Blocurile ANL Lacu Dulce, datorii de 770.000 de lei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
CUP „Dunărea” are de recuperat 24,3 milioane de lei

Blocurile ANL Lacu Dulce, datorii de 770.000 de lei

• potrivit unor surse, Asociația de Chiriași nr. 768 ANL Lacu Dulce are, în prezent, cea mai mare datorie către Compania de Utilități Publice „Dunărea” Brăila, acumulată încă din anul 2019 • numărând peste 200 de apartamente, blocurile ANL Lacu Dulce au mai rămas fără apă potabilă în anii 2014, 2017 și 2021, însă nu și-au achitat datoriile către furnizor • o soluție pentru locatarii buni platnici ar fi contorizarea separată • „Promovăm contractarea individuală, care este soluția ideală în astfel de cazuri”, precizează, într-un comunicat, reprezentanții CUP „Dunărea” • în prezent, societatea are de recuperat datorii de peste 24 de milioane de lei

 

Zilele acestea, mai mulți locatari ai blocurilor ANL din Lacu Dulce, restanțiere la plata apei potabile, au trimis mai multe sesizări pe adresa redacției, afirmând că vor rămâne fără apă potabilă. „CUP Dunărea Brăila vrea să ne închidă apa, deoarece sunt datorii foarte mari, iar asociația nu a plătit bani către CUP Dunărea”, precizau reclamanții.

Situații asemănătoare s-au derulat și în anii trecuți, în special vara, în lunile iunie și iulie, lucru dovedit de articolele apărute în cotidianul „Obiectiv - Vocea Brăilei” din 25 iunie 2014, respectiv 21 iulie 2021. Dacă, în anul 2017, Asociația de Chiriași nr. 768 Lacu Dulce avea o datorie către Compania de Utilități Publice (CUP) „Dunărea” Brăila SA de peste 500.000 de lei, aceeași asociație acumulase, în anul 2021, datorii de peste 700.000 de lei, pentru ca, acum, să depășească suma de 770.000 de lei. Reprezentanții CUP „Dunărea” Brăila SA au trimis notificări reprezentanților AC nr. 768, însă toate aceste demersuri au rămas fără niciun rezultat. De parcă n-ar fi fost de ajuns, în urmă cu câțiva ani, fusese semnalată și o delapidare de circa 200.000 de lei la ANL-urile din Lacu Dulce. O soluție pentru locatarii buni-platnici ar fi contorizarea individuală, promovată de câțiva ani de reprezentanții companiei de apă-canal. 

În urma solicitărilor trimise de redactorii „Obiectiv”, Compania de Utilități Publice „Dunărea” Brăila ne-a trimis următorul „Punct de vedere privind restricționarea distribuției apei potabile la Asociația de chiriași nr. 768 ANL Cartier Lacu Dulce”, pe care-l reproducem mai jos: 

„Asociația de chiriași nr. 768 - cartier Lacu Dulce figurează în evidențele Companiei de Utilități Publice „Dunărea” Brăila cu o datorie în valoare de 772.180 lei, sumă restantă care provine din luna ianuarie 2019. Reprezentanții chiriașilor au încheiat cu societatea noastră un angajament de plată, cu grafic de eșalonare, prin care s-au angajat să achite sumele datorate în mai multe rate. Această asociație a fost monitorizată cu privire la îndeplinirea acestor obligații.

Având în vedere că acest angajament de plată nu a fost respectat, iar asociația nu a depus suficiente eforturi pentru diminuarea datoriilor, suntem nevoiți să recurgem și la această măsură extremă, dar în deplină conformitate cu prevederile legale în vigoare. Prin urmare, Compania de Utilități Publice „Dunărea” Brăila a notificat Asociația de chiriași nr. 768 că urmează să restricționeze distribuția apei potabile. Această decizie, deosebit de neplăcută, a fost luată doar după ce au fost parcurse toate etapele legale prealabile, în încercarea de a recupera datoriile scadente pe care asociația, menționată anterior, le are către societatea noastră.

Vă facem cunoscut faptul că SC Compania de Utilități Publice „Dunărea” Brăila SA are relație contractuală cu Asociația de chiriași nu cu chiriașii apartamentelor, astfel, societatea noastră a respectat prevederile contractuale depunând toate diligențele necesare pentru a nu se ajunge într-o situație de acest gen. Promovăm contractarea individuală, care este soluția ideală în astfel de cazuri. Reiterăm faptul că există această posibilitate, pentru a nu se recurge la această măsură extremă, în deplină conformitate cu prevederile legale în vigoare, de restricționare a distribuției apei potabile. 

Ceea ce este foarte important de menționat, este faptul că, în acest caz, în vederea trecerii la încheierea contractelor individuale, este obligatorie achitarea la zi a tuturor sumelor datorate de către locatarii Asociației de chiriași nr. 768. De asemenea, în vederea contractării individuale, menționăm că lucrările se pot executa de către orice firmă specializată în proiectarea instalațiilor sanitare, în condițiile legii și ale avizului de branșare emis de societatea noastră. Trebuie menționat faptul că am avut o campanie de informare permanentă cu Asociațiile de proprietari/locatari/chiriași asupra acestei posibilități, însă acestea au refuzat, în mod sistematic, să agreeze o astfel de soluție.

Restricționarea furnizării apei potabile pentru neplata serviciului prestat se impune pentru a împiedica generarea de noi datorii și pentru recuperarea sumelor restante. La rândul ei, societatea noastră trebuie să își achite obligațiile față de furnizori, pentru a asigura servicii sigure, stabile și de calitate.

Subliniem faptul că, inițial, înainte de restricționarea alimentării cu apă potabilă, se încearcă recuperarea datoriei pe cale amiabilă. Astfel, după notificarea Asociației de chiriași nr. 768 - cartier Lacu Dulce, au fost organizate mai multe întâlniri cu reprezentanții acesteia, care au fost receptivi la soluțiile oferite de noi pentru scăderea sumelor restante datorate. Reprezentanții asociației ne-au comunicat că vor fi luate măsuri pentru recuperarea datoriilor și pentru respectarea acordului de plată încheiat cu societatea noastră. Asociația este în continuare monitorizată în vederea respectării angajamentului de plată.”

Potrivit sursei citate, în prezent, datoriile clienților din municipiul și județul Brăila către SC CUP „Dunărea” Brăila SA se ridică la aproximativ 24.340.484 de lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro