Mergi la conţinutul principal

Blestemul cărţilor asupra deţinutului Bunea Stancu

Să derulăm un pic banda. Mai ţineţi minte cine lupta cu toate forţele, în 2006, pentru a alunga biblioteca din Centru într-un cartier mărginaş al Brăilei, undeva într-o fostă cantină, sper să nu greşesc? Exact, actualul deţinut Gheorghe Bunea Stancu, care făcea alergie la cărţi şi, în general, îi ura pe cei care aveau prostul obicei să citească, să parcurgă o carte. În cele din urmă, Bunea Stancu nu a reuşit să mute biblioteca, căci societatea civilă (atât cât este ea în Brăila) s-a mobilizat şi s-a opus prin toate mijloacele acestei surghiuniri.
Iată că la 9 ani distanţă de la acele evenimente, cărţile se răzbună pe Bunea Stancu. Concret, deţinutul Bunea Stancu, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare, a ajuns acum să lucreze la puşcărie în... bibliotecă. Vă daţi seama, inamicul nr. 1 al cărţilor (indiferent că sunt cărţi de colorat sau SF) a ajuns să stea cel puţin 8 ore zilnic printre cărţi. Altfel spus, nu era de-ajuns că Bunea Stancu este privat de libertate, el trebuie acum să suporte zilnic şi mirosul ăla specific cuvântului tipărit. Dar Bunea Stancu nu are încotro, căci dacă nu ar fi acceptat să stea la bibliotecă, ar fi trebuit să iasă la muncile câmpului, să dea cu sapa în sincron, alături de alţi deţinuţi. Asta, desigur, dacă vrea să aibă zile bifate la muncă, zile care ulterior se scad din pedeapsa totală.
Am încercat aşa, în fugă, să îmi imaginez cam ce ar putea face un individ ca Bunea Stancu într-o bibliotecă, adică într-un loc în care cu siguranţă nu a mai călcat în viaţa lui. Mulţi dintre voi aţi fi tentaţi să spuneţi că, de plictiseală, Bunea Stancu s-a apucat de citit. Se prea poate, numai că pentru a face acest lucru (altfel destul de banal), Bunea Stancu ar trebui să ştie să citească. Or, cel puţin mie, Bunea Stancu nu mi-a lăsat până acum impresia unui om care ştie să citească, aşa cursiv, ci care se pricepe doar să socotească, el fiind as în special în tabla adunării şi înmulţirii. Vorba aia, nu avem noi fire de păr în cap câte milioane de euro a reuşit el să adune de-a lungul anilor cât a fost preşedinte al CJ Brăila.
Bine-bine, dar dacă de citit nu citeşte (nici măcar un Jules Verne sau un Antoine St. Exupery acolo, adică lecturi pentru ciclul primar), atunci ce naiba face Bunea Stancu în biblioteca penitenciarului toată ziulica? Răspunsul este simplu, dragi prieteni: dă şpagă altor deţinuţi ca să îi citească pe îndelete "Contele de Monte Cristo", căci a auzit el, Gheroghe Bunea Stancu, că această carte l-ar putea ajuta să iasă mai repede din închisoare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro