Mergi la conţinutul principal

Blocaj total la Casele de Asigurări de Sănătate. Asigurații brăileni, indignați că sunt dați afară din instituție fără explicații

* greva angajaților din casele județene de asigurări de sănătate și CNAS s-a prelungit și vineri, 3 noiembrie, iar asta a stârnit deja un val de nemulțumiri în rândul asiguraților * vineri, la primele ore ale dimineții, mai mulți brăileni care aveau nevoie de adeverințe de asigurat sau de schimbarea cardului de sănătate au plecat, nedumeriți și supărați, înapoi spre casă, după ce au aflat că ”nu se poate” * pe ușa instituției, era afișat: Protest generalizat pe perioadă nedeterminată”

 

 

 

Grevă generală la Casele de Asigurări de Sănătate! Pentru a doua zi consecutiv, angajații din instituții au blocat activitatea cu publicul și nu au eliberat niciun fel de documente, în semn de protest față de nemulțumirile salariale. Din păcate însă, mulți asigurați care aveau nevoie de adeverințe de la Casa Județeană de Asiguri de Sănătate (CJAS) Brăila au aflat abia la sediul instituției că nu vor putea fi ajutați, pe ușă fiind lipit un afiș pe care scrie: ”Protest generalizat pe perioadă nedeterminată”. Nedumeriți și supărați din cauza acestei situații, mai mulți brăileni s-au plâns că li se face o mare nedreptate, ei neavând alte soluții la îndemână. ”Era urgență la mine, că nu mai am asigurare pentru la doctor și voiam să o reînnoiesc. Eu am plătit pe un an de zile și îmi eliberează adeverință de asigurat la trei luni. Și eu ce fac acum?! Noi trebuie să murim acum, că ei protestează?”, ne-a spus vineri dimineață, în fața instituției, o doamnă, după ce a aflat de grevă. Alții, în schimb, s-au trezit la propriu cu ușa trântită în nas, după ce ar fi intrat în instituție fără să observe afișul de pe ușă. ”Atitudinea paznicului de la intrare lasă de dorit! ”, ne-au mărturisit mai mulți asigurați, care au fost poftiți afară din instituție, fără prea multe explicații. ”Din câte știu eu, Casa de Sănătate este o instituție de stat și trebuia să asigure servicii. Acolo te duci și îți trântește, efectiv, ușa în nas, paza! Astăzi ( n.r. – vineri, 3 noiembrie) am fost acolo, pentru că maică-mea e nevăzătoare și avea nevoie să-i înlocuiască carnetul de sănătate. Într-adevăr, nu am observat că era un anunț, firav, acolo, pe ușă așezat. «Vă rog, e închis/», pe un ton din ăsta, grav...! Nici măcar să întrebi ceva, nu te lasă. «/Dacă vreți informații, citiți pe ușă», ne zice paznicul. Da, îl durea gura să zică, simplu, e grevă...? Am sunat la mai multe instituții la rând, să întreb ce-i cu greva asta și așa ajung la Ministerul Sănătății, unde mi s-a zis: »nu știm domnule, cine. Cred că Guvernul, nu știu». Ce să mai vorbești despre România în condițiile astea?! Eu sunt fost lucrător al MAI, și din câte știu eu trebuia să se asigure o treime din servicii. Nu a zis nimeni să nu facă grevă, dar nici să închizi tot! Mai funcționează vreo o instituție de stat în România?!”, a întrebat retoric un brăilean, nemulțumit, la rândul lui, din cauza ușilor închise de la CJAS-uri, dar și de răspunsurile ambigue primite la telefon tot de la angajați ai statului.

Așadar, până la încetarea grevei din CNAS, solicitările din partea asiguraților, cum ar fi eliberarea unor documente, adeverințe, tipizate sau chiar a cardurilor naționale de sănătate sau a celor europene nu vor fi disponibile.

Fără îndoială, acest protest afectează destul de serios activitatea în cadrul CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS județene privind relația cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sănătate și pune în pericol: decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii); asigurarea cu medicamente și materiale sanitare din Programele Naționale de Sănătate pentru pacienții cu boli cronice; creșterea exponențială a perioadelor de procesare și decontare a concediilor medicale și scăderea capacității de interacțiune cu populația beneficiară de servicii publice de sănătate.

 

Cum s-a ajuns aici?

Sindicaliștii sunt nemulțumiți din cauza nivelului salarial, care nu a mai fost modificat din 2018. Tocmai din acest motiv, spun ei, în ultimii patru ani au pierdut 25% din numărul total al angajaților din acest sistem. Mai mult decât atât, adaugă aceștia, din vară și până acum, peste 100 de persoane au plecat din sistem și s-au angajat la alte instituții, acolo unde remunerațiile sunt mai atractive.

În lista cu drepturile salariale, din cadrul CNAS, la data de 30 septembrie 2023, printre cele mai mici venituri încasate figurau cele ale consilierilor și inspectorilor cu grad profesional de asistent, gradație 3. Acești angajați încasau, lunar, un salariu de bază de aproximativ 3.300 de lei, bani la care se mai adăugau și un spor pentru condiții vătămătoare de 845 de lei, indemnizația de hrană de 346 de lei și, o dată pe an, vouchere de vacanță de 1.450 de lei. Conform aceleiași centralizări publice din luna septembrie, în categoria celor mai mici salarii din cadrul CNAS intrau și muncitorii calificați I și soferii I, ambele categorii încadrate la gradații 5. Pentru acești angajați, salariul de bază depășea puțin peste 4.700 de lei. La acest venit se mai adăuga, lunar, un spor pentru condiții vătămătoare de muncă de 538 de lei, indemnizația de hrană de 346 de lei și, o dată pe an, vouchere de vacanță de 1.450 de lei. Dacă ne uităm și în capul listei, cu cele mai mari venituri, o să observăm mai multe categorii de angajați, care încasează, lunar, peste 10.000 de lei brut. Vorbim de consilierii și inspectorii cu grad profesional superior, șefii de birou, șefii de servicii, directorii, medicii șefi și directorii generali, ale căror remunerații ajungeau la 16.000 de lei cu tot cu sporul pentru condiții vătămătoare și indemnizația de hrană. Pe lângă asta, acești angajați mai primeau și vouchere de vacanță, o dată pe an, în valoare de 1.450 de lei.

În ceea ce privește cadrul legal pentru organizarea grevei, potrivit Legii 62/2011 a dialogului social ”în unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, în transporturile pe căile ferate, în unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, greva este permisă cu condiția ca organizatorii grevei să asigure serviciile, dar nu mai puțin de o treime din activitatea normală."

Totodată, pe durata grevei, contractele de muncă ale angajaților participanți se suspendă de drept, fiind menținute doar drepturile de asigurări de sănătate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro