• preşedintele Comisiei juridice din Senat, Cătălin Boboc, nu este de acord cu amendamentul făcut de social-democraţii din Comisia de agricultură, prin care s-a redus pedeapsa celor care chinuie animalele • acesta a afirmat că a discutat cu iniţiatorii, cu iubitorii de animale şi că va cere reîntoarcerea proiectului la Comisii
Proiectul de lege privind înăsprirea pedepselor pentru cei care chinuie animale continuă să creeze controverse la nivelul Parlamentului. După ce a fost amânat în cadrul Comisiei juridice, în urmă cu două săptămâni, pe motiv că textul de lege nu era corect formulat, dezbaterile au fost reluate săptămâna trecută.
Însă, în paralel cu dezbaterea din cadrul Comisiei juridice pe acest proiect, Comisia pentru agricultură din Senat a întocmit, pe 14 septembrie, un raport favorabil propunerii legislative pentru modificarea Legii privind protecţia animalelor. Însă unul dintre amendamentele adoptate stipulează că faptele cu violenţă faţă de animale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea de la şase luni la doi ani. Actul normativ a primit în aceeaşi zi un aviz de respingere în Comisia pentru mediu şi unul favorabil, de această dată, în Comisia juridică a Senatului.
Cu toate acestea, senatorul PNL Cătălin Boboc (preşedintele Comisiei juridice) susţine că modificările aduse de social-democraţi în cadrul Comisiei de agricultură, unde preşedinte este Doina Silistru, nu sunt în regulă şi că are de gând să ceară reîntoarcerea proiectului, astfel încât să fie reluată în calcul predeapsa de la doi la şapte ani de închisoare pentru astfel de fapte.
„După şedinţa de acum două săptămâni, noi am rediscutat. Am aşezat lucrurile din punct de vedere juridic, să fie în regulă, să fie o lege aplicabilă. Numai că cei de la Comisia de agricultură pe care o conduce doamna senator PSD Silistru, s-a gândit că nu are nevoie de avizul Comisiei juridice. Aşa că au dat raport fără să aştepte decizia noastră, deşi o rugasem înainte pe doamna Silistru să aştepte avizul nostru. Legea a rămas neschimbată, doar că au modificat ei un lucru important: pedeapsa nu mai e de la 2 la 7 ani, ci de la 6 luni la 2 ani. Asta că subiectul tot avea legătură cu agricultura... Din punctul lor de vedere, o pedeapsă de la 2 la 7 ani, şi una de la 6 luni la 2 ani cam tot aia e. Dar nu e aşa, pentru că dacă mergi la maximul pedepsei poţi să aplici orice sancţiune cu suspendare. Se poate să îţi dea o amendă uşor şi ai scăpat. Or, ideea de bază nu a fost asta, ci descurajarea unor astfel de fapte. Adică de maniera: dacă eşti chiar «animal», du-te şi stai 7 ani la închisoare! Şi dacă pedeapsa e de peste 3 ani , atunci să nu îţi dea nici cu suspendare, nici cu nimic”, a declarat Boboc, cu menţiunea că a fost rugat de iniţiatorii proiectului şi de către asociaţiile iubitorilor de animale să ceară rediscutarea legii în Comisii, tocmai pentru acest aspect.
„Eu sper să fie de acord cu propunerea asta, astfel încât să se dea raport, ţinându-se cont de avizul nostru. Pentru că făcea două lucruri: regla din punct de vedere juridic, făcea din ea o lege aplicabilă şi păstra toate normele necesare pentru aplicarea ei şi corecta tot ceea ce era greşit în iniţiativa iniţială. Numai că doamna preşedintă a Comisiei de la agricultură a zis că merge şi fără. Noi trebuia să predăm avizul în aceeaşi zi. I-am explicat doamnei că avem o şedinţă lungă - erau peste 30 de puncte pe ordinea de zi. Am rugat-o să mute acest punct spre sfârşitul şedinţei, astfel încât să avem timp să îi transmitem avizul nostru. Nu a ţinut cont. Dacă îi făceam adresă din Biroul Permanent dura o săptămână şi atunci am avut o discuţie, pur şi simplu. Din punctul meu de vedere, nu ştiu dacă a fost neapărat rea-intenţie, dar a tratat-o superficial. Deşi înţeleg că cei de la PSD au făcut tam-tam pe tema duratei pedepselor în acea şedinţă”, a conchis senatorul.
Trebuie precizat că propunerea legislativă are un caracter organic, iar Senatul este sesizat în calitate de primă Cameră legislativă.