Instalaţiile vechi de zeci de ani, care nu au fost reparate niciodată, pot deveni un coşmar pentru locatarii blocurilor brăilene, mai ales când aceştia sunt bătrâni şi trăiesc din pensii modeste, fără a avea posibilitatea de a interveni în vreun fel pentru remedierea problemelor. În general, necazurile sunt generate fie de ţevile din apartamentele vecinilor care refuză să facă reparaţii, deşi este obligaţia lor, fie de ţevile din subsolul blocului, caz în care culpa aparţine asociaţiei de proprietari.
O familie de pensionari are ghinionul de a se confrunta cu ambele situaţii. Soţii Ungureanu locuiesc într-un apartament situat la parterul unui bloc din cartierul Viziru. Din cauza defecţiunilor existente la canalizarea comună a scării, aproape de fiecare dată când plouă mai puternic în baia lor refulează mizeria de pe conductă. Ca şi când asta nu ar fi de ajuns, plafonul băii şi o parte din plafonul unui dormitor sunt ude în permanenţă, din pricina unei fisuri apărute în instalaţia de apă a apartamentului de deasupra. "Nu ştim ce să ne mai facem. Suntem bătrâni, eu am 78 de ani, iar soţia 82, şi nimeni nu ne ascultă. La asociaţia din care facem parte nu avem cui să reclamăm, fiindcă nu există preşedinte sau administrator, ci doar o încasatoare ce vine odată la câteva săptămâni să strângă banii pentru întreţinere. Cu vecinii de sus am discutat de mai multe ori, dar nu s-a rezolvat nimic. Avem un nepot de 8 ani, care mai stă cu noi din când în când, fiindcă maică-sa a fost detaşată cu serviciul în alt oraş. Nu avem unde să-l culcăm, decât în dormitorul unde se infiltrează apa. Ne e teamă să nu se îmbolnăvească din cauza umezelii de pe plafon, dar nu avem ce să facem şi cui să ne mai adresăm. La vârsta noastră, nu vrem să provocăm discuţii şi scandal, încercăm să găsim înţelegere cu vorba bună, dar nu ne bagă nimeni în seamă", se plânge Nicolae Ungureanu.
În apartamentul de la etajul I locuieşte, momentan, tot o bătrână. Se numeşte Ioana T. şi ne-a zis că locuinţa aparţine, de fapt, fiicei ei, care este plecată în Spania, la muncă. "Fiica mea a făcut reparaţii, ca să nu se mai scurgă apă la vecinul. Nu ştiu ce se întâmplă acum şi de ce mai reclamă dumnealui. Eu nu pot să fac nimic până nu se întoarce fata, că nu e casa mea şi nici nu m-aş descurca la etatea pe care o am", ne-a spus femeia.
Reporterul nostru a încercat să o contacteze telefonic pe încasatoarea Asociaţiei de Proprietari nr. 400, din care face parte blocul respectiv, pentru a solicita un punct de vedere legat de situaţia conductelor înfundate de la subsol. Apelurile repetate au rămas, însă, fără succes, astfel încât nu ne-am putut lămuri dacă asociaţia respectivă are sau nu preşedinte şi dacă se ocupă cineva de rezolvarea problemelor locatarilor din bloc.
Cunoscătorii din domeniu spun că situaţii în genul celor reclamate de soţii Ungureanu se întâlnesc cu precădere la asociaţiile gestionate necorespunzător. "Sunt multe blocuri în municipiu în care problemele legate de instalaţiile comune, din subsolurile tehnice, au fost rezolvate prin contribuţia tuturor locatarilor. Aceste cazuri fericite se întâlnesc, însă, acolo unde preşedinţii sau administratorii se implică efectiv în soluţionarea problemelor. Unde nu există organizare şi implicare nu se fac nici investiţii în spaţiile comune, iar litigiile apărute între vecini nu se rezolvă amiabil, ci în sălile de judecată", ne-a declarat Marian Covache, preşedintele Federaţiei Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Brăila. Potrivit acestuia, în prezent, doar la jumătate din blocurile brăilene s-au făcut investiţii pentru repararea instalaţiilor din subsoluri.