem foarte atenţi cum se va construi bugetul pe anul viitor pentru a nu mai avea situaţii de genul ăsta. Da, e frumos să vorbim despre investiţii, despre dezvoltare şi secţii noi poate, dar până una-alta, hai să ne asigurăm că aceste lucruri banale, minore, sunt asigurate!”, a conchis liberalul.
În acest context, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, Delia Râşnoveanu, ne-a declarat că există bani de salarii până la sfârşitul anului şi nu s-a pus problema fondurilor. “Nu este adevărat! Există bani de salarii. Chiar dacă salariile au fost majorate în acest an, banii din contractul cu CJAS acoperă această cheltuială. Materialele sanitare nu lipsesc, probabil sunt secţii unde nu mai sunt perfuzoare suficiente, dar nu înseamnă că nu avem perfuzoare în spital”, ne-a declarat Râşnoveanu.
Am încercat să aflăm şi opinia preşedintelui Consiliului de Administraţie al SJU, Marian Căpăţână, însă acesta nu a putut fi contactat până la ora închiderii ediţiei.