• “În nicio ţară din Europa finanţarea sistemului de securitate socială nu se asigură exclusiv de către angajat”, a subliniat liderul brăilean al BNS, Alexandru Gurgu • acesta mai atrage atenţia că împovărarea angajatului prin această măsură aduce cu sine riscul real al diminuării veniturilor nete, în cazul în care patronii nu le vor majora salariul brut
Blocul Naţional Sindical (BNS), una dintre organizaţiile reprezentative la nivel naţional, a demarat o campanie prin care doreşte să atragă atenţia asupra „felului în care românii sunt subiecţi pentru acest experiment ilogic (transferul contribuţiilor sociale integral în sarcina angajatului – n.r.), ce are consecinţe foarte grave”. Campania BNS, denumită „NU Experimentelor Sociale pe Români!” a fost gândită ca un semnal de alarmă.
După cum se cunoaşte, Guvernul Tudose şi-a propus ca, de anul viitor, contribuţiile sociale să fie datorate exclusiv de angajat, cu reţinere la sursă, iar plata efectivă să fie în sarcina angajatorului. În paralel, planul ar fi să intre în vigoare alte două măsuri, menite să reducă un pic efortul financiar presupus de pasarea contribuţiilor sociale în sarcina exclusivă a anagajatului: reducerea contribuţiilor cumulate de la 39,2% la 35% şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%.
Zilele acestea, filiala judeţeană a BNS, condusă de Alexandru Gurgu, a emis un amplu comunicat de presă pe subiectul în discuţie, menit să consolideze un punct de vedere unitar al tuturor structurilor sindicale din teritoriu afiliate BNS: „Intenţia Guvernului României de a transfera contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajatului este una care dovedeşte felul în care guvernanţii ignoră nu doar legislaţia europeană în vigoare, dar şi nevoile şi drepturile cetăţenilor români, care, în opinia noastră, sunt cobai pentru măsuri şi politici netestate nicăieri în lume”.
Gurgu a subliniat că “în nici o ţară din Europa finanţarea sistemului de securitate socială nu se asigură exclusiv de către angajat, pentru că vorbim de solidaritate şi de responsabilitate socială, asumată în mod echilibrat între angajat şi angajator. Practica europeană arată o asumare împreună – angajat şi angajator – a finanţării sistemului de securitate socială. La nivel mondial, din 119 ţări care au în implementare un sistem de protecţie socială şi a căror fiscalitate este monitorizată, nici măcar una nu are în întregime această sarcină alocată exclusiv angajatului”.
O altă faţetă a problematicii legată de acest subiect vizează faptul că, în prezent, Guvernul nu poate garanta includerea contribuţiilor angajatorului în câştigul salarial brut decât în cazul salariului minim şi al salariilor din sectorul bugetar, ceea ce înseamnă că este posibil să se ajungă la situaţia în care patronii să nu majoreze salariul brut al angajaţilor astfel încât aceştia să poată suporta sarcina fiscală suplimentară, iar salariul net să le rămână neschimbat. “Pentru salariaţii din sectorul economic, alţii decât cei încadraţi la nivelul salariului minim, Guvernul se bazează în acest proces pe un singur mecanism – buna credinţă a angajatorilor sau altfel spus «mila lui Dumnezeu». Cel mai probabil, salariaţii din sectorul privat vor suporta din salariul net acest transfer, cu unele ajustări generate de evoluţia salariului minim”, a mai adăugat liderul BNS Brăila, cu precizarea că măsura încalcă flagrant convenţii internaţionale ratificate de România cu privire la sistemele de securitate socială, recomandări ale OIM sau directive europene.
La nivel naţional, BNS susţine că această campanie „NU Experimentelor Sociale pe Români!” se adresează tuturor cetăţenilor ţării şi semnalele de alarmă trase vor fi aduse la cunoştinţa Comisiei Europene, Consiliului Europei, Parlamentului European, Organizaţiei Internaţionale a Muncii, Confederaţiei Europene a Sindicatelor, Fondului Monetar Internaţional sau Parlamentului României. Dacă ultima instituţie nu va trata în serios solicitările BNS, potrivit lui Cristian Toma, vor avea loc acţiuni de protest la nivel naţional, care ar putea include şi o pichetare a Guvernului României.