Mergi la conţinutul principal
O prietenie scump plătită: a rămas şi fără bani, şi fără maşină

BMW “arestat” la vama din Republica Moldova

un tânăr brăilean de 29 de ani a făcut greşeala, în urmă cu doi ani, de a-i vinde autoturismul BMW seria V unui amic, plecat în Italia, fără a încheia un contract de vânzare cumpărare, iar acum a rămas şi fără bani, şi fără maşină • culmea, maşina pe care proprietarul a reuşit să o recupereze din Italia, este de un an reţinută de autorităţile din Republica Moldova, întrucât figurează ca fiind furată • “amicul” ar fi cel care a anunţat că BMW-ul este furat, în Italia • deşi autorităţile din Slovenia au stabilit că tatăl tânărului de 29 de ani din Brăila este  proprietarul,  în evidenţa Interpol, maşina figurează în continuare ca furată, iar moldovenii nu vor să mai facă alte verificări

 

George Gabriel, un tânăr de 29 de ani din Brăila, proprietar al unui autoturism BMW seria V, susţine că de aproape doi ani trăieşte un adevărat coşmar, după ce şi-a vândut maşina unui prieten, care a plecat cu ea în Italia fără a o achita integral şi a perfecta documentele legale de vânzare-cumpărare. Pe de o parte, se plânge tânărul, deşi nu foloseşte maşina, e nevoit să plătească toate taxele şi impozitele din România, unde maşina nu este radiată, plus “bonus” amenzi de mii de euro pentru abaterile rutiere săvârşite de prietenul său în Peninsulă. Pe de altă parte, încercând să rezolve problema şi să-şi recupereze bunul, George “a sărit din lac în puţ”, în prezent lucrurile fiind mult mai complicate. Mai precis, în urmă cu 1 an, sătul să mai aştepte restul de bani şi să suporte cheltuielile “naivităţii” sale, George a mers în Italia şi cu cel de al doilea rând de chei a vrut să-şi aducă maşina acasă, neştiind că prietenul său a reuşit să încheie nişte acte în fals, ceea ce i-a permis ca atunci când nu a mai găsit bolidul în parcare să îl declare furat. George a aflat însă la scurt timp despre asta, când, dorind să treacă frontiera în Slovenia, vameşii i-au reţinut maşina motivând că aceasta figurează ca furată şi e dată în consemn la frontiere de Interpol. 

 “Am avut un autoturism BMW seria V şi l-am vândut unui prieten, Călin, care a plecat în Italia. Mi-a dat o parte din bani şi rămăsese să mai îmi dea şi diferenţa. Nu am făcut niciun act, iar el nu mi-a mai dat banii. În acte, maşina îl are ca proprietar pe tatăl meu, adică noi am plătit impozite şi plătim amenzi. Maşina nu este nici acum pe numele celui care a cumpărat-o. Am vândut maşina în 2016. În 2017, văzând că nu-mi dă restul de bani, am mers în Italia cu al doilea rând de chei, fără să-l anunţ pe prietenul meu, cumpărătorul, şi am plecat cu ea spre ţară. Numai că, în Slovenia, am  fost oprit de poliţie, întrucât maşina figura ca fiind furată.  Cel care a luat maşina de la mine a făcut în Italia un act de vânzare-cumpărare fals şi, în baza lui, el a sesizat faptul că maşina a fost furată. Poliţia din Slovenia a verificat contractul, depus în dosarul plângerii pentru furt, iar Interpolul din România a trimis notificări în Slovenia cum că acel contract este fals. Din Slovenia m-au sunat apoi că îmi pot lua maşina. M-am dus, am luat-o, am venit cu ea în ţară şi gata, mi-am zis!”, ne-a povestit tânărul.

A fost convins că totul s-a rezolvat, iar el îşi poate folosi liniştit autoturismul. Numai că nu a fost aşa. Aveau să urmeze însă alte probleme, la care nici nu se gândise şi despre care a aflat abia când a plecat cu un alt amic în Republica Moldova.

Zilele trecute, după luni de zile în care s-a tot luptat cu cu autorităţile din mai multe ţări, fără succes, tânărul ne-a cerut disperat ajutorul, spunând că pur şi simplul nu mai ştie cum să procedeze pentru a-şi recupera maşina, care şi în prezent figurează în România ca proprietate a tatălui său. 

În vamă la moldoveni mi s-a reţinut maşina. Şi acolo e şi în ziua de azi. De un an de zile este reţinută acolo. Nu am reuşit să demonstrăm că este maşina noastră, nu vor să se uite la niciun fel de acte. Eu am foaia din Slovenia precum că mi-au predat maşina, dar ei nu vor să o ia în considerare. Că până nu trimit italienii confirmare că eu sunt proprietarul de drept al maşinii, nu poate să mi-o dea. Sau până nu o scot italienii din baza de date, a spus, revoltat, tânărul reclamant.

 

Dovezi sunt, dar moldovenii NU şi NU

Tânărul a încercat să le dovedească celor din Republica Moldova că el este proprietarul maşinii, însă niciun rezultat. A fost direcţionat să acţioneze pe calea instanţei şi acum este decis să găsescă o modalitate prin care să rezolve această situaţie care îl afectează atât pe el, cât şi pe tatăl lui.  Căci, fiind  “oficial” proprietarul, el primeşte amenzile şi le şi plăteşte, sancţiuni ce la acest moment depăşesc  2.000 de euro, toate abateri rutiere ale “amicului” care îi cumpărase maşina.

“Am arătat în vamă în Republica Moldova că eu sunt proprietarul maşinii, dar ei nu iau în considerare. Acum avocatul meu o să îl dea în judecată, să se ducă la poliţia unde a depus el (n.r. - cumpărătorul) plângerea, la Verona. Am trimis acte din România, în care apare că tatăl meu este proprietarul maşinii, şi amenzile care au venit. Amenzi pe care eu le-am plătit, am factură să arăt că am plătit. Dacă el ar fi proprietarul maşinii, de ce nu se duc amenzile pe numele lui şi vin la mine?! Am fost şi aici la Poliţia Brăila, mi-au zis să iau legătura cu cei de la Interpol. Şi de acolo mi-au zis că ei nu colaborează cu publicul şi m-a întrebat cine m-a trimis. Oricum au spus că nu au cum să mă ajute. Mă plimb dintr-o parte în alta, fără folos”, a mai completat tânărul.

Acesta a ţinut să mai explice că atunci când a trecut cu autoturismul în Republica Moldova, chiar dacă au venit şi vameşii români, aceştia nu au verificat maşina. El este convins că, dacă verificau şi ei, i-ar fi lăsat lui autoturismul, în custodie, până se lămurea totul. “Mi-au dat drumul să intru şi moldovenii au reţinut-o. Şi mă chinui de 1 an de zile să o recuperez”.

Proprietarul de BMW ne-a pus la dispoziţie fotografii, dar şi actele emise de autorităţile din Slovenia, pentru a arăta că ceea ce susţine este adevărat, dar şi în speranţa că vreo instituţie a statului va se va sesiza în legătură cu problema lui şi îi va recomanda exact de să facă pentru a-şi recupera bunul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro