Preşedintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, a "sărit" ieri în apărarea primarului liberal din comuna Salcia Tudor, Florin Moroiu. Mai exact, plecând de la deschiderea de marţi a cotidianului "Obiectiv", "Primarii campioni", care prezintă clasamentul Curţii de Conturi (CC) la "găuri" în buget, senatorul liberal a ţinut să puncteze că, deşi nu contestă veridicitatea informaţiilor, trebuie precizată neapărat perioada în care s-au făcut verificările. Potrivit lui Boboc, actualul primar din Salcia Tudor are o mică parte din vină, plecând de la ideea că a ajuns la cârma comunei abia în vara anului 2012, în timp ce controlul CC se referă la un interval mult mai mare. "Am o observaţie - controlul a vizat anii 2008, 2009, 2010, 2011 şi un pic din 2012. Având în vedere aspectul ăsta foarte important, cred că problema e în curtea Primăriei de la Salcia, dar nu în curtea primarului Florin Moroiu, care a fost ales în 2012, prin vară. Ştim cu toţii cum e, în 2012 bugetul este deja aprobat, toate procedurile stabilite, e un pic mai greu. Aşadar, în mod cert ce a apărut în articol e absolut valabil, dar vizează mai degrabă vechiul primar, şi nu pe cel actual", a declarat liderul PNL Brăila.
Reamintim că inspectorii Curţii de Conturi au descoperit că Primăria de la Salcia Tudor a avut cel mai mare prejudiciu - aproape 700.000 lei. Concret, raportul Curţii vorbeşte despre venituri suplimentare de 354.000 lei, prejudicii de 698.000 lei şi abateri financiar-contabile de 92.000 lei numai pentru această localitate. Trebuie precizat că inspectorii Curţii au efectuat controale la jumătate dintre primăriile din judeţ şi au descoperit prejudicii de aproape 3,4 milioane de lei, adică echivalentul a 0,75 milioane de euro.
În neregulile de la Galbenu nu este implicată firma "Grafitti Construct"
La rândul său, reprezentantul "Grafitti Construct", Gabriel Ghenea, a ţinut să aducă o serie de lămuriri cu privire la implicarea firmei sale în investiţia de la şcoala din comuna Galbenu. Sursa citată a subliniat că nu are nicio legătură cu contractul la care face referire raportul Curţii de Conturi, în neregulile constatate fiind implicată o altă firmă din Brăila, SC Construct Active Media SRL Brăila, societate care a lăsat lucrările neterminate. "Şcoala Galbenu a încheiat în mandatul fostului primar un contract pentru execuţia lucrărilor de construcţie cu o altă firmă care, în final, a intrat în insolvenţă şi a lăsat lucrările la un grad de realizare de circa 70%. Firma pe care o reprezint a încheiat în urma unei licitaţii electronice în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice - n.r.) un contract separat de acela şi care a vizat finalizarea lucrărilor la investiţia respectivă, contract pe care l-am dus la bun sfârşit, fără niciun fel de probleme. Mai mult, în cadrul verificărilor făcute de Curtea de Conturi în ce priveşte contractul nostru cu Primăria de la Galbenu, nu a existat nicio obiecţiune. Problemele semnalate de Curte au vizat exclusiv contractul cu firma intrată în insolvenţă", a explicat Ghenea.