Cei doi parlamentari liberali, senatorul Cătălin Boboc şi deputatul Vasile Varga, îşi unesc forţele împotriva desfiinţării Judecătoriei Însurăţei şi a Parchetului de pe lângă aceasta. Concret, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Boboc, preşedintele Comisiei juridice din cadrul Senatului, s-a arătat destul de sigur în privinţa eşuării proiectului Ministerului Justiţiei privitor la desfiinţarea mai multor instanţe judecătoreşti. "Pe acest subiect, Cameră decizională va fi Senatul României. Asta înseamnă că noi nu vom avea niciun termen pentru a finaliza, pentru a aproba această lege. Pentru a intra în plenul Senatului şi a pleca la promulgare înainte are nevoie obligatoriu de un aviz din partea Comisiei juridice. Am să vă explic foarte clar cum gândesc şi cum văd lucrurile. În momentul de faţă, toată lumea şi toată Europa mai ales clamează liberul şi cât mai facilul acces la justiţie. Asta înseamnă, sigur, şi posibilitatea efectivă de a te putea duce la instanţă, dar în ţări ca România se pune problema elementului geografic. Toate aceste judecătorii sunt în oraşe, în orăşele mici, dar care se află în bazine rurale. Adică de jur împrejur există numai sate, iar noi ştim că aici populaţia e îmbătrânită şi are venituri foarte mici. Ca atare, dacă vrem să asigurăm acces la justiţie, ele trebuie să existe, nu analizându-le cum face ministerul astăzi din punct de vedere al performanţelor economice. Ele nu sunt pentru a face profit şi a cheltui banii nu ştiu cum ca să facem economii. Nu! Acesta este un serviciu public, unul dintre cele mai importante pe care statul le oferă cetăţeanului", a declarat Boboc.
"Nu trebuie să facă profit nici şcoala, nici spitalele, nici justiţia"
Totodată, senatorul a punctat foarte clar că în cazul în care nu se va renunţa la proiect, are de gând să îl amâne atât cât va fi nevoie.
"Am să le prezint colegilor mei din Comisia juridică de la Senat acelaşi punct de vedere şi dacă nu reuşesc să strâng o majoritate, vă spun sincer că am să tot amân acest proiect, până când se va uita de el. Ca să fim foarte direcţi. Noi am mai analizat Sănătatea, spitalele din ţara asta, tot aşa din perspective economice. Păi, nu trebuie să facă profit nici şcoala, nici spitalele, nici justiţia. Trebuie analizate din alte perspective, este vorba de asigurarea către cetăţean a unor servicii publice de calitate şi la care să aibă acces liber", a conchis sursa citată.
Alături de acesta, şi deputatul Vasile Varga a precizat că la Comisia juridică din Camera Deputaţilor s-a reuşit obţinerea unui termen de 60 de zile pentru a fi analizată situaţia. "Vom analiza fiecare judecătorie cu situaţia statistică pe care o vor prezenta şi vom decide care din ele merită să fie desfiinţate sau nu. Dacă nu, pe criteriile pe care le vom stabili în cadrul Comisiei vom da un vot negativ. Deci, raportul care va pleca la plen va avea vot negativ de la Comisia juridică", a conchis liberalul.