Liberalul Cătălin Boboc a ţinut, vineri, să prezinte un scurt bilanţ al eşecurilor administraţiei PSD-iste în ultimii 10 ani. Acesta a vorbit despre plecarea a peste 30.000 de brăileni din oraş în toată această perioadă, despre faptul că doar 5% dintre tinerii plecaţi la studii se mai întorc în Brăila şi despre faptul că economia locală se bazează doar puţin peste 50% pe comerţ. "Am văzut că locurile de muncă oferite în Brăila sunt de şofer internaţional, bucătăreasă, adică posturi nu foarte bine plătite. Şi oricum oferta de locuri de muncă este foarte mică. Am văzut tot în această perioadă că la absorbţia fondurilor europene am stat foarte prost. Am văzut că pe măsuri lansate de Agenţia de Dezvoltare Regională - nu mai vorbesc de fonduri guvernamentale sau alte măsuri, pe alte axe -, suntem pe ultimul loc din regiune ca şi fonduri absorbite, şi ca număr de proiecte depuse. Din cauza asta am să mă refer la programul nostru de guvernare locală «Deschidem Brăila», pe care l-am gândit tocmai pentru a încerca să dăm Brăilei o altă direcţie. Pentru a încerca să dăm o speranţă că şi în oraşul nostru se pot mişca nişte lucruri", a declarat Boboc. Candidatul PNL Brăila la Primărie a ţinut să reamintească faptul că ideea sa legată de realizarea unui parc industrial în municipiu, care să atragă investitori, a fost extrem de atacată de contracandidaţi, însă fără niciun fel de justificare. Mai mult, pentru a-şi susţine ideea, acesta a venit cu exemple privind unele realizări similare ale altor primari liberali sau chiar pesedişti.
"Am vorbit despre acel parc industrial, care să atragă investitori. Aşa cum am mai spus, nimeni nu vine degeaba, fără să îşi facă nişte calcule că ar putea obţine profit într-un loc. Dar cei care n-au fost în stare, cei care au condus Brăila de atâţia ani au sărit repede să mă contrazică. Săptămâna viitoare, nişte colegi de-ai mei primari liberali vor confirma că se pot realiza astfel de lucruri. Primarul din Timişoara ne va confirma cum acolo s-au putut face 5 parcuri industriale, care împreună au adus 10.000 locuri de muncă. Primarul de la Oradea a construit un parc industrial care a adus 4.500 locuri de muncă. Vor sări şi vor spune că aceştia sunt din Ardeal şi că au altă deschidere. Dar primarul liberal de la Roman a creat un parc industrial cu 3.500 locuri de muncă. Deci, se poate! Am vorbit despre reabilitarea emblemei oraşului Brăila, care e centrul vechi. Şi mulţi se grăbesc să spună că e greu, că e imposibil, că sunt proprietari acolo. Nu e adevărat! Primarul liberal de la Alba Iulia a reabilitat cu fonduri europene cetatea. Primarul liberal cel puţin până acum, de la Braşov, confirmă şi el acest lucru. Sigur mai sunt şi alte exemple, chiar primari PSD-işti - de la Buzău, Constanţa. Aceştia au reabilitat termic, cu fonduri europene, ce-a mai mare parte a blocurilor din oraşe. Deci, se poate! Spui «nu se poate», evident, în momentul în care nu ai proiecte depuse şi nici măcar în plan", a completat Boboc.
"Pentru viitorul primar al Brăilei, indiferent care va fi acela, situaţia va fi gravă"
Boboc a vorbit şi despre faptul că primarul Aurel Simionescu a primit o moştenire importantă de proiecte de la fostul edil-şef liberal, Constantin Cibu, însă alta va fi situaţia celui care va veni pe această poziţie în noul mandat. "Domnul Simionescu s-a lăudat la finalul celor două mandate cu trei proiecte - Dorobanţi, Călăraşi şi Griviţa. Toate trei lăsate aprobate, doar să le execute, de către primarul Cibu, care a condus Brăila înaintea dumnealui. Pentru viitorul primar al Brăilei, indiferent care va fi acela, situaţia va fi gravă. Aproape că nu există proiecte. Sau dacă există, sunt minuscule. Pentru că proiectele de gen punct de informare turistică de peste 100.000 euro nu sunt potrivite pentru ditamai municipiul ca al nostru. Va fi o tragedie! Mai ales în contextul în care, iată, după o corecţie de 25% la lucările de pe Dorobanţi, avem acolo un prejudiciu calculat deocamdată de DNA la 10 milioane euro. Din nefericire, s-ar putea să fie bani pe care Brăila trebuie să îi plătească. Şi mai avem şi alte sume pe care va trebui să le plătim. Situaţia nu e deloc fericită. Dar câteodată stau şi mă minunez cum au curaj să mai iasă în faţa oamenilor şi să ne explice diverse lucruri sau să ne contrazică. Deşi n-am văzut în toată campania asta nimic concret. Nişte idei, proiecte. Nu l-am văzut pe domnul Marian Dragomir să se desprindă ca un politician tânăr - şi poate lumea aştepta treaba asta de la dânsul -, de practicile de până acum ale predecesorilor, şefilor lui din partid", a declarat Boboc. Mai mult, preşedintele PNL Brăila a adus în cadrul conferinţei de presă şi un pliant al contracandidatului său social democrat, pe care l-a acuzat de lipsă de bun simţ. "Dacă vorbim de educaţie, de bun simţ, să vă arăt ceva: lipsa de bun simţ este aceea de a veni în faţa brăilenilor şi să spui că gradul de absorbţie în cazul fondurilor europene a crescut de la 18 - la 63%. Adică să te lauzi cu lucruri care nu sunt adevărate, dar pe care brăilenii nu le simt. Să te lauzi cu minciuni, cu populisme mi se pare un lucru lipsit de bun simţ într-o campanie. Şi mai am un lucru pe care îl consider, de asemenea, lipsit de bun simţ. Am o broşură a domnului Dragomir, de campanie, şi îmi imaginam că aici găsesc un program de guvernare, nişte idei. Dar găsesc aici ceva care seamănă mai degrabă cu un program din Gazeta Sporturilor. Este «programul de guvernare» al Campionatului European de Fotbal. Sincer, când l-am văzut, era şi mai întuneric în birou, am crezut că este caracatiţa PSD cu încrengătura dintre firmele şi oamenii din PSD. Dar m-am liniştit. Am văzut că e programul Campionatului European", a completat Boboc. Acesta a profitat de ocazie pentru a-l invita pe Dragomir la o nouă dezbatere publică.