Parlamentarul PNL Brăila, Cătălin Boboc a afirmat ieri că nu exclude ca la alegerile prezidenţiale să se opteze pentru varianta unei alianţe electorale din anumite considerente tehnice. Concret, senatorul a precizat că, deşi încă se discută, aceasta este cea mai bună măsură de precauţie împotriva posibilelor contestaţii la fuziunea PNL-PDL, care ar putea îngreuna înscrierea în cursa electorală. "Vineri se întâlneşte comisia de statut, comisia comună pentru a da ok-ul pe forma finală, cu micile reglaje care mai sunt de făcut. La sfârşitul lunii ăsteia sau imediat după începutul lunii viitoare va avea loc Congresul Reunit pentru fuziune. Dacă nu apar elemente noi, lucrurile sunt clare. Fuziunea se va face, iar după acest Congres Reunit actele se vor depune la tribunal. Când vorbim despre amânare aşa cum înţeleg unii lucrurile, trebuie spus că e vorba de două procese: fuziunea politică efectivă, din teren, care se produce imediat după acest congres, şi celălalt aspect din punct de vedere juridic", a declarat Boboc.
Senatorul liberal a subliniat că înregistrarea noului partid presupune anumite proceduri şi că, cel mai probabil, vor exista contestaţii care ar putea crea probleme. "Calendarul - dar strict sub aspect juridic -, este unul puţin permisiv. Sunt nişte paşi pe care nu ai cum să nu îi urmezi, asta e legea. E foarte posibil să nu conteste nimeni. Ai depus, în două termene gata, s-a rezolvat. Ai încheiat subiectul. Dar ştiţi cum e. În România e puţin probabil să nu existe contestatari la orice. Atunci, pentru a ne lua măsuri de siguranţă şi pentru că acest calendar al alegerilor prezidenţiale este foarte strâns, practic în luna august va trebui să strângem semnăturile pentru susţinerea candidatului -, nu ne permitem să stăm să iasă fuziunea. Dacă nu iese, ce facem? Atunci, s-a convenit în paralel să facem o construcţie - deocamdată se discută - că e alianţă electorală, sau altceva, doar pentru candidatură, pentru alegerile prezidenţiale. E vorba strict din punct de vedere al procedurilor care ţin de înregistrarea la tribunal", a mai completat sursa citată. De precizat că, potrivit presei centrale, conducerea PDL a convocat Convenţia Naţională în 26 iulie pentru a aproba fuziunea cu PNL.
Negocierile merg în paralel şi cu Forţa Civică
Întrebat în legătură cu discuţiile pe care liderul FC Mihai Răzvan Ungureanu le-a avut cu reprezentanţi ai conducerii PNL, dar şi în privinţa discuţiilor cu cei de la PDL, Cătălin Boboc a afirmat că nu contează cu care dintre partide va decide FC să fuzioneze, atât timp cât rezultatul final este un mare partid de dreapta. "Există o intenţie clară din partea ambelor partide în sensul acesta, a unei apropieri şi cu FC-ul. Ceea ce e în regulă. Dacă în fond noi fuzionăm, mai contează astăzi dacă ei se alipesc la PNL sau la PDL? În fond, vom ajunge toţi în acelaşi partid. Unii intră pe uşă, alţii pe horn, alţii intră cum intră, dar toţi vom ajunge în aceeaşi casă, ca idee. Deci e mai puţin important. E vorba de negocieri, e vorba de ce se oferă probabil. Aşa e, când e vorba de partide mai mici, tot timpul în contra unor astfel de acte politice, de fuziune, oamenii primesc posturi. Dar, în fond, eu cred că e important finalul. Ajungem cu toţii să facem parte din acelaşi partid mare de dreapta", a conchis liberalul.
Informaţia ne-a fost confirmată şi de preşedintele FC Brăila, Marius Terzea care şi-a exprimat totodată dorinţa în privinţa realizării unui partid al forţelor de dreapta. "Există negocieri, discuţii şi cu PDL şi cu PNL. Dar atâta tot, deocamdată nu pot să spun rezultate sau care e stadiul negocierilor. Eu îmi doresc să se întâmple fuziunea dintre toate partidele de dreapta din România. Să existe un singur partid, indiferent cum s-ar numi el. De asemenea, salut negocierile purtate până acum sau începerea discuţiilor dintre PDL Brăila şi PNL Brăila şi îmi doresc ca ele să se concretizeze", a afirmat Terzea.
Reamintim că senatorul Cătălin Boboc a fost desemnat să lucreze la redactarea statutului noului partid urmare fuziunii PNL-PDL, alături de democrat liberalul Daniel Buda.