Black Friday cu alerte europene. Avertismente InfoCons | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Black Friday cu alerte europene. Avertismente InfoCons

• președintele InfoCons, Sorin Mierlea, avertizează consumatorii în legătură cu existența pe piață a produselor nealimentare neconforme, de genul electrocasnicelor, care prezintă risc de mediu, risc chimic, dar și risc de șoc electric, de sufocare sau arsuri

 

Black Friday se apropie și, mai ales în această perioadă, trebuie să fim atenți la produsele pe care le achiziționăm.

În acest context, InfoCons vine în sprijinul consumatorilor, prezentându-le mai multe alerte emise la nivelul UE pentru produse nealimentare neconforme. Sunt mai ales produse electrocasnice (placă de întins părul, uscător de păr, smartwatch), dar și articole de îmbrăcăminte, jucării etc. Toate aceste produse neconforme standardelor prezintă risc de mediu sau risc chimic, dar și risc de sufocare, de șoc electric/ electrocutare, arsuri, incendiu etc. Prezentăm mai jos patru astfel de produse neconforme.

1. Smartwatch negru, de proveniență necunoscută; prezintă risc pentru mediu datorită faptului că substanța de lipit a produsului are o concentrație excesivă de plumb (valoare măsurată: până la 53 % din greutate). Produsul nu respectă Directiva privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (Directiva RoHS 2).

2 Consolă de jocuri portabilă cu două comenzi manuale marca „Project X”. Produsul prezintă, de asemenea, un risc major pentru mediu datorită concentrației mari de plumb (până la 48% din greutate). El nu respectă Directiva privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (Directiva RoHS 2).

3 Uscător de păr din plastic dur „Travel Hair Dryer”, marca „Maestro”, cu mâner pliabil și comutator de control al debitului de aer (în tre ipoziții). Tipul de risc: șoc electric. „Izolația produsului este inadecvată. În cazul în care carcasa produsului este deteriorată, piesele sub tensiune pot deveni accesibile, crescând riscul de electrocutare pentru utilizator. Produsul nu respectă cerințele Directivei privind joasa tensiune și nici standardele europene EN 60335-1 și EN 60335-2-23”, precizează reprezentanții InfoCons.

4 Aparatul de îndreptat părul „Haarglätter”, marca MAXHOF (produs vândut online) prezintă, de asemenea, risc de șoc electric ca și uscătorul de păr de mai sus și încalcă aceleași directive și standarde europene.

„În perioada de Black Friday, consumatorii sunt adesea atrași de reducerile întâlnite, însă este important să fim atenți la produsele pe care le achiziționăm, mai ales atunci când acestea au elemente digitale. O problemă des întâlnită în acest context o reprezintă produsele contrafăcute sau cele care nu respectă standardele de securitate. Regulamentul privind Reziliența Cibernetică (CRA), adoptat recent de Uniunea Europeană, aduce reguli stricte pentru produsele cu componente digitale, cum ar fi electrocasnicele inteligente, telefoanele mobile sau dispozitivele pentru casă inteligente, garantând că acestea îndeplinesc standarde uniforme de securitate cibernetică înainte de a ajunge la consumatori. Astfel, CRA contribuie la reducerea riscului de cumpărare a unui produs vulnerabil din punct de vedere al securității cibernetice”, precizează Sorin Mierlea, președinte InfoCons. 

CRA asigură un nivel ridicat de protecție pentru consumatori, prin impunerea unor cerințe clare de securitate atât pentru produsele hardware, cât și software ce pot fi conectate la rețele sau alte dispozitive. În contextul achizițiilor de Black Friday, este important ca cei care doresc să achiziționeze produse digitale să verifice dacă acestea respectă cerințele CRA. În acest fel, nu doar că se evită eventualele riscuri de securitate cibernetică, dar consumatorii pot avea și o mai mare încredere în fiabilitatea și securitatea dispozitivelor lor conectate, a mai precizat sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro