"Riscul major pentru Romania, in cazul aminarii alegerilor pentru anul viitor, este legat de faptul ca printre interimarii trimisi in Parlamentul European s-ar putea regasi nume care in ultimul timp sint mai degraba asociate cu anchetele DNA-ului si mai putin cu reprezentarea intereselor cetatenilor romani", a spus Boagiu.
MIE doreste sa accelereze procedura de adoptare a legii privind organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, pentru ca Romania sa isi poata trimite reprezentantii inca de la 1 ianuarie 2007, a declarat ministrul.
Conform Tratatului de Aderare, in cazul in care alegerile sint organizate dupa data aderarii, membrii PE care reprezinta tara noastra vor fi numiti, pentru perioada dintre data aderarii si data fiecareia dintre alegeri, de catre Parlamentul Romaniei, din rindul parlamentarilor romani.
Intrebata daca declaratiile contradictorii, facute saptamina trecuta de MIE si de MAE, in legatura cu absorbtia fondurilor PHARE de cooperare transfrontaliera denota un conflict intre cele doua ministere, Boagiu a raspuns ca nu se poate vorbi de un conflict intre doua institutii "care au acelasi scop".
"Fondurile comunitare sint un subiect extrem de sensibil si, de aceea, orice cifra vehiculata trebuie atent verificata inainte. MIE, responsabil cu fondurile de cooperare transfrontaliera, avea datoria sa informeze opinia publica cu privire la absorbtia acestor fonduri, si de aceea am facut acele precizari", a spus Boagiu.
Ministrul a adaugat ca Romania are o rata de absorbtie a fondurilor PHARE de peste 95% si ca diferenta pina la 100%, realizata din economii la contracte, a fost transferata, cu acordul Comisiei Europene, la lucrarile pentru remedierea pagubelor produse in urma inundatiilor din aceasta vara.
Boagiu considera ca Parlamentul Romaniei va recupera restantele pe care le are in adoptarea unor legi necesare pentru integrarea in UE.
"In momentul de fata sint doar 17 legi restante in Parlament din perioada mai-octombrie 2005, dar sint sigura ca, odata cu inceperea noii sesiuni, acestea vor fi recuperate. Cea mai mare parte dintre ele au trecut deja prin dezbaterea comisiilor de specialitate sau au deja aprobarea uneia dintre camere", a spus ministrul.
Pachetul de legi privind administratia publica va fi discutat in regim de urgenta, pentru ca este un domeniu a carui reforma este extrem de importanta, a declarat Boagiu, adaugind ca MIE a definitivat programul legislativ prioritar pentru integrarea in UE pe primul semestru al anului 2006.
"Programul cuprinde toate masurile cu acest caracter, cu termen de finalizare pina la 30 iunie 2006, respectiv elaborarea a 43 de legi. Dintre acestea, 13 masuri au fost realizate deja, fiind adoptate de Guvern, urmind a fi introduse in procedura parlamentara. Dintre acestea 11 au fost realizate chiar in avans", a spus ministrul.