Concret, la nivelul dispensarului TBC din cadrul spitalului, erau în evidenţă, la data de 30 iunie, 391 de bolnavi de tuberculoză, număr mai mare decât cel înregistrat la aceeaşi dată a anului precedent. De la începutul anului au fost depistaţi, ca şi cazuri noi de TBC, 168 bolnavi, dintre care 5 sunt copii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani. Din aceste cazuri noi, 71 sunt din mediul rural, ceea ce reprezintă o incidenţă mai mare decât în mediul urban. De remarcat este faptul că pentru fiecare caz de TBC există în medie 4 contacţi şi încă 10 suspecţi.
Tuberculoza iubeşte România
Incidenţa tuberculozei este în România cea mai ridicată din Europa, cu aproape 125 de cazuri la suta de mii de locuitori. Zilnic, în România mor prin tuberculoză şapte persoane. În plus, 70 de noi bolnavi sunt depistaţi zilnic, la nivel national.
Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă produsă de bacilul Koch, cu o evoluţie cronică. Apariţia bolii este favorizată de o alimentaţie precară, condiţii igienice deficitare, fumat, consum exagerat de alcool şi stres. Toate acestea determină scăderea rezistenţei organismului la infecţii în general şi la tuberculoză în special. Tuberculoza se poate manifesta prin: febră, tuse, transpiraţii abundente, oboseală, lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate. Prezenţa acestor simptome mai mult de trei săptămâni impune urgent prezentarea la medic. Cea mai răspândită cale de transmitere a bolii este cea aeriană: strănut, tuse, vorbit şi, mai rar, pe cale digestivă, prin lapte nefiert. Doar şase până la zece la sută dintre personele infectate se îmbolnăvesc. Bacilii pot ramâne localizaţi în plămâni o perioadă indelungată, ei activându-se atunci când rezistenţa organismului scade.
Doctorii atrag atenţia asupra faptului că tuberculoza este o boală vindecabilă, dacă pacientul respectă întrutotul administrarea tratamentului sub directa observaţie a personalului medical. Fără tratament, o persoană cu tuberculoză poate să infecteze 15-20 de persoane într-un singur an. Tuberculoza poate fi prevenită prin vaccinare BCG, condiţii igienice corespunzătoare, alimentaţie echilibrată, mişcare fizică, evitarea fumatului şi a consumului de alcool, iar laptele să fie consumat numai după fierbere. De asemenea, expunerea hainelor şi a aşternuturilor la soare timp de 10-15 minute omoară bacteriile.