Mergi la conţinutul principal

Boboc, hărţuit de iubitorii de animale pe Facebook

• senatorul PNL Cătălin Boboc a afirmat, vineri, că a primit mesaje extrem de agresive la adresa sa pe site-urile de socializare, după scandalul legat de neavizarea în Comisia Juridică a legii împotriva celor care maltratează animale • liberalul susţine că are câine acasă, că iubeşte animalele şi că nu are nimic împotriva acestei legi • PNL-istul a precizat că dosarul primit săptămâna trecută la Comisie nu era bine întocmit, că iniţiatorii proiectului şi nici iubitorii de animale nu au fost prezenţi la dezbatere, motiv pentru care a decis amânarea discuţiilor

 

Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, liberalul Cătălin Boboc, susţine că a primit ameninţări pe site-urile de socializare ca urmare a scandalului iscat pe tema neavizării legii care cere pedepse mai mari pentru cei ce maltratează animale. Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, senatorul a explicat că nu a fost vorba despre avizarea negativă a proiectului legislativ, ci despre o amânare până pe data de 14 septembrie, astfel încât să poată participa la dezbatere atât iniţiatorii proiectului, cât şi iubitorii de animale. Mai mult, Boboc a insistat pe ideea că în această speţă Comisia Juridică nu poate da decât un aviz de legalitate, însă chiar şi fără acesta proiectul ar putea fi aprobat de plen. Sursa citată a făcut precizarea că a decis să nu dea acest aviz, deoarece, printre altele, documentaţia primită la mapă nu i s-a părut bine întocmită. “Comisia Juridică, pe această lege, nu a fost comisie de raport, iar asta însemnă că nu dezbate pe fond şi nu calculează termenul pedepelor. A fost sesizată în procedura avizului. Ce înseamnă asta? Verificăm dacă la mapă se află toate cele necesare: documente, punct de vedere de la Consiliul Legislativ, punct de vedere de la Ministerul Justiţiei etc. Am văzut acum că toată lumea are grijă de animale. Trebuie să lămuresc un lucru: şi mie îmi plac animalele şi eu am acasă un căţel şi la fermă chiar mai mulţi căţei, dar nu despre asta vorbim. Vreau să lămurim din capul locului poziţia mea vizavi de animale în general, cât şi despre cei care au atâtea minte încât să le chinuie. Nu avem ce discuta, pentru mine lucrurile sunt foarte clare când vine vorba de subiectul ăsta. În momentul în care am ajuns la acest punct pe ordinea de zi, în sală nu se aflau decât cei de la Direcţia Sanitar Veterinară. Toţi aceia care luptă pentru drepturile animalelor, din păcate de data asta n-au fost. Dar poate, totuşi, vor veni miercurea viitoare când vom discuta cu toată lumea acolo. Nici măcar iniţiatorii nu erau. Când am întrebat Ministerul Justiţiei, pentru că totuşi era vorba de nişte pedepse cu închisoarea, mi-au spus că nu ştiu despre ce e vorba şi că nu au un punct de vedere formulat. Din acest motiv, strict procedural, eu am spus că în cazul ăsta avizul nu poate fi decât negativ”, a declarat Boboc. De asemenea, sursa citată a punctat că nu doar liberalii i-au împărtăşit decizia ci toţi ceilalţi senatori membri ai Comisiei, indiferent de culoarea politică. Mai mult, plecând de la ideea că subiectul este unul important, liberalul a mai adăugat că a insistat pe reluarea discuţiilor, pentru a da ocazia iniţiatorilor proiectului de lege şi iubitorilor de animale să participe şi să îşi expună punctul de vedere. “Asta e practica. Eu nu spun ce vreau eu şi ce nu vreau eu. Spun cum se întâmplă lucrurile în mod normal şi firesc”, a mai adăugat acesta.

“Dacă suntem solicitaţi să dăm aviz de legalitate, atunci asta analizăm”

Boboc a mai punctat că nu a dat aviz favorabil şi pentru că a avut nemulţumiri şi legate de formulările din actul legislativ. “Apropo de legalitate. Textul propus de iniţiatori face referire la modificarea articolelor 25, 26, 27. Însă ei fac o propunere de modificare a articolului integral cu un alt text. Adică, ceea ce propun ei la articolul 25, de exemplu, nu are nicio legătură cu ce scrie în prezent în lege (...) Toată lumea s-a inflamat. Nu are niciun fel de legătură cu sentimentele mele. Votez cu două mâini. Dar dacă suntem solicitaţi să dăm aviz de legalitate, atunci asta analizăm. Într-adevăr am propus, să discutăm în legătură cu termenul propus pentru pedeapsă. Eu nu ştiu dacă e mult sau puţin închisoare 7 ani. Într-un fel, ai spune că e puţin pentru că cine face aşa ceva tot criminal este, chiar dacă victima nu e un om. Dar tocmai pentru că asta implică Ministerul Justiţiei, Penitenciarul, implică Parchete, Judecătorii, am vrut să avem o dezbatere înainte. Nu neapărat doar  acum, dar când vorbim de pedepse cu închisoarea în general, consider că e normal să avem o dezbatere, o discuţie, să luăm în calcul toate aspectele. Atât. Nimic mai mult. Nimeni n-a înţeles, nimeni nu a reţinut că la sfârşitul şedinţei când am dat declaraţii, am ieşit cu o declaraţie publică şi am spus că am convenit cu colegii mei să reluăm subiectul săptămâna viitoare. Boboc iubeşte animalele şi a avut întotdeauna animale şi Boboc condamnă toţi criminalii. Dar asta nu înseamnă că atunci când suntem chemaţi în Comisia Juridică să dăm aviz de legalitate că noi trebuie să votăm după trăirile noastre personale de moment. Am primi comentarii pe Facebook venite de la nişte oameni care pe de o parte nu au minte să înţeleagă. Am fost extrem de atacat zilele acestea şi voi face publice acele mesaje”, a conchis senatorul.

Precizăm că proiectul legislativ a fost iniţiat de un grup de senatori UNPR şi propune înăsprirea pedepselor pentru cei care maltratează animale. Comisia juridică a Senatului a votat, pe 6 septembrie, împotriva acestei legi, ulterior, la finalul şedinţei anunţându-se o amânare de o săptămână, pentru dezbateri. Faptul că legea nu a fost avizată favorabil a stârnit nemulţumiri în rândul iubitorilor de animale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro