In Braila nu avem samani, insa de sanatatea populatiei se ocupa, pare-se, niste vraci pentru care blana cu care-si ornamenteaza interiorul cortului e mai importanta decit vietile semenilor. Altfel nu-mi explic, zau, faptul ca de doua mari investitii in Sanatate e pe cale sa se aleaga praful. O unitate de hemodializa in care s-au bagat o multime de bani sta nefolosita chiar in curtea spitalului judetean si, tot asa, o investitie de 5 milioane de euro, centrul de imagistica, e pe cale sa fie blocata. Dincolo de argumentele celor implicati, de declaratii politice si de dezbateri pe marginea interpretarii legilor, dupa mine, lucrurile stau cam asa: aparitia celor doua unitati ultraperformante loveste fix in portofelul citorva medici care maninca o piine alba si buna. De unde o maninca? In primul rind, din cabinetele medicale private, aciuate prin si pe linga spitale, unde folosesc tehnica pe care si-au permis-o, mai noua sau mai veche, si catre care isi trimit pacientii. Contravaloarea serviciilor prestate la aceste cabinete o incaseaza apoi de la Casa de Asigurari de Sanatate, adica din buzunarele contribuabililor.
Problema este ca, din punctul meu de vedere, aparindu-si propria afacere, medicii braileni lovesc tocmai in cei pentru care au jurat, privind bolnavii de servicii medicale de calitate.
Succesul pe care il au cei citiva medici braileni in a bloca marile investitii private in sistemul de sanatate din oras imi pare de un cinism care-l intrece pe cel al "samanului" tribului african, despre care pomeneam la inceputul acestui text, care-si imbolnaveste neamul de o maladie fara leac. De ce? Fiindca pe liderul tribului il calauzeste, poate, un tel inalt dar neinteles ori, in cel mai rau caz, nestiinta, pe cind la Braila, e vorba doar de bani. De lacomie si bani.