Tarabele producătorilor de lapte şi carne din pieţele brăilene au rămas aproape fără clienţi după confirmarea apariţiei bolii limbii albastre la bovine, ovine şi caprine în mai multe ferme din judeţele Vrancea şi Buzău. Mulţi dintre brăileni se tem să mai cumpere lapte sau brânză direct din piaţă, la fel şi în cazul cărnii de vită. "Nu cumpăr lapte de la tarabă. Ştiu eu ce-o fi şi cu boala asta cu limba albastră? Mai bine mai aştept să se liniştească lucrurile, sau dacă nu, cumpăr din magazin", ne-a spus Costel G. pensionar, aflat la cumpărături în Piaţa Mare.
Sunt total nejustificate aceste temeri, spun medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila, care dau asigurări că boala nu este transmisibilă la om. "Nu este nici un pericol în consumarea cărnii de vită şi a derivatelor din acestea ori a laptelui şi a derivatelor sale. Boala se manifestă doar la animale şi nu are niciun impact consumul cărnii sau a laptelui şi derivatelor lor provenind de la animale bolnave. Boala doar produce pagube economice prin transmiterea şi îmbolnăvirea altor animale. Laptele produs sau carnea acestor animale nu prezintă pericol pentru populaţie", ne-a declarat dr. Dragoş Frigioiu, din partea DSVSA Brăila. De asemenea, sursa citată a punctat că în judeţul nostru nu au fost semnalate îmbolnăviri şi a subliniat că toţi medicii veterinari au fost convocaţi şi li s-a făcut instruire. "Judeţul nostru este limitrof Buzăului şi Vrancei unde deja sunt confirmate cazuri de îmbolnăviri, context în care se face supravegherea efectivelor de ovine, bovine şi caprine din fermele de creştere a animalelor din judeţul nostru. Toţi deţinătorii de animale sunt obligaţi să anunţe rapid autorităţile despre apariţia oricărui semn de boală la animalele proprii. Din judeţele Buzău şi Vrancea sunt interzise mişcările de efective de animale", a mai spus sursa citată.
De precizat că, în cursul zilei de ieri, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, ca urmare a solicitării Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în cazul apariţiei, pentru prima dată în România, a bolii limbii albastre - Bluetongue. "În calitate de preşedinte al Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, vicepremierul Gabriel Oprea a cerut reprezentanţilor ANSVSA să ia de îndată măsurile necesare în vederea prevenirii şi limitării transmiterii acestei boli la nivel naţional, după ce în judeţul Buzău au fost confirmate 28 de focare cu un efectiv de 73 bovine şi cinci ovine", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne. În urma analizării situaţiei, Comitetul a adoptat o hotărâre conform căreia alocarea fondurilor necesare controlului şi eradicării bolii să fie asigurate din bugetele ANSVSA şi ale direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, iar fondurile necesare ecarisării teritoriului în localităţile afectate, din bugetele consiliilor locale ale localităţilor respective.
Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides (mai precis, este vorba despre ţânţari), şi nu prin contactul direct între animale.