• diverse situații surprinse prin oraș, la o zi după ce s-a oprit ninsoarea
Nimeni nu contestă condițiile dificile în care se face deszăpezirea, însă necazurile se accentuează atunci când lucrurile se fac anapoda. De exemplu, în cele două stații de autobuz din zona liceului Murgoci și a fostului Palat al Telefoanelor, zăpada s-a degajat doar cât ține o ”stație smart”, iar atunci când vin simultan 2-3 autobuze, călătorii sunt nevoiți să se strecoare pe jumătate de metru, între autobuze și nămeții de zăpadă. La Concordia, dinspre Griviței, alte surprize nedorite: în dreptul Școlii Walldorf, o singură persoană se chinuia la un moment dat să facă o pârtie în zăpada “beton” de circa o jumătate de metru, iar pietonii (fără să vadă ce atârnă pe acoperiș) fac adevărate exerciții de escaladă, ținându-se unul de altul sau de pereți. În stație, trecerile de pietoni sunt un alt examen greu din cauza bălților și zăpezii necurățate suficient. Iar unde apa trece de 20 cm, pietonii și-au făcut o cărare îngustă prin zăpadă. Din zona Spitalului de Psihiatrie și până la Murgoci, dar și pe trotuarul de la Direcția Agricolă, abia ieri s-a intervenit cu două echipe de salubriști pentru spargerea (cu circa 8-10 metri pe oră) a zăpezii de o palmă - două, înghețată bocnă. Când lucrurile ar fi fost mult mai simplu și productiv de rezolvat, dacă se intervenea din timp cu utilaje gen minifreze. Chiar și către arteziană, până la ANAF! Păi, altfel cum să nu fie valabile zicale precum “coperativa munca în zadar” și “noi muncim, nu gândim”…
Și ajungem la gara CFR Brăila, unde stația și intrarea sunt înconjurate de bălți și zăpadă, iar pasarela spre Chercea aștepta de sâmbătă să fie curățată temeinic de zăpada înghețată.
De apreciat cum a fost curățată stația de pe Str. Gral Eremia Grigorescu (vizavi de liceu), însă în alte zone, cum ar fi, de exemplu, Calea Galați, spre Vidin, unele stații erau pline cu apă, mai ales unde gurile de scurgere sunt în contrapantă. Și numai dacă șoferii opreau lângă bordură puteai urca în autobuz. Dacă nu, începea scandalul, cum s-a întâmplat la blocul turn de pe Calea Galați, unde un pasager mai în vârstă i-a atras atenția unui șofer de pe linia 2, chiar dacă omul nu prea avea nicio vină în situația dată: “Ce-ți pasă ție, mă, stai la volan și noi trebuie să sărim bălțile astea late de doi metri!”.
În Vidin, pe Str. Cucului, în zi de duminică, acționau două utilaje, dar din neglijență au blocat cu zăpadă accesul auto dinspre străzile adiacente. Dar ce să faci, atâta vreme când diverse firme sau decidenți nu se pun în situația călătorilor și a persoanelor care au probleme de deplasare.