Blocurile A1 – A5 din Hipodrom, bijuteriile arhitectonice ascunse de vegetaţia crescută haotic | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Blocurile A1 – A5 din Hipodrom, bijuteriile arhitectonice ascunse de vegetaţia crescută haotic

• în urmă cu jumătate de secol, arhitecţii care au proiectat blocurile respective, ale căror faţade aveau mozaicuri impresionante, au fost premiaţi la nivel naţional • astăzi, vegetaţia plantată haotic dar şi polistirenul pus fără nicio noimă obturează aproape complet faţadele respective • o conservare urbanistică făcută ca la carte ar putea salva acea parte a cartierului Hipodrom dar şi impresionanta clădire a Şcolii nr. 3 din apropiere

 

Prin aplicarea unei zone de conservare urbanistică se urmăreşte “fixarea/păstrarea caracteristicilor  fondului construit pe care restaurarea urbanistică le poate scoate în valoare – conservarea şi restaurarea incluzând şi investiţii (n.n.  uneori minime). Iar o arie urbană protejată, stabilită prin Plan Urbanistic Zonal, poate pune fericit în valoare ceea ce este deosebit dpdv arhitectural, urbanistic, ca amenajare peisageră şi a unor elemente de artă monumentală”.

În toată ştiinţa  conservării urbanistice îşi pot spune cuvântul specialiştii în domeniu, oamenii de cultură şi artă, istoricii etc, iar nu în ultimul rând diriguitorii unui oraş. Şi dacă e să ne referim, de exemplu, la ansamblul Hipodrom, acesta era, în anii ’60 - ‘65 , una din zonele excepţionale de locuit ale Brăilei şi României. Cu spaţii largi, aerisite, verdeaţă şi flori, cu blocuri care mai de care mai plăcute privirii prin paleta coloristică şi milioanele de plăcuţe ceramice aplicate pe faţade, cu betonul înlocuit prin geamuri imense etc. Deci, o arhitectură modernă, îndrăzneaţă,  rod al imaginaţiei şi profesionalismului celor de la Direcţia de Sistematizare, Arhitectură, Proiectare şi Control (DSAPC) Galaţi. Este cazul să amintim, în cazul Hipodromului  şi nu  numai, de activitatea deosebită a familiei de arhitecţi  brăileni Maria şi Ştefan Cocioabă, pe nedrept uitaţi de toată lumea. Ei au proiectat şi faimoasele turnuri de la punctele termice, unice în ţară şi denumite acum, în derâdere,”furnale comuniste care trebuiesc demolate”. Şi să nu uităm că, în 1965, pentru ce s-a realizat în prima etapă a ansamblului/cartierului Hipodrom, s-a  acordat Premiul de Stat al Uniunii Arhitecţilor din România. Mai trebuie spus că, în dezvoltarea ulterioară a Brăilei, un rol major l-au avut proiectanţii şi arhitecţii de la Institutul de Proiectare al nostru, dar şi constructori renumiţi ai acelor ani.

Revenind la ceea ce mai putem conserva/reabilita în materie de urbanism este greu, chiar imposibil să faci aşa ceva la nivelul unui cartier, după aplicarea neghioabă a polistirenului pe faţade sau închideri de balcoane după cum a vrut fiecare.

În Hipodrom s-ar putea pune, totuşi, în valoare măcar cele 5 blocuri de garsoniere  din apropierea fostei şcoli primare nr.3,  care din păcate este supusă unei degradări continue, în ciuda faptului că  e o reuşită arhitecturală. Vorbeam de blocurile A1-A5, înscrise în lista monumentelor judeţului Brăila, prin excepţionalele mozaicuri din marmură, gresie şi piatră naturală de pe faţade. Acestea reprezintă sugestiv, aluziv sau explicit, aspecte din domeniul specific Dunării: pescuit, zborul păsărilor de apă, bărci cu pânze etc.

Problema nu este ca aceste blocuri să fie complet fără vegetaţie în jur, ci a plantării/creşterii haotice a fel de fel de copaci, arbuşti ornamentali etc. Plantaţi cu bună intenţie, aceştia au ajuns să obtureze aproape total mozaicurile de pe faţadele amintitelor blocuri. S-a înlocuit, într-adevăr, vechiul gard viu cu unul de talie mică, însă creşterea nedirijată a unor copaci, desimea şi varietatea lor, nu fac decât să ascundă privirii (după venirea primăverii) frumuseţea operelor de artă. Ca să nu mai vorbim despre veşnicul polistiren prezent şi pe faţadele acestor edificii.  Tocmai de aceea, probabil că o zonă de conservare urbanistică la A1-A5 şi chiar şcoala din apropiere, ar aduce un plus de culoare şi artă “la vedere”, pentru Brăila.  Şi poate chiar o lucrare de licenţă ar contribui la acest lucru...

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro