Mergi la conţinutul principal

Boala sărăciei face ravagii printre brăileni

"Se întâmplă următorul fenomen: pe primul semestru al anului acesta am înregistrat o creştere exagerată a afecţiunilor de tuberculoză. Se poate să fie şi influenţa pacienţilor care s-au întors de la muncă din străinătate, pentru că mulţi dintre ei sunt neasiguraţi, dar primesc îngrijirile care sunt necesare, pentru că intră în programul naţional. Totuşi, cazurile sunt la persoanele tinere şi de aceea consumul de medicamente este orientat către refacerea lor cât mai rapidă, pentru că ei trebuie redaţi familiei, societăţii. Noi am urmărit utilizarea numărului de paturi astfel încât să putem să răspundem solicitărilor. Va creşte numărul de pacienţi cu tuberculoză. Acesta nu este un lucru bun. Ne-am gândit că sunt pacienţi veniţi din alte focare, pentru că ei nu fac parte dintre cei readmişi, nu sunt dintre bolnavii care au mai trecut pe la spital, dat fiind că spitalul are o bază informatică din anul 2000 şi nu-i găsim", a precizat Gabriela Moroianu, managerul spitalului. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, a considerat că este necesar să se acorde o mai mare importanţă prevenţiei şi a solicitat un plan de măsuri pentru stoparea acestui flagel. "Sper că echipamentele vă vor ajuta să puneţi un diagnostic mai bun şi să interveniţi mai prompt în ceea ce priveşte starea de sănătate pe latura dumneavoastră şi poate ne şi gândim la prevenţie. Veniţi cu nişte idei să le discutăm, să vedem ce plasamente pot fi făcute, pentru că nu vreau ca această boală să devină o modă la Brăila. Să vedem care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm", a spus Stancu.

Concret, la nivelul dispensarului TBC din cadrul spitalului, erau în evidenţă, la data de 30 iunie, 391 de bolnavi de tuberculoză, număr mai mare decât cel înregistrat la aceeaşi dată a anului precedent. De la începutul anului au fost depistaţi, ca şi cazuri noi de TBC, 168 bolnavi, dintre care 5 sunt copii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani. Din aceste cazuri noi, 71 sunt din mediul rural, ceea ce reprezintă o incidenţă mai mare decât în mediul urban. De remarcat este faptul că pentru fiecare caz de TBC există în medie 4 contacţi şi încă 10 suspecţi.

Tuberculoza iubeşte România

Incidenţa tuberculozei este în România cea mai ridicată din Europa, cu aproape 125 de cazuri la suta de mii de locuitori. Zilnic, în România mor prin tuberculoză şapte persoane. În plus, 70 de noi bolnavi sunt depistaţi zilnic, la nivel national.

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă produsă de bacilul Koch, cu o evoluţie cronică. Apariţia bolii este favorizată de o alimentaţie precară, condiţii igienice deficitare, fumat, consum exagerat de alcool şi stres. Toate acestea determină scăderea rezistenţei organismului la infecţii în general şi la tuberculoză în special. Tuberculoza se poate manifesta prin: febră, tuse, transpiraţii abundente, oboseală, lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate. Prezenţa acestor simptome mai mult de trei săptămâni impune urgent prezentarea la medic. Cea mai răspândită cale de transmitere a bolii este cea aeriană: strănut, tuse, vorbit şi, mai rar, pe cale digestivă, prin lapte nefiert. Doar şase până la zece la sută dintre personele infectate se îmbolnăvesc. Bacilii pot ramâne localizaţi în plămâni o perioadă indelungată, ei activându-se atunci când rezistenţa organismului scade.

Doctorii atrag atenţia asupra faptului că tuberculoza este o boală vindecabilă, dacă pacientul respectă întrutotul administrarea tratamentului sub directa observaţie a personalului medical. Fără tratament, o persoană cu tuberculoză poate să infecteze 15-20 de persoane într-un singur an. Tuberculoza poate fi prevenită prin vaccinare BCG, condiţii igienice corespunzătoare, alimentaţie echilibrată, mişcare fizică, evitarea fumatului şi a consumului de alcool, iar laptele să fie consumat numai după fierbere. De asemenea, expunerea hainelor şi a aşternuturilor la soare timp de 10-15 minute omoară bacteriile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro